Α. Πελώνη στο Πρώτο: Τα Ραφάλ ανοίγουν μια νέα σελίδα στην άμυνα της χώρας – Ανοιχτή η πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία (audio)

«Η παράδοση των Ραφάλ εχθές στην χώρα μας, ήταν μια εικόνα που έκανε περήφανους όλους τους Έλληνες. Ήταν μια σπουδαία ημέρα η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας μετά από πολλά χρόνια μαρασμού» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Επιχειρησιακά είναι μια νέα σελίδα στην άμυνα της χώρας, συμπλήρωσε, καθώς αναβαθμίζει την πολεμική αεροπορία και την εικόνα ισχύος της χώρας και στο εσωτερικό, το εξωτερικό και την περιοχή μας και επισφραγίζει μια πολιτική για την διαμόρφωση ενός συνεκτικού πλαισίου αμυντικών και διπλωματικών συμφωνιών που έχει δουλευτεί μεθοδικά και συστηματικά τα τελευταία δύο χρόνια και φαίνονται οι καρποί του. «Επειδή τα Ραφάλ είναι και γαλλικά, συμβολικά είναι και η επισφράγιση της συμπόρευσης της Ελλάδας με την Γαλλία σε πάρα πολλά επίπεδα».

Σε σχέση με τις αντιδράσεις της Τουρκίας, η κ. Πελώνη επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει πει και θα συνεχίσει να λέει ότι η πόρτα του διαλόγου είναι ανοιχτή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θωρακιζόμαστε και δεν προετοιμαζόμαστε και για τα χειρότερα σενάρια. «Προσβλέπουμε στο καλύτερο αλλά οφείλει κάθε κυβέρνηση να προετοιμάζεται για το χειρότερο. Επιβάλλεται και από την γεωγραφία και από την συγκυρία μεγάλων ανακατατάξεων αλλά δεν υποτάσσεται στην συγκυρία».

«Βρισκόμαστε σε μια φάση που βιώνουμε πάλι μια έξαρση επιθετικής ρητορικής από την γειτονική χώρα, που δείχνει αυτή την στιγμή ότι η στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα δεν αλλάζει, ωστόσο θα πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα. Πού ήμασταν το καλοκαίρι 2020. Σε μια μεγάλη κλιμάκωση στην ανατ. Μεσόγειο και πού βρισκόμαστε σήμερα. Σήμερα που είναι κεκτημένο το ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας έχει ενταχθεί πολύ έντονα και στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων και άρα υπάρχει αυτή η διττή προσέγγιση, για την όποια θετική ατζέντα θα πρέπει να αποδεικνύει και στην πράξη η Τουρκία ότι θέλει να είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα, ότι σέβεται τα κράτη μέλη και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα» είπε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη.

Σε σχέση με τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανάρτηση της ΝΔ που αφορούσε στην παράδοση των Ραφάλ, η κ. Πελώνη τόνισε πως «το σποτ είναι ένα πρόσχημα. Ήταν μια ιστορική ημέρα η χθεσινή και αντί να μείνουμε στην σπουδαιότητα της στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε πάλι να μετατρέψει μια τέτοια μέρα σε πεδίο αντιπαράθεσης. Την θεωρώ μια μικρόψυχη κριτική, πρέπει να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα ότι η χώρα ενισχύεται. Για τομείς της κυβερνητικής πολιτικής δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ βγάζει σποτ. Η υπογραφή στο σποτ δεν αμφισβητεί βεβαίως ότι αυτή είναι κληρονομιά και κτήμα όλων των Ελλήνων, ότι είναι με χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων και ότι η επιλογή έγινε με βάση την άμεση παράδοση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες σε βάθος χρόνου». Προσέθεσε ακόμη ότι ήταν επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μην στείλει εκπροσώπους του στην Τανάγρα. «Προσκλήθηκαν όλοι οι βουλευτές που είναι μέλη στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της βουλής. Τα μέλη της βουλής εκπροσωπούν τα κόμματά τους. Ήταν η μέρα των επιχειρησιακών, οι άνθρωποι που δίνουν την ψυχή τους και «παίζουν» στον αέρα την ζωή τους».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν είμαστε κοντά στην άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, απάντησε ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν και πάλι τα δεδομένα. «Υπάρχει μια αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό το δεδομένο που αξιολογούν οι επιστήμονες, είναι και οι σκληροί δείκτες, υπάρχει ακόμα πίεση στο ΕΣΥ. Υπάρχει το παράδοξο, ότι ενώ το 90% των κρουσμάτων είναι Όμικρον, το 50% των νοσηλειών και διασωληνώσεων είναι ακόμα Δέλτα, έχουμε ακόμα και αυτή την πιο επικίνδυνη μετάλλαξη και θα πρέπει να σταθμιστούν τα δεδομένα και σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά, ας περιμένουμε και την άλλη εβδομάδα. Θέλω να επαναλάβω και ξέρω ότι γινόμαστε κουραστικοί, ότι έχει μεγάλη σημασία ο εμβολιασμός και το λέω αυτό, καθώς η Όμικρον μπορεί να έχει πιο ήπια νοσηρότητα, αλλά οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν και από αυτή την μετάλλαξη άρα να είναι σημαντικό να σπεύσουν να εμβολιαστούν, όπως είναι σημαντική και η αναμνηστική δόση. Να θυμίσουμε ότι για όσους δεν την έχουν κάνει, στις 31 Ιανουαρίου λήγουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού εάν έχει παρέλθει το 7μηνο από την δεύτερη δόση.

Τέλος, η κ. Πελώνη, έκανε γνωστό ότι σήμερα ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στους επικεφαλής των πρεσβειών και των μονίμων αντιπροσωπειών της Ελλάδας στο εξωτερικό που αναπαράγουν τις θέσεις της χώρας μας, για τις βασικές προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής για το 2022 με την συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εξωτερικών. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο και θα θεσμοθετηθεί σε ετήσια βάση, καθώς τα μέτωπα και οι προκλήσεις διευρύνονται».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος