Όθων Ηλιόπουλος: Κάθε κέντρο εξουσίας θέλει να αναπαράγει τον εαυτό του

Στο στούντιο της Φωνής της Ελλάδας, το Παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τους Έλληνες ομογενείς, καισ την εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνη μας” βρέθηκε τη Τετάρτη 17 Μαΐου 2023 καλεσμένος στην εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» ο Όθων Ηλιόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής στο Harvard στις ΗΠΑ, Κλινικός Ογκολόγος στο Massachusetts General Hospital Cancer Center και επικεφαλής Βουλευτής Επικρατείας του κόμματος «ΣΥΡΙΖΑ», ο οποίος συνομίλησε με τους δημοσιογράφους Πέτρο Δίπλα και Δημήτρη Κοντογιάννη τόσο για την ιστορία της οικογένειας και προσωπικής του διαδρομής όσο και για τα κρίσιμα θέματα της ιατρικής, των συστημάτων υγείας και της εκπαίδευσης.

 «Πήρα το ονομα του παππού μου’ Όθωνας’ εξαιτίας του πρώτου φιλέλληνα βασιλέα των Ελλήνων…Ο ένας παππούς ο Όθωνας κατάγεται από την Πελοπόννησο από το χωριό Κούβελας της Μεσσηνίας και ο άλλος παππούς – ‘για να ισορροπήσουμε τα πράγματα’ – ο Λευτέρης προερχόταν από τη Σμύρνη από όπου ήρθε μετά μαζί με την γιαγιά το’22,» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Ηλιόπουλος αναφορικά με την ιστορία της οικογενείας του.

Σχετικά με την επαγγελματική του σταδιοδρομία και εξέλιξη ο Όθωνας Ηλιόπουλος είπε:  «Τελείωσα την Ιατρική Σχολή Αθηνών, ένα πολύ καλό δημόσιο Πανεπιστήμιο στο οποίο δεν πλήρωσα τίποτα και μετά έφυγα στο εξωτερικό γιατί ήθελα να ανακαλύψω πράγματα που διάβαζα, διότι εκεί συνέβαιναν πράγματα και είχα την περιέργεια για να τα δω… Ασχολήθηκα στην αρχή, με την κλινική εκπαίδευση και την ανοσολογία στο Πανεπιστήμιο JohnsHopkinsκαι έπειτα ειδικεύτηκα στην παθολογία στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin, ένα Κρατικό Πανεπιστήμιο στο μέσο της Αμερικής με πολύ χιόνι, με πολλούς διεθνείς φοιτητές και καθηγητές και μετά γύρισα στη Βοστώνη στο Harvardγια να κάνω την ειδικότητα της ογκολογίας…

…Σκοπός μου πάντα ήταν να γυρίσω στην Ελλάδα και να φτιάξω μια σύγχρονη μονάδα αιματολογίας και μεταμόσχευσης μυελού των οστών.…Τελικά αν και δεν μπόρεσα να υλοποιήσω το προσωπικό μου όνειρο, τουλάχιστον να μεταφέρω ότι καλό γνώρισα.»

Για την μελλοντική, ολοκληρωτική θεραπεία του καρκίνου τόνισε: «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για να βρούμε θεραπεία για τον καρκίνο. Από το 2012 και μετά η θνητότητα του καρκίνου έχει αρχίσει να μειώνεται και νομίζω ότι στο πολύ άμεσο μέλλον, σε μια δεκαετία περίπου, θα είναι μια χρόνια νόσος…Η πρόοδος που έχει γίνει οφείλεται στην επένδυση πάρα πολλών χρημάτων στην έρευνα για τον καρκίνο. Η έρευνα λοιπόν, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι χρειαζόμαστε.»  

Για τις εξελίξεις γύρω από το  DNA και την κατανόηση του γονιδιώματος τόνισε: «…Το μεγάλο άλμα έγινε μετά από την πλήρη ανάγνωση του DNA γύρω στο 2000 με 2004. Τώρα πια τα διαβάζουμε όλα αλλά έχουμε πρόβλημα ερμηνείας και αυτό γιατί κατακλειστήκαμε από όλα αυτά τα δεδομένα. Η γενετική και γενικά η επιστήμη είναι ένα παιχνίδι συσχετισμών…Συσχετίζεις μια παρατήρηση με ένα σήμα…».

Αναφορικά με το σύστημα υγείας στην Ελλάδα υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή είναι δραματικά υποστελεχωμένο το εθνικό σύστημα υγείας με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να μην αντέχουν άλλο και να παραιτούνται. Χρειαζόμαστε ένα δημόσιο σύστημα ιατρικής το οποίο να λειτουργεί αποτελεσματικά και γρήγορα για να μπορεί να μας βοηθήσει σε μια δύσκολη στιγμή, ανάγκη που φάνηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια με την πανδημία του κορονοϊού».

Τέλος, για το εκπαιδευτικό σύστημα δήλωσε: «…Καιρός να βρούμε και ένα εμβόλιο για τα ελληνικά Πανεπιστήμια…

…Γιατί να μην κάνουμε το Ελληνικό Πανεπιστήμιο καλό;

Πώς μπορούμε να το κάνουμε;

10% αύξηση των καθηγητών κάθε χρόνο για να φέρουμε την ανανέωση που υπάρχει και στο εξωτερικό. Να πληρώνουμε τους μεταπτυχιακούς φοιτητές ώστε να καταργηθεί η δωρεάν εργασία που λέγεται διδακτορικό στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Εκεί όπου τα παιδιά δουλεύουν και δεν παίρνουν τίποτα. Ουσιαστικά είναι μια φθηνή δωρεάν εργατική δύναμη, κάτι το μεσαιωνικό. Δυστυχώς, δομήσαμε άσχημα την εκπαίδευσή και παράλληλα δεν ανανεώνουμε τα προγράμματα σπουδών…».

Και όπως πολύ ωραία περιέγραψε την γενικότερη κατάσταση ο Όθωνας Ηλιόπουλος  “Στη πραγματική ζωή, κάθε κέντρο εξουσίας έχει διαμορφώσει την κοινωνία και τα πράγματα ώστε να μπορεί να αναπαράγει τον εαυτό του.”

Σύνταξη κειμένου: Νικόλ Παπαδοπούλου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΟΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος