Α. Λοβέρδος στο Πρώτο: Αδικαιολόγητη η επίθεση Ερντογάν στην ΠτΔ-Την στηρίζουμε όλοι με όλες μας τις δυνάμεις (audio)

«Απολύτως προσχηματική», χαρακτήρισε ο κ. Λοβέρδος την πρόσκληση του Προέδρου της Τουρκίας στην ελληνική πλευρά για απευθείας διάλογο, μετά τις επιθέσεις της γείτονος στο πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας, «γιατί εννοώντας απευθείας διάλογο τον καταλαβαίνει ως διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών βάση μιας πληθωρικής ημερήσιας διάταξης όπως την προτείνουν και στην οποία το 2021 έχει προσθέσει και την ελληνική κυριαρχία στα μεγάλα μας νησιά του Αιγαίου υπό την προϋπόθεση της αποστρατικοποίησης. Η επίθεση που κάνουν στην ΠτΔ, που δεν την κάνουν πρώτη φορά και θυμίζει θλιβερές στιγμές της ιστορίας της Τουρκίας και για την ανθρωπότητα, για την γενοκτονία των Ποντίων, η Τουρκία θέλει αυτό να ξεχαστεί, ενώ η Ελλάδα και κάθε χώρα στον κόσμο θέλουμε να το θυμόμαστε για να μην ξαναγίνει. Αδικαιολόγητη η επίθεση του Προέδρου της Τουρκίας στην ΠτΔ, γι΄ αυτό και την στηρίξαμε όλοι με όλες μας τις δυνάμεις» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος κλήθηκε να σχολιάσει και το περιεχόμενο της συνέντευξης του κ. Ροζάκη την προηγούμενη Τρίτη στην ίδια εκπομπή του Πρώτου, όπου ο κ. Ροζάκης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είχε πει «ότι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε με την Τουρκία να βάλουμε στο τραπέζι το ζήτημα των 12 μιλίων», ενώ σε δεύτερη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Alpha, είπε «η Ελλάδα είναι καλόπιστη και προχωρά με μια πλήρη σειρά προτάσεων οι οποίες είναι εποικοδομητικές με την έννοια ότι δεχόμαστε ίσως και τα 10 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης». «Αν είναι σκέψη του, είναι δικό του θέμα» σχολίασε ο κ. Λοβέρδος και συνεχίζοντας είπε «εγώ αντέδρασα στην πληροφόρηση που μας έδωσε ο καθηγητής κ. Ροζάκης, ένα πολύ αξιόπιστο πρόσωπο, ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς με τις απόψεις του ή όχι, είναι ένα πρόσωπο που χαίρει σεβασμού διότι είναι σοβαρός. Μας μετέφερε την πληροφορία ότι στο τραπέζι προφανώς των διερευνητικών επαφών, έχουμε βάλει εμείς το θέμα των 12 μιλίων. Δεν ξέρω πώς το έθεσαν, για τι συζητούσαν. Εάν η Ελλάδα έχει κάνει τέτοιες προτάσεις, εμείς πρέπει να το ξέρουμε και το περιεχόμενο της ερώτησής μου αυτό ήταν. Οι διπλωματικοί κύκλοι δεν πρέπει να στέκονται μόνο στο γεγονός ότι η πάγια ελληνική θέση είναι ότι τα χωρικά ύδατα κατά το Δίκαιο της Θάλασσας έχουμε δικαίωμα να είναι 12 και το οποίο είναι αδιαπραγμάτευτο. Αυτή είναι η πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων ασυζητητί. Αν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, οι οποίες δεν είναι και δημόσιες, εάν η Ελλάδα χειρίστηκε και αυτή την πρόταση πρέπει να το ξέρουμε. Εφόσον πήρε την πρωτοβουλία ο κ. Ροζάκης να μας το πει, εμείς θέλουμε να μας πει το Υπ. Εξωτερικών, αν το έκανε αυτό ή όχι, γιατί η τουρκική πλευρά το εκμεταλλεύτηκε. Θέλουμε να μάθουμε αν οι επικεφαλής της ελληνικής πλευράς στις διερευνητικές επαφές είχαν την πολιτική διακριτική ευχέρεια που έδωσε προφανώς το υπουργείο και η κυβέρνηση να μιλήσουν και για κάτι λιγότερο από 12 μίλια».

«Ο κ. Ροζάκης πριν από λίγες ημέρες κάνοντας μια αποτίμηση των ελληνοτουρκικών και της εξωτερικής μας πολιτικής το 2021, μας ενημέρωσε, ότι η τουρκική πλευρά στις διερευνητικές, αποστασιοποιήθηκε από την θέση της, της δεκαετίας του 2010 που έλεγε ότι το casus belli και η άρνησή τους να δεχτούν ότι η Ελλάδα μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, αφορούσε την νησιωτική Ελλάδα και πως τώρα αφορά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Και έρχεται να μας πει ότι από την δική μας πλευρά, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενός εποικοδομητικού διαλόγου πάμε και στα 10 ναυτικά μίλια. Αυτό επιβάλλει στο Υπ. Εξωτερικών να το ξεκαθαρίσει» επεσήμανε ο κ. Λοβέρδος και αναφέρθηκε στο ότι ο τουρκικός τύπος το παρουσίασε στην εσωτερικό της χώρας, προβάλλοντας αρχικά το non paper για τον αγωγό EastMed, το οποίο ακολούθησε η υποχώρηση της Ελλάδας στα ναυτικά μίλια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος