Ά. Διαμαντοπούλου στο Πρώτο για Τουρκία: Δεν αποκλείω θερμό επεισόδιο- Εκτιμώ πως δεν θα εξελιχθεί σε σύρραξη (audio)

«Το θερμό επεισόδιο δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει αλλά θεωρώ ότι με την πολιτική που ακολουθούμε δεν θα μπορέσει να εξελιχθεί σε σύρραξη» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του Κοινωνικού Κράτους, πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επίτροπος στην Κομισιόν Άννα Διαμαντοπούλου.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία συνορεύει με μια αυταρχική αναθεωρητική δύναμη όπως συμβαίνει και με τις ανατολικές χώρες, δηλαδή τις Βαλτικές, την Πολωνία ή ακόμα και την Φινλανδία. Έχουμε λοιπόν κάποιες κοινές εμπειρίες και η Ελλάδα που έχει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από τον επιθετικό αναθεωρητισμό της Τουρκίας, η οποία πιστεύει ότι αμφισβητώντας την κυριαρχία των νησιών που είναι κατοχυρωμένη με διεθνείς συμβάσεις, ότι μπορεί να γίνει πιστευτή» ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου.

Έχοντας λοιπόν απέναντί της μια τέτοια δύναμη η Ελλάδα οφείλει να κάνει 4 πράγματα, επισήμανε η κ. Διαμαντοπούλου. Εκφράζοντας την γνώμη ότι η χώρα μας πράγματι κάνει αυτά που πρέπει, υπογράμμισε ότι το πρώτο από αυτά είναι η αποτροπή, δηλαδή η όσο το δυνατόν ισχυρή αμυντική δύναμη που πρέπει να έχουμε ως χώρα. Το δεύτερο είναι η διπλωματία, το να εξασφαλίσουμε συμφωνίες και υποστήριξη από όσο γίνεται περισσότερες δυνάμεις, όπως έχουμε με τις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Γερμανία. «Πρέπει να είμαστε ακλόνητα αποφασιστικοί στις θέσεις μας. Δεν πρέπει να εμφιλοχωρήσει καμία αμφιβολία ή πισωγύρισμα και τέταρτον, παρ’ όλα τα παραπάνω πρέπει εμείς να κρατούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας γιατί υπάρχει πάντα η ελπίδα ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον γείτονα. Αυτά έχουν μεγάλη σημασία, σε μια Τουρκία η οποία είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς αυτή την στιγμή την επιθετικότητά της προς κάθε κατεύθυνση. Δυτικά εναντίον της Ελλάδας, νότια εναντίον της Συρίας, όσο αφορά την ΕΕ και το ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας και της Σουηδίας. Στην χθεσινή του ομιλία ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε δύο πόλεις στις οποίες θα επιτεθεί, η μία υποστηρίζεται από ρωσικές δυνάμεις και η άλλη από αμερικανικές» ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου.

Υπάρχουν πια σοβαρές ενδείξεις ότι στην Τουρκία δεν θα υπάρξει ομαλή μετάβαση εξουσίας, υποστήριξε η ίδια, χαρακτηρίζοντας αυταρχικό το καθεστώς της γείτονος, το οποίο φυλακίζει χιλιάδες ανθρώπους και αποτελεί μια τελείως αναθεωρητική δύναμη, αρνητική και επιθετική με τους γείτονές της. «Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουμε ότι αν φύγει ο Ερντογάν θα έρθει μια δύναμη η οποία θα είναι λιγότερο επιθετική για την Ελλάδα, γιατί αυτά που βλέπουμε από την αντιπολίτευση τις τελευταίες ημέρες είναι πάρα πολύ λυπηρά. Ο εθνικισμός πάει να αντικαταστήσει κάθε έννοια ιδεολογίας, δημοκρατίας, πολιτικής συμπεριφοράς, όλα εξελίσσονται γύρω από έναν ακραίο εθνικισμό και το όραμα της περίφημης οθωμανικής αυτοκρατορίας όπως το αντίστοιχο όραμα του Πούτιν περί ρωσικής αυτοκρατορίας» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχουμε περιθώριο ως Ευρώπη να κάνουμε άλλη επιλογή εκτός από την κοινή αμυντική πολιτική η οποία θα προχωρήσει σε διαφορετικά στάδια» υπογράμμισε. Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις όχι μόνο στην οικονομία και σε θέματα δημοκρατίας, αλλά και η στροφή του πλανήτη στον επαναεξοπλισμό είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη ότι όλες οι χώρες πια δίνουν προτεραιότητα στους προϋπολογισμούς της άμυνας, ανέφερε ακόμα η κ. Διαμαντοπούλου. Όπως εξήγησε, όταν μεταφέρονται κονδύλια στην άμυνα, από κάπου πρέπει να φύγουν και συνήθως φεύγουν από τις υποδομές, δηλαδή τις δημόσιες επενδύσεις και είναι και το κοινωνικό κράτος που είναι η υγεία, η παιδεία και η κοινωνική προστασία.

«Το θέμα «βούτυρο ή κανόνια» που έρχεται και επανέρχεται είναι ένα ωραίο δίλημμα σε καιρούς ειρήνης, που έχουμε την αίσθηση ότι αυτή η ειρήνη θα κρατήσει για πάντα, αλλά έρχεται με πάρα πολύ μεγάλη ένταση όταν κινδυνεύουν τα σύνορα και η εθνική κυριαρχία και αυτό πλέον δεν το αισθάνεται ως απειλή μόνο η Ελλάδα, το αισθάνονται πολλές χώρες. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι βλέπουμε πια ότι η παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου που ήταν μια συνηθισμένη διαμαρτυρία και δήλωση της Ελλάδας προς διεθνείς οργανισμούς, τώρα βλέπουμε με έκπληξη χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία να βλέπουν την καταπάτηση του εθνικού τους εναερίου χώρου» είπε η κ. Διαμαντοπούλου ως προς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα. «Είναι σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να υπάρξει και ως μία στρατιωτική δύναμη και αυτό σημαίνει κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα. Τα βήματα είναι, κοινά ερευνητικά προγράμματα με τα πανεπιστήμια και τις εταιρείες, συμπαραγωγές από τις βιομηχανίες για κοινά όπλα και πάμε μετά στις κοινές ασκήσεις και στα κοινά σχέδια των στρατών των ευρωπαϊκών χωρών ώστε μέσα και από την συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ σταδιακά να είναι ο ευρωπαϊκός στρατός, ο οποίος θα έχει πολλά κοινά στοιχεία» επισήμανε.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν χρόνο, σημείωσε η ίδια, ωστόσο θεωρεί πολύ σημαντικό το ότι ξεκίνησαν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, όλοι είναι συνεχώς έτοιμοι να κρίνουν την Ευρώπη για καθυστερήσεις και δεν κατανοούν ότι δεν είναι ένα ενιαίο κράτος όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα ή η Ρωσία που παίρνονται αποφάσεις ειδικά στις δύο τελευταίες πολύ πιο εύκολα που είναι αυταρχικά καθεστώτα, πιο δύσκολα την Αμερική που υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για τις αποφάσεις του προέδρου και πολύ πιο δύσκολα στην Ευρώπη που πρέπει να συμφωνήσουν οι κυβερνήσεις που πρέπει να έχουν την έγκριση από τα κοινοβούλιά τους και έχουν ισχυρές αντιπολιτεύσεις.

«Πιστεύω ότι μετά την πρόταση του Προέδρου Μακρόν ωριμάζει μέρα με την μέρα και το θέμα των αλλαγών όσο αφορά το βέτο και θα είναι τα πράγματα πιο εύκολα και πιο γρήγορα» εκτίμησε η κ. Διαμαντοπούλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος