Α. Καρίπογλου στο Πρώτο για το”μπλόκο” στο κόμμα Κασιδιάρη: Αντισυνταγματική η απαγόρευση κόμματος – Θα εξελιχθεί σε φιάσκο (audio)

 
«Δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι η απολύτως κρατούσα άποψη και της θεωρίας αλλά και των Ανώτατων δικαστηρίων και του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει απαγόρευση κόμματος» επισήμανε ο δικηγόρος, Αντύπας Καρίπογλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, λίγο πριν κατατεθεί, όπως αναμένεται, στην Βουλή η τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη στις επικείμενες εκλογές.

«Στο Σύνταγμα αναφέρεται ότι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να συγκροτούν κόμματα και τα οποία πρέπει να εξυπηρετούν τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος», είπε ο κ. Καρίπογλου και προσέθεσε ότι είναι η απολύτως κρατούσα άποψη και σημαίνει ότι δεν μπορούν να απαγορευτούν τα κόμματα, καθώς τα ανώτατα δικαστήρια έχουν κρίνει ότι εξυπηρετούν το δημοκρατικό πολίτευμα δια της συμμετοχής τους στις εκλογές.

«Υπάρχει μία άποψη ισχυρή, ότι πρέπει να ερμηνευθεί το Σύνταγμα και εκεί που λέει ότι τα κόμματα πρέπει να εξυπηρετούν τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, να μπορεί κάποιο κόμμα που δεν την εξυπηρετεί να απαγορευθεί. Δεν είναι κρατούσα η άποψη» σημείωσε ο κ. Καρίπογλου και εξήγησε ότι αρκετοί συνταγματολόγοι που το υποστηρίζουν, λένε να απαγορευθεί η συμμετοχή του κόμματος στις εκλογές, δηλαδή να μη διαλυθεί το κόμμα, να μην κηρυχθεί εκτός νόμου, αλλά να απαγορευτεί η συμμετοχή του στις εκλογές. «Αυτό το λέω τέχνασμα, διότι για να μιλάμε σοβαρά, ένα κόμμα έχει σκοπό να κατεβαίνει στις εκλογές. Αν δεν κατεβαίνει στις εκλογές, είναι κάποια άλλη οργάνωση που μπορεί να είναι ένας πολιτικός όμιλος, ένα σωματείο, μια ένωση προσώπων, αλλά δεν είναι κόμμα» τόνισε.

«Άρα λοιπόν, αν πάμε σε μια τέτοια λύση θα έχουμε μια καινούργια ερμηνεία του Συντάγματος. Η άποψη είναι ότι δεν επιτρέπεται, αλλά υπάρχει μια άποψη που λέει ότι πρέπει να ερμηνεύσουμε το Σύνταγμα υπό το φως των νέων εξελίξεων και να πούμε ότι μπορεί. Άποψη με την οποία εγώ διαφωνώ απολύτως» υπογράμμισε ο κ. Καρίπογλου και εξήγησε ότι το κυριότερο επιχείρημα της άποψης που προτείνεται, δεν είναι καθαρά νομικό, «είναι ότι εάν τώρα το χρειαζόμαστε, να ερμηνευθεί εκ νέου το Σύνταγμα από τα ανώτατα δικαστήρια και να πουν ότι μπορεί να απαγορευθεί».

«Να αλλάξουμε δηλαδή μια νομολογία και μια κρατούσα απολύτως άποψη θεωρίας 48 χρόνια λέγοντας ότι γίνεται να απαγορεύσουμε κόμμα. Με αυτό εγώ είμαι απολύτως αντίθετος» τόνισε ο κ. Καρίπογλου.
Αναλύοντας πού έγκειται η διαφωνία του σε σχέση με την συγκεκριμένη λύση που προτείνεται, ανέφερε πως είναι «τρομακτικό» ότι «μπορούμε να πούμε πως επειδή συμφωνούν οι περισσότεροι, ας κάνουμε κάτι άλλο από αυτό που λέει το Σύνταγμα». «Αυτό δεν είναι καινούργιο» σύμφωνα με τον κ. Καρίπογλου, λέγοντας πως το είχε πει ο κ. Γεραπετρίτης ευθέως και κατά την ψήφιση του νόμου για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων, «ότι άμα το ψηφίσουν οι 300, ποιος δικαστής θα βρεθεί να πει όχι».

«Το ίδιο λέει και σήμερα η κυβέρνηση. Και λέω λοιπόν ότι αυτό είναι το πιο τρομακτικό. Ότι έχουμε αποδεχθεί ότι επειδή η κοινή γνώμη σε ποσοστό 75%, θέλει να απαγορευτεί το κόμμα Κασιδιάρη και επειδή θα το ψηφίσουν τα κόμματα στη Βουλή μπορούμε να παρακάμψουμε το Σύνταγμα. Αυτή είναι μια λογική που δεν οδηγεί σε καλό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου. Θα το πληρώσουμε πιστεύω. Γιατί επαναλαμβάνω, δεν είναι μόνο το θέμα του κόμματος Κασιδιάρη, είναι η γενική αντίληψη που έχουμε. Στο ποινικό δίκαιο έχουμε αποδεχθεί ότι πρέπει να ικανοποιείται το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Θα αποδεχθούμε και στο συνταγματικό ότι υπάρχει κάποιος κανόνας πλειοψηφίας που μπορεί να παρακάμπτει το Σύνταγμα και έτσι δεν θα έχουμε ούτε Σύνταγμα, ούτε νόμους. Δεν αργεί αυτή η μέρα. Δεν είμαι απαισιόδοξος. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει άλλη εξέλιξη σε αυτή την κατηφόρα που έχουμε πάρει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρίπογλου.


Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στο κόμμα Κασιδιάρη, ο κ. Καρίπογλου σημείωσε ότι «δεν χρειάζεται κανένας αχυράνθρωπος», καθώς ο κ. Κασιδιάρης έχει πλήρη πολιτικά δικαιώματα».

«Έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως. Το Σύνταγμα απαιτεί αμετάκλητη απόφαση. Και σε αυτό δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία. Εγώ θα πω κάτι που σοκάρει πολλούς, πρέπει να ξέρετε ότι ο κ. Κασιδιάρης αυτή τη στιγμή τεκμαίρεται αθώος. Το τεκμήριο αθωότητος ισχύει μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη ή την αθώωση, την απαλλαγή με βούλευμα αμετάκλητο. Ο κ. Κασιδιάρης λοιπόν, έχει λοιπόν πλήρη πολιτικά δικαιώματα» ανέφερε ο κ. Καρίπογλου.

Επιπλέον, σημείωσε ότι στον καινούργιο Ποινικό Κώδικα του 2019, έχει απαλειφθεί η ποινή της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων. «Δικαιοπολιτικά είναι σωστό αυτό. Δεν έπρεπε να είναι ποινή αυτό το πράγμα. Άρα αυτή τη στιγμή και αμετάκλητα αν καταδικαστεί κάποιος για κάποιο αδίκημα που πρέπει να είναι σοβαρό και να προβλέπεται στο νόμο, δεν μπορεί να στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα. Το λέω αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι πολλοί βιάζονται να πουν ότι ο νέος ποινικός κώδικας έκανε και αυτό. Αυτό επαναλαμβάνω, είναι σωστό. Αυτό έγινε τον Ιούνιο του 2019. Το ότι καταργήθηκε αυτή η ποινή δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να απαγορεύσουμε σε κάποιον επειδή έχει καταδικαστεί αμετάκλητα σε κάποια αδικήματα να πολιτευτεί, να έχει πλήρη πολιτικά δικαιώματα, δηλαδή ουσιαστικά το δικαίωμα του εκλέγειν που συνεπάγεται και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι» είπε ακόμα ο κ. Καρίπογλου.


Σύμφωνα με τον ίδιο, θα έπρεπε η κυβέρνηση από το 2019 να θέσει διάταξη στον εκλογικό νόμο που να στερεί το δικαίωμα του εκλέγειν σε ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για συγκεκριμένα αδικήματα. «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε κάποιον να έχει καταδικαστεί για εσχάτη προδοσία, που σημαίνει αλλοίωση του πολιτεύματος και να του λέμε ότι μπορείς να βγεις βουλευτής» τόνισε ο κ Καρίπογλου.


«Για ένα θέμα που 45 χρόνια συζητάει η θεωρία και η νομολογία, για ένα θέμα που για πολύ περισσότερα χρόνια, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ουσιαστικά και μετά, πιο συγκεκριμένα για την απαγόρευση ορισμένων κομμάτων και ορισμένων ιδεολογιών και βασανίζει τους νομικούς και τα δικαστήρια όλης της Ευρώπης, ο κ. Γεραπετρίτης θα το λύσει σε μισή ώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον Ηλία Κασιδιάρη, σύμφωνα με τον κ. Καρίπογλου, το ζήτημα δεν είναι  τα πολιτικά του δικαιώματα, από την στιγμή που δεν μπορεί να τα στερηθεί χωρίς να υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη, αλλά το γεγονός ότι κάνει προεκλογική εκστρατεία από τη φυλακή.

«Υπάρχει ένας κανονισμός, ο σωφρονιστικός κώδικας. Πώς στο διάβολο ο κ. Κασιδιάρης κάνει προεκλογική εκστρατεία, ανεβάζει βίντεο στο YouTube, παίρνει 900.000 views κάθε φορά; Τι γίνεται εκεί; Γιατί τον αφήνουν να κάνει εκστρατεία προεκλογική μέσα από τη φυλακή; Είναι άλλο πράγμα το να του στερήσεις το δικαίωμα να πολιτευτεί και άλλο πράγμα να συμπεριφέρεται σαν να είναι στο γραφείο του, στη φυλακή. Αυτό λοιπόν, δυόμιση χρόνια μετά τη φυλάκισή του, η κυβέρνηση το ανέχεται» προσέθεσε ο κ. Καρίπογλου.

Στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, κατά τον ίδιο, είναι πιθανό να εξελιχθεί σε «μεγάλο φιάσκο».

«Η πείρα, μας δείχνει από όλη την Ευρώπη, σε όποιες χώρες υπάρχει η δυνατότητα  να απαγορευτεί κάποιο κόμμα, στην Ολλανδία, στη Γερμανία, ότι δεν οδήγησε πουθενά. Είδατε εσείς σε καμιά χώρα να μην ανεβαίνει η ακροδεξιά; Εγώ δεν είδα. Με αυτά τα μέτρα. Αντιθέτως υπάρχουν άλλοι τρόποι. Αντιθέτως, είδα ότι η Χρυσή Αυγή μετά τη δίκη, έμεινε εκτός Βουλής τελικά. Αυτός είναι ο τρόπος να μην επιτρέπεις να έχουμε ακροδεξιούς βουλευτές στη Βουλή, να τους αφήνεις εκτός Βουλής. Δεν είναι τρόπος η απαγόρευση. Η απαγόρευση θα ανοίξει πολλές πληγές και θα γελάσουμε. Διότι θα πάνε την άλλη μέρα γνωστοί και μη εξαιρετέοι και θα ζητήσουν να απαγορευθεί και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Γιατί αν ο Άρειος Πάγος προχωρήσει σε αυτή την απαγόρευση, αναγκαστικά θα πει ότι το άρθρο 29 του Συντάγματος πρέπει να ερμηνεύεται αλλιώς από ό,τι το ερμηνεύουμε τώρα. Ότι μπορεί δηλαδή να απαγορευθεί ένα κόμμα και η μόνη βάση γι’ αυτό είναι ότι δεν εξυπηρετεί τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ξέρετε πόσοι μουστερήδες θα βρεθούν να πουν ότι ούτε το ΚΚΕ, ούτε η Ανταρσύα, ούτε ο ένας ούτε άλλος εξυπηρετεί τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος;» είπε καταλήγοντας ο κ. Καρίπογλου, εκτιμώντας ότι θα είναι μπούμερανγκ για την κυβέρνηση η εν λόγω διάταξη.
 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος