Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 12 Απριλίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η τουρκική προπαγάνδα συνεχίζει ανενόχλητη το έργο της στη Δύση. Αντιθέτως, η ελληνική διπλωματία, ανύπαρκτη σχεδόν, φαίνεται ότι απλώς παρατηρεί την αρνητική στάση των Συμμάχων. ‘’Η Ελλάς μεγαλουργεί υπό εχεμύθειαν’’, ίσως ο αντιπροσωπευτικότερος τίτλος της ημέρας.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 12 Απριλίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΥΠΟ ΤΟΝ κ. ΣΤΕΡΓΙΑΔΗΝ ‘’ΙΕΡΑ ΕΝΩΣΙΣ’’

«Εν τούτοις οι νεοπροσήλυτοι φίλοι της ‘’ιεράς ενώσεως’’, οι οποίοι προ ολίγου καιρού ακόμη ωμίλουν περί αυτής μετά περιφρονήσεως και ηπείλουν διά του ‘’ζουρλομανδύα’’ εκείνους, οι οποίοι είχον την τόλμην να την εννοούν κατ’ άλλον τρόπον και όχι ως Λέσχην των Φιλελευθέρων, μας προσκαλούν να πιστεύσωμεν εις τας πληροφορίας των και να επαναλάβωμεν το αυτό ακριβώς λάθος, το οποίον είχομεν διαπράξη και προ δέκα ετών»

  • Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΟΦΕΙΛΕΙ Ν’ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΔΙΑ ΛΟΝΔΙΝΟΝ

«Εις την συνάντησιν του Άϊθ απεφασίσθη η μετά μίαν εβδομάδα σύγκλησις νέας Διασκέψεως εν Λονδίνω καθ’ ην πρόκειται να συζητηθή μαζύ με το Γερμανικόν ζήτημα και το Ανατολικόν. Χωρίς να είμεθα απαισιόδοξοι διά το μέλλον, οφείλομεν ν’ αναγνωρίσωμεν ότι εν τη νέα Διασκέψει η Ελληνική υπόθεσις δεν θα έχη υπέρ αυτής τα επιχειρήματα, τα οποία είχε κατά την τελευταίαν Διάσκεψιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 12 Απριλίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ

«Η κοινή γνώμη εν Ευρώπη πρέπει να διαφωτισθή περί των σκοπών του στρατιωτικού έργου της Ελλάδος. Έως τώρα διατηρείται απαθής και γίνεται ευάλωτος των εντυπώσεων, τας οποίας εις βάρος ημών δημιουργεί η αόκνως εργαζομένη Τουρκική προπαγάνδα. […] Η κυβέρνησις πρέπει να σπεύση. Το διπλωματικόν μέτωπον είνε γυμνόν. Η ενίσχυσις και αρτιωτέρα συγκρότησις αυτού θα προσφέρη εις την εθνικήν υπόθεσιν συνδρομήν ίσης αξίας προς την σπουδαιότητα του τελουμένου εν Μ. Ασία στρατιωτικού έργου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 12 Απριλίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ

«Οποία κονικλοειδής γονιμότης υπό την έποψιν αυτήν. Τα νέα Υπουργεία πολλαπλασιάζονται καθημερινώς σαν μανιτάρια. […] Κατ’ ελάχιστον όρον έκαστον εκ των νέων Υπουργείων δεν δύναται παρά να έχη προϋπολογισμόν δέκα πέντε εκατομμυρίων. […] Ήδη κρίνουν κατάλληλον την στιγμήν διά να φορτώσουν μερικάς ακόμη δεκάδας εκατομμυρίων επάνω εις την ράχιν του Ελληνικού Λαού. Διατί; Απλούστατα, διά να εξοικονομηθούν μερικοί σημαίνοντες υπουργήσιμοι φίλοι των, με τα νέα Υπουργεία!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 12 Απριλίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΠΩΣ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΜΕΝ ΤΟ ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑ-ΧΙΣΣΑΡ

ΑΙ ΜΑΧΑΙ ΠΡΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΙΝ ΤΗΣ ΣΤΕΝΩΠΟΥ ΤΟΥ ΤΟΥΛΟΥ-ΜΠΟΥΝΑΡ

«Η μάχη μαίνεται. Εις πολλά σημεία της παρατάξεως οι αντίπαλοι έχρονται εις χείρας, δαγκώνονται, σφάζονται. Και ο αγών οξύνεται ολονέν. Οι Τούρκοι εννοούν να καταλάβουν την στενωπόν. Αλλά και οι άνδρες των Ελληνικών συνταγμάτων δεν λησμονούν τον όρκον των. Όχι! Δεν τους επιτρέπουν την διάβασιν εν όσω και ένας εξ αυτών μένει εις την ζωήν, εν όσω και ένα φυσίγγιον υπάρχει άκαυτον»

 Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΙΣ

«Η Ιταλική πολιτική δεν μισεί μόνον τους βενιζελικούς, μισεί όλους τους Έλληνας, φοβείται την Ελληνικήν αναγέννησιν και αντιτάσσεται λυσσωδώς εις την ένωσιν της Ελληνικής φυλής. Επιδιώκει την διατήρησιν του τουρκικού ζυγού επί των αλυτρώτων ελληνικών εδαφών διότι συντελουμένης εν τω μεταξύ της εξοντώσεως των υπολειπομένων Ελλήνων δεν θα δύναται πλέον η Ελλάς να διεκδικήση αυτά επί τη βάσει των αρχών των εθνοτήτων και του πολιτισμού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 12 Απριλίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΑΓΚΥΡΑ ΜΕΤΕΒΛΗΘΗ ΕΙΣ ΑΠΕΡΑΝΤΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΝ
  • Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΙΣ ΤΟ ΑΪΘ
  • Η ΕΛΛΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΕΙ ΥΠΟ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑΝ

Η ΕΛΛΕΙΨΙΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΚΑΙ ΑΙ ΖΗΜΙΑΙ ΤΗΣ – ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

«Ποίος θα περισυλλέξη πρώτος – πρώτος τους πικρούς καρπούς ους μοιραίως θα αποφέρη η εξακολούθησις της σημερινής προπαγανδιστικής απραξίας μας; Ποίος άλλος από τους σημερινούς κυβερνήτας μας; Και βέβαιον μεν είνε ότι γενική προπαγανδιστική οργάνωσις ανάλογος με εκείνην της οποίας η Ελλάς ηξιώθη τω 1919-1920 είνε δυσεπίτευκτος, αν μη ανεπίτευκτος σήμερον. Αλλά προκειμένου περί περιωρισμένης διαφημιστικής ενεργείας της πολεμούσης Ελλάδος, μήπως είνε τόσο δύσκολον επί τέλους να οργανωθούν μερικαί στοιχειώδεις υπηρεσίαι;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 12 Απριλίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

«Δεν παρέρχεται ημέρα, κατά την οποίαν ο Ελληνικός Λαός να μη αναγνώση και μίαν δήλωσιν προερχομένην εκ των συμμαχικών πρωτευσουσών, κατά την οποίαν να τονίζεται η ουδετερότης των Συμμάχων κατά τον Ελληνοτουρκικόν αγώνα. Οι Σύμμαχοι παραμένουν ουδέτεροι και συνεπώς ίστανται θεαταί της διεξαγομένης πάλης»

  • ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΙΣ
  • Η ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 12 Απριλίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΗΜΙΑ

«Μετ’ εκπλήξεως είδομεν ότι η επιτροπή θα εξετάση, αν είνε αληθές ότι και οι Έλληνες προέβησαν εις βιαιοπραγίας. Η λεπτομέρεια αυτή αποδεικνύει ακόμη μίαν φοράν πόσον δραστηρίως εργάζεται η Τουρκική προπαγάνδα εις την Ευρώπην και πόσον αξιοθρηνήτως ακινητεί η Ελληνική αντιπροσωπεία μας έξω της Ελλάδος. […] Αλλ’ η διπλωματική μας ορφάνεια εξακολουθεί εις το εξωτερικόν και η εξυπηρέτησις των Ελληνικών συμφερόντων είνε εμπιστευμένη εις χείρας ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν ούτε το στοιχειωδέστερον προσόν του διπλωμάτου, την έγκαιρον τουλάχιστον συλλογήν και μεταβίβασιν πληροφοριών εις την Κυβέρνησίν των»

  •  ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ

«Η Κυβέρνησις των Ηνωμένων Πολιτειών ειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψη πολεμικήν ενέργειαν της Ελλάδος κατά της Βουλγαρίας. Δείγμα και τούτο της Βουλγαρικής προπαγανδιστικής δραστηριότητος […] Θα επιτρέψη όμως η Κυβέρνησις των ηνωμένων Πολιτειών εις την Βουλγαρίαν να απειλή διαρκώς την Θράκην…;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 12 Απριλίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΕΙΣ ΟΔΟΝ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗΣ

«Ο πόλεμος τον οποίον διεξάγει η Ελλάς εις την καρδίαν της Μικράς Ασίας, είνε πόλεμος που φαινομενικώς μόνον διεξάγεται μακράν του εθνικού μας εδάφους. Ο πόλεμος ούτος είνε ο κρισιμώτερος πόλεμος που έκαμε ποτέ η Ελλάς, η πάλη, από την οποίαν οριστικώς θα εξέλθη, ή διά παντός νικήτρια, ή διά παντός ηττημένη – ή ζωντανή ή νεκρά»

  • ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ

«Διότι η ουδετερότης των Συμμάχων δημιουργεί δυσχερείας εις την Ελλάδα και παρέχει ευκολίας εις την Τουρκίαν. Επιπλέον ο Λόϋδ Τζωρτζ, εδήλωσεν ότι η Ελλάς δεν δύναται να στραφή κατά της πρωτευούσης της Τουρκίας, καθιστά δε ούτω ακόμη εμφανεστέραν την προς το εχθρικόν Κράτος εύνοιαν των Συμμάχων. Από διεθνούς απόψεως η ουδετερότης αύτη αποτελεί πρωτοφανή ανωμαλίαν…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 12 Απριλίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΘΡΟΝΟΣ

«Το ζήτημα της πληρώσεως του χηρεύοντος θρόνου της Ανατολικής Ελληνικής Ορθοδοξίας, είναι σοβαρώτατον υπό τας παρούσας συνθήκας και αλληλένδετον προς την όλην ρύθμισιν του εθνικού Ελληνικού ζητήματος. […] Και πιστεύομεν ότι οι εν Κωνσταντινουπόλει ιθύνοντες τα του Γένους, θα εννοήσουν κάλλιον ημών την ανάγκην της αναβολής της πατριαρχικής εκλογής, αφού γνωρίζουν, ότι διά τον εκλεχθησόμενον ιεράρχην, θ’ απητείτο σήμερον ακόμη έγκρισις σουλτανική».

  • ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥ ΒΡΑΓΓΕΛ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 12 Απριλίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΝ ΛΑΟΝ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ
  • ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ – ΑΟΝ ΤΙ ΕΙΝΕ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ
  • ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

«Πίσω από τον σιδηρούν επιτελάρχην, εις το βάθος, ο κ. Γούναρης, χαμογελών, οικτίρει τον ανόητον λαόν, που μόλις αποτινάζει το κεφάλι του από τον ένα ζυγόν, πηγαίνει και το βάζει μόνος του κάτω από ένα άλλον…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 12 Απριλίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΑΞΙΩΣΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

«Ψεύδονται όλοι εκείνοι, οι οποίοι προσπαθούν να πείσουν τον λαόν ότι η κατάστασις θα εξελιχθή ευτυχώς ως σήμερον υφίσταται, ψεύδονται, οι οποίοι και διαισθάνονται και βλέπουν ότι η υστάτη ‘’προσπάθεια’’ δεν δύναται να επέλθη δι’ άλλης ή διά της ευτυχούς εκβάσεως των πολεμικών επιχειρήσεων εν Μικρά Ασία οδού»

  • ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

«Τας τέσσερας πρώτας ημέρας από της θριαμβικής αυτού εισόδου εις Ιεροσόλυμα, ο Κύριος ησχολείτο εις τον διαφωτισμόν του λαού, δι’ όλης της ημέρας διδάσκων τα πλήθη και την νύκτα αποσυρόμενος εις το όρος των ελαιών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 12 Απριλίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΧΜΗ – ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ
  • Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
  • ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟΝ

«Όσαι και πόσοι πορευόμενοι μετά του Θείου Σωτήρος την οδόν του Μαρτυρίου συναισθάνονται τελείως την ιερότητα, την αγιότητα των ημερών αυτών, το ύψος της τελεσθείσης θυσίας, ότι η εν τοις ναοίς μετάβασις γίνεται όπως αφίεται η ψυχή να προσφέρη φόρον ευγνωμοσύνης τη Θεότητι, να συγκοινωνήση μετά του Πλάστου, ν’ αναπλασθή, να γείνη επαξία όπως ατενίση την μορφήν του Υιού του Θεού;»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος