Χρήστος Μακιγιάμα: Βοήθεια στις Ελληνικές startups μέσω Ιαπωνίας

Ο Ελληνοϊάπωνας (με πατέρα από την Τήνο και την Κύπρο και μητέρα από την Ιαπωνία) εδώ και πάνω από 20 χρόνια βοηθάει από την Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας (Startups)  να δυναμώσουν και να εξελιχτούν ώστε να κάνουν διεθνή καριέρα.

Ο Ελληνοϊάπωνας (με πατέρα από την Τήνο και την Κύπρο και μητέρα από την Ιαπωνία) εδώ και πάνω από 20 χρόνια βοηθάει από την Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας (Startups)  να δυναμώσουν και να εξελιχτούν ώστε να κάνουν διεθνή καριέρα. Γι’ αυτά τα θέματα μίλησε στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας με τους Πέτρο Δίπλα και Δημήτρη Κοντογιάννη.

Μιλώντας από το στούντιο ‘Της Φωνής της Ελλάδας’ στις λίγες μέρες που ήρθε στην Ελλάδα για να δει νέες Ελληνικές επιχειρήσεις μας ανέφερε την πρώτη επαφή που είχε στις αρχές του 2000 με τους δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πολυτεχνείου, Γιώργο Κουτσογιαννόπουλο και Σωτήρη Μπαντά, οι οποίοι κατόρθωσαν για την εποχή κάτι το αδιανόητο στο τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.   

«Τότε να σχεδιάσεις τσιπάκι που να συνδυάζει wifi μαζί με κινητό τηλέφωνο δηλαδή και τις δύο τεχνολογίες μαζί, ήταν επιστημονική φαντασία. Όμως αυτοί οι έλληνες φοιτητές του Μετσόβιου τα κατάφεραν κάνοντας το διδακτορικό τους. Ούτε στην Ιαπωνία, ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούσαν τότε να το κάνουν. Κατορθώσαμε να βρούμε κεφάλαια από Ιαπωνική εταιρεία ενώ το 2019 μας εξαγόρασε η μεγαλύτερη Αμερικανική εταιρεία στον τομέα των προσομοιωτών. Ξέρετε ακόμα φτιάχνουμε στο Μαρούσι ηλεκτρομαγνητικούς προσομοιωτές.»

Πριν 20 χρόνια υπήρχε μόνο μια χούφτα νεοφυών ελληνικών εταιρειών τεχνολογίας. Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες.  

«Αυτό που πάντα πίστευα για την Ελλάδα είναι ότι τα μυαλά υπάρχουν και το μόνο που χρειάζεται να αλλάξει είναι η συλλογική νοοτροπία προκειμένου να κάνουμε θαύματα. Στην τεχνολογία ισχύει το Αιεν Αριστευειν. Πρέπει να είσαι συνεχώς ο καλύτερος.

Το 1995 ο κ. Μακιγιάμα ξεκίνησε στην Γιοκοχάμα από μια μικρή εταιρεία ημιαγωγών (microchip) που εισήγαγε τεχνολογία από τo Silicon Valley της Καλιφόρνιας. Από πολύ νωρίς είδε τον τεχνολογικό δυναμισμό του Ισραήλ, που βοηθήθηκε από τους εξαιρετικά άξιους ρώσοεβραίους επιστήμονες που πήγαν στο Ισραήλ μετά την πτώση του Κομμουνισμού στην Σοβιετική Ένωση.

«Πήρα ένα μεγάλο μάθημα από το Ισραήλ. Όσο μικρός και να είσαι, αν είσαι ικανός μπορείς να κάνεις τα πάντα. Γι’αυτό κοιτούσα πάντα στην Ελλάδα.»

«Την επομένη 20ετια τα πάντα θα γίνουν πιο έξυπνα. Θα γίνει η ψηφιοποίηση των πάντων,» τονίζει ο κ. Μακιγιάμα. «Τα chip μέχρι τώρα τα χρησιμοποιούσαμε κυρίως στα κομπιούτερ και στα smart phones. Από εδώ και εμπρός θα τα χρησιμοποιούμε παντού.»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος