Α. Χαρίτσης στο Πρώτο: Αντί η κυβέρνηση να σκιαμαχεί με τις τράπεζες, να διευρύνει την περίμετρο των δανειοληπτών με νομοθετικές παρεμβάσεις (audio)

Για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας, τις επενδυτικές ευκαιρίας και τον ρόλο των τραπεζών αλλά και των ευρωπαϊκών πόρων μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι διεθνώς, επειδή διανύουμε περίοδο κρίσης, υπάρχουν τοποθετήσεις κεφαλαίων πολύ βραχυπρόθεσμες, οι οποίες έχουν το χαρακτηριστικό της κερδοσκοπίας.

«Την ίδια στιγμή όμως, βεβαίως έχουμε και επενδύσεις και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, για να είμαι δίκαιος, οι οποίες μπορούν να δώσουν πολλά στην ελληνική οικονομία και στον ψηφιακό τομέα και στις νέες τεχνολογίες, για παράδειγμα. Ο στόχος θα πρέπει να είναι να διευρύνουμε αυτές τις δυνατότητες και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε εργαλεία. Δεν γίνεται αυτό θεωρητικά. Χρειαζόμαστε λοιπόν έναν αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος πραγματικά θα δίνει κίνητρα και φορολογικά αλλά και χρηματοδοτικά σε παραγωγικές επενδύσεις. Χρειαζόμαστε μια άλλη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, η οποία θα διευκολύνει τέτοιες επενδύσεις. Χρειαζόμαστε προγράμματα όπως είχαμε δημιουργήσει το 2018, το περίφημο πρόγραμμα “Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ”, το οποίο έτυχε και πολύ θετικής ανταπόκρισης από την επενδυτική κοινότητα, σύνδεση επιχειρήσεων με ερευνητική δουλειά, η οποία γίνεται για να έχουμε και καινοτομικές επενδύσεις, που γίνεται σε ερευνητικά ιδρύματα και σε πανεπιστήμια στη χώρα μας. Αυτά είναι πολύ σημαντικές αν θέλετε πρωτοβουλίες, έτσι ώστε οι επενδύσεις αυτές πραγματικά να πιάσουν τόπο για την ελληνική οικονομία» επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.

«Στην κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία, αλλά και με τις προκλήσεις και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε διεθνώς και με τον πόλεμο και την πληθωριστική κρίση, με την ενεργειακή κρίση, αυτό το οποίο πρέπει να δούμε είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα είναι συμπεριληπτικό» πρότεινε ο κ. Χαρίτσης. Με την παρατήρηση ότι τα τελευταία χρόνια οι κινήσεις της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε μια όξυνση των ανισοτήτων, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για την ανάγκη της ανακατεύθυνσης των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, συγκεκριμένα μάλιστα σε ό,τι αφορά στην αξιοποίησή του για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης στην Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική, ένας διαφορετικός σχεδιασμός. Χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι τα ζητήματα της στέγης, όπως και τα ζητήματα της ενέργειας, τα ζητήματα της εξοικονόμησης ενέργειας ή της δυνατότητας που πρέπει να δοθεί σε επιχειρήσεις και σε νοικοκυριά να παράγουν τη δική τους ενέργεια που καταναλώνουν μέσω και των ΑΠΕ, είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να τα δούμε πλέον ως βασικές προτεραιότητες του αναπτυξιακού μας σχεδίου» επισήμανε,

«Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του πώς διαχειρίζεται η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπενθυμίζω ότι η χώρα λαμβάνει 12,8 δισεκατομμύρια στα δάνεια τα οποία θα πάνε σε επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μην ξεχνάμε ότι τα δάνεια αυτά δεν είναι τζάμπα, εγγράφονται στο δημόσιο χρέος της χώρας μας. Κάποια στιγμή θα κληθούμε να τα αποπληρώσουμε. Λοιπόν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε, το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, περιχαρείς οι υπουργοί ότι τα πρώτα 455 εκατ. από αυτά τα νέα δάνεια, χαμηλότοκα και με πολύ ευνοϊκούς όρους για τους δανειολήπτες, θα πάνε σε δεκατρείς όλες και όλες επιχειρήσεις. 13 επιχειρηματικούς ομίλους. Δηλαδή κατά μέσο όρο ο καθένας από αυτούς θα πάρει 37-38 εκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας απ’ έξω τη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πώς λοιπόν σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα που η μικρομεσαία επιχείρηση δεινοπαθεί από την κρίση, την ενεργειακή, την κρίση της αύξησης του κόστους παραγωγής, την κρίση της μείωσης του τζίρου λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης που υπάρχει στην κοινωνία, πώς θα αντεπεξέλθει στις τεράστιες δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει όταν η κυβέρνηση κατευθύνει αυτά τα πολύ σημαντικά κονδύλια σε πολύ λίγους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους; Νομίζω ότι είναι τεράστιο ζήτημα λοιπόν εδώ η ανακατεύθυνση των πόρων, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις με κριτήρια» συμπλήρωσε ο κ. Χαρίτσης.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, σύμφωνα με τον τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του κόμματος, είναι ένα πρόγραμμα όπου εντάσσεται και η αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, με επιδότηση των στεγαστικών δανείων των νέων ζευγαριών, των νέων ανθρώπων, των νοικοκυριών που ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στη στέγη που δεν μπορούν να αποκτήσουν σήμερα.

Επιπλέον, ο κ. Χαρίτσης, προσέθεσε ότι τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος λένε πως το 96% των ελληνικών επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, άρα είναι αποκλεισμένο από τη δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό για να αντιμετωπίσει πλέον ακόμα και λειτουργικές ανάγκες, αλλά και βεβαίως για την ανάπτυξη αυτών των επιχειρήσεων.

«Και αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει λοιπόν σε σκιαμαχίες όπως θα τις χαρακτήριζα που είδαμε το τελευταίο διάστημα με τις τράπεζες, θα έπρεπε να θέσει και με νομοθετικές παρεμβάσεις, κανόνες, έτσι ώστε να διευρυνθεί αυτή η περίμετρος των δανειοληπτών, να μπορέσουν περισσότερες επιχειρήσεις να επωφεληθούν από την πρόσβαση σε δάνεια, τα οποία συνδέονται μάλιστα με το Ταμείο Ανάκαμψης» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι δικές μας προτάσεις είναι για μια διαφορετική πολιτική η οποία θα έβαζε την Αναπτυξιακή Τράπεζα στο παιχνίδι, η οποία θα έθετε κανόνες και προϋποθέσεις αλλά και ευθύνη των τραπεζών υπέρ της πραγματικής οικονομίας. Μια πολιτική η οποία θα αξιοποιούσε και άλλα εργαλεία. Επί του συγκεκριμένου, δημιουργήσαμε για παράδειγμα ένα εργαλείο στην περίοδο της διακυβέρνησης μας, το οποίο είναι οι μικροπιστώσεις. Είναι δυνατότητα πρόσβασης σε δανεισμό με ευνοϊκούς όρους μέχρι 25.000 ευρώ για ατομικές επιχειρήσεις, για ελεύθερους επαγγελματίες, για πολύ μικρές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια γρήγορα, χωρίς γραφειοκρατία φτηνά κεφάλαια τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία τους. Δυστυχώς, τα τελευταία τριάμισι χρόνια το πρόγραμμα αυτό δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί γιατί δεν βολεύει προφανώς το συστημικό τραπεζικό σύστημα, γιατί είναι ένα πρόγραμμα το οποίο παρακάμπτει όλες αυτές τις αγκυλώσεις που έχει αυτή τη στιγμή που έχουν αυτή τη στιγμή οι συστημικές τράπεζες» ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Χαρίτσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος