Α. Παπαδόπουλος στο Πρώτο: Μήνυμα ανανέωσης από τις κάλπες στο ΚΙΝΑΛ – Εφαλτήριο για να προχωρήσει – Όχι σε ιδιοκτησιακές απόψεις (audio)

«Ήταν μια έκπληξη το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, γιατί φαινόταν ότι ήταν πολύ κοντά οι τρεις υποψήφιοι που τελικά επικράτησαν, αλλά τελικά ο κ. Ανδρουλάκης ξέφυγε. Δεν ξέρω αν μπορεί να καλυφθεί η διαφορά των 10 μονάδων μέχρι την άλλη Κυριακή, αλλά φαίνεται ότι έχει ένα προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο», τόνισε ο πρώην υπουργός, , μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πήγαν και ψήφισαν 267.000 ψηφοφόροι, λέγοντας πως δεν είναι αριθμός, αλλά οι δυναμικές που μπορούν να προκύψουν από αυτή τη συμμετοχή, «υπάρχει ένα υπόβαθρο, το οποίο όμως από μόνο του δεν οδηγεί στις κατισχύσεις τις πολιτικές επειδή πήγαν και ψήφισαν».

«Θα εξαρτηθεί από την αξιοποίηση και τις περαιτέρω δυναμικές οι οποίες θα προκύψουν από την όποια νέα ηγεσία εκλεγεί. Δηλαδή εάν υπάρχει μια στατική διαχείριση, το κόμμα θα μείνει στατικό ανεξάρτητα από τον πληθυσμό που πήγε και ψήφισε», επεσήμανε, λέγοντας πώς πρέπει «να είναι μια πορεία γεμάτη πραγματική ανανέωση και επικοινωνία με τους “ανέμους” της εποχής, από ανθρώπους που είναι κοντά στην εποχή πλέον, και όχι από ανθρώπους της γενιάς μου», καθώς «όταν τα χρόνια περνάνε, όπως είναι φυσιολογικό, δημιουργείται ειδικά για τους πολιτικούς ένας πολιτικός αυτό-συντηρητισμός, ο οποίος δεν έχει μέσα του τα στοιχεία για την κατάκτηση και την προσαρμογή στο μέλλον».

«Όλη η Ιστορία είναι η ικανότητα ενός κόμματος, και άρα μια χώρας, μιας κοινωνίας, να προσαρμόζεται στο μέλλον. Και όχι να είναι καθηλωμένη, που φοβάμαι ότι η χώρα μας αυτή την περίοδο είναι καθηλωμένη σε κοινωνικό επίπεδο και σε αντίληψη και δυναμική. Αυτό συμβαίνει από το εύρος και το βάθος των μεταρρυθμίσεων, και των καινοτομιών», εξήγησε.

«Ελπίζω και εύχομαι σε όποιον εκλεγεί στην ηγεσία μπει σε αυτή τη διαδικασία, διαφορετικά θα μετράνε οι δημοσκόποι, άνευ αξίας», τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, είναι απολύτως βέβαιο ότι το ΚΙΝΑΛ θα μείνει στάσιμο εκεί που είναι τώρα, εάν είναι να υπάρξει στατική διαχείριση. Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο μια πολιτική παράταξη», αλλά όπως διαμορφώθηκαν και προχώρησαν τα πράγματα στην Ελλάδα, «η δημοκρατική παράταξη», καθώς «από τότε που γεννήθηκε στις αρχές του αιώνα από τον Ελευθέριο Βενιζέλο συνδέθηκε με τους μεγάλους αγώνες που έγιναν για την υλοποίηση της Μεγάλης Ιδέας». Σημείωσε ότι η άνοδος της αστικής τάξης στη χώρα μας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και ο καπιταλισμός στην Ελλάδα, «κρατήθηκε σε πολύ μεγάλο μέρος στις προ-καπιταλιστικές σχέσεις». «Έδωσαν μια ώθηση οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και κυρίως από τη Σμύρνη, η Ελλάδα γνώρισε τη Δύση μέσω της Ανατολής, υπάρχει ένα περίεργο πράγμα εδώ, ήταν ανοιχτοί και προοδευτικοί άνθρωποι», πρόσθεσε.

«Όμως εκεί εμφανίστηκε η δημοκρατική παράταξη και προχώρησε την Ελλάδα και ως πατριωτική και ως εθνική και ως πολιτισμική και ως πνευματική. Αυτή η ανεπανάληπτη γενιά του ’30 με όλους αυτούς τους ογκόλιθους που δεν ήταν μόνο ποιητές, συγγραφείς, αλλά και πολιτικοί σπουδαίοι, επιστήμονες που ώθησαν τη χώρα, κατά 90% ανήκαν στην προοδευτική παράταξη. Αυτή η γενιά έληξε βιολογικά τη δεκαετία του ’60 και από τότε η χώρα σέρνεται μέσα σε ένα μη πνευματικό περιβάλλον, με όλα τα κουσούρια που ζήσαμε τα τελευταία 2 χρόνια», υπογράμμισε.

«Δηλαδή η αναγέννηση μιας χώρας και η προώθησή της, προϋποθέτει ότι περνάει μέσα από την υιοθέτηση πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα. Οι νέες ηγεσίες πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες για το πολιτικό σύστημα, δεν μπορεί να κυριαρχείται από αρχηγικές και ιδιοκτησιακές απόψεις, ούτε να είναι “βασιλεύουσες πολιτικές οικογένειες”. Αυτά δεν προσιδιάζουν σε αυτά που επικαλούνται και στα σύγχρονα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, Είναι σκληρές θεσμικές καταστάσεις και πολιτισμικές, δεν είναι για συνθήματα στα social media, και να φτιάχνουμε ψευδείς περιγραφές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, «η δυναμική αυτή δίνει ένα εφαλτήριο για να προσχωρήσει η παράταξη, και θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει γιατί οι υπάρχουν προϋποθέσεις σε υποκειμενικό επίπεδο, σε ανθρώπους νέους, μορφωμένα παιδιά, κοσμοπολίτες που πιάνουν τους ανέμους των καιρών, που έχουν μεγάλη επαφή με τη σύγχρονη τεχνολογία. Και εύχομαι να προχωρήσει».

«Η σημερινή Αριστερά δεν έχει σχέση με αυτή που γνωρίσαμε παλαιότερα»

Ερωτηθείς για την Αριστερά, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι «η Αριστερά παλαιότερα, όπως τη γνώρισε ο κόσμος μέσα από τους μεγάλους κοινωνικούς και απελευθερωτικούς αγώνες που έδωσε, δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή».

«Μη δημιουργούμε πλάνες, υπήρχαν ογκόλιθοι στην Αριστερά – όπως ο Γληνός, ο Σβώλος, ο Ηλιού και άλλοι. Τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν, υπάρχει μια αποκομματικοποίηση του χώρους της Αριστεράς. Μη συγκρίνουμε διαφορετικές εποχές. Η Ελλάδα έχει μια αριστερή παράδοση, αλλά και το Κέντρο στην Ελλάδα δεν ήταν μόνο Κέντρο. Οι περισσότεροι που συγκρότησαν το ΠΑΣΟΚ ήταν εαμογενείς που είχαν και αριστερές καταβολές», συμπλήρωσε.

Μίλησε για τις μάχες που έδωσαν οι συγκεκριμένες δυνάμεις για τη Δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος, καθώς τη δεκαετία του ’60 δεν υπήρχαν οι λέξεις ανάπτυξη και κοινωνικό κράτος στην πολιτική ρητορική. «Η μόνη συνείδηση ήταν η τότε Αριστερά. Τώρα τα πράγματα έχουν ανατραπεί άρδην. Δεν ισχύουν πια σε πολύ μεγάλο βαθμό και πρέπει να ζωντανεύσουν ξανά σε άλλη βάση. Και αυτή την στιγμή, αυτή η “πυτιά” για να γίνουν καινούργια πράγματα υπάρχει και στηρίζεται σε νέους ανθρώπους που είναι μορφωμένοι, έχουν την ικανότητα και τη δυνατότητα να κάνουν μετασχηματισμούς. Αλλά θέλει τόλμη, καθοδήγηση», συμπλήρωσε.

Έφερε ως παράδειγμα αυτό που συμβαίνει με τα σύγχρονα κόμματα στην Ευρώπη, «κάτι που το ξεκίνησαν οι Πράσινοι», τα οποία «δεν έχουν ιδιοκτήτη αρχηγό ή οικογένειες που να ανεμίζουν τίτλους ιδιοκτησίας. Αυτά είναι περασμένων εποχών. Έχουν συμπροέδρους, συνήθως μια γυναίκα και έναν άνδρα». «Αποτελούν πεδία καθήκοντος άσκησης πολιτικής και όχι πεδία εξουσίας. Αυτά είναι πολύ μεγάλη παρέμβαση. Δεν ψάχνουν ηγέτες, ψάχνουν ανθρώπους οι οποίοι μέσα από ικανότητες που διαθέτουν, ασκούν καθήκοντα», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος