ertnews.gr

Air France: Η 14η απεργία των εργαζομένων- “Θέμα επιβίωσης” λέει ο Λε Μερ

07/05 08:32
Air France: Η 14η απεργία των εργαζομένων- “Θέμα επιβίωσης” λέει ο Λε Μερ

Την παραμονή της 14ης απεργίας που προκήρυξαν οι εργαζόμενοι στον γαλλικό αερομεταφορέα Air France, η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι «το Κράτος δεν βρίσκεται εδώ για να σβήσει τα χρέη, να σπεύσει για να παράσχει βοήθεια σε εταιρείες που δεν καταβάλλουν τις απαραίτητες προσπάθειες για να παραμείνουν ανταγωνιστικές», όπως προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ. Η μετοχή της Air France υποχώρησε κατά 12% αφού ο διευθύνων σύμβουλός ανακοίνωσε την παραίτηση του, καθώς το προσωπικό της εταιρίας απέρριψε  μισθολογική συμφωνία, ενώ  οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν κοστίσει 300 εκατ. ευρώ.

«Εάν  δεν καταβάλει τις απαραίτητες προσπάθειες προκειμένου αυτό το εθνικό στολίδι να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Lufthansa ή με άλλες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, η Air France θα χαθεί» προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός.

«Το 14% που το Κράτος κατέχει στο κεφάλαιο της Air France, είναι χρήματα των Γάλλων. Ως υπουργός Οικονομίας, είμαι υπόλογος για την ορθή χρήση των χρημάτων των Γάλλων» υπογράμμισε ο Λε Μερ.

Το γαλλικό κράτος ελέγχει το 14% της Air France-KLM, γεγονός που το καθιστά «μειοψηφούντα μέτοχο», σημείωσε ο Μπρουνό Λε Μερ.

Η αεροπορική εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον σκληρό ανταγωνισμό των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους, όπως επίσης των εταιρειών του Κόλπου και των άλλων μεγάλων αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι στον γαλλικό αερομεταφορέα θα πραγματοποιήσουν τη 14η απεργία.

Η διαμάχη διαρκεί ήδη δυόμισι μήνες, ενώ την Παρασκευή  οι εργαζόμενοι της εταιρείας απέρριψαν, με ποσοστό 55,44%, την πρόταση της μισθολογικής συμφωνίας που είχε τεθεί σε ψηφοφορία από τον πρόεδρο της εταιρείας Ζαν-Μαρκ Ζαναγιάκ.

Ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος ανακοίνωσε αμέσως την παραίτησή του, καθώς είχε θέσει ως προϋπόθεση για να παραμείνει στη θέση του την έγκριση της πρότασης αυτής ώστε να μπει ένα τέλος στις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν ήδη στοιχίσει στην Air France 300 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την εταιρεία,  αναμένεται να εκτελεστεί το 85% των πτήσεων κατά τη διάρκεια της σημερινής απεργίας.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version