«Ωραία και μόνη η Ζάκυνθος»… βρωμάει και ζέχνει – Αμάζευτα επί μέρες και πάλι τα σκουπίδια

Η παράφραση αυτή των στίχων του Ανδρέα Κάλβου, περιγράφει ακριβώς την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο νησί που τον γέννησε, την Ζάκυνθο, καθώς οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της ετοιμάζονται να κάνουν – και φέτος – γιορτές με χριστουγεννιάτικο «ντεκόρ» τα βουνά των σκουπιδιών.

Τα απορρίμματα είναι, για πολλοστή φορά, αμάζευτα επί μέρες και στοιβάζονται γύρω και έξω από τους κάδους στο σύνολο, σχεδόν, των κοινοτήτων του νησιού. Η δυσωδία είναι ανυπόφορη, ενώ κάθε σημείο συγκέντρωσης σκουπιδιών έχει μετατραπεί σε… αποικία αδέσποτων γατών και αρουραίων.

«Ωραία και μόνη η Ζάκυνθος»… βρωμάει και ζέχνει – Αμάζευτα επί μέρες και πάλι τα σκουπίδιαΟι βροχές και οι άνεμοι των προηγούμενων ημερών μετέφεραν – με τη… βοήθεια και των ακαθάριστων φρεατίων – και σκόρπισαν σακούλες, χαρτιά, πλαστικά και κάθε είδους σκουπίδι σε διάφορα σημεία του νησιού. Το πρόβλημα διογκώνεται καθώς στην αποκομιδή των απορριμμάτων της διεύθυνσης καθαριότητας του Δήμου Ζακύνθου, εργάζονται πλέον μόλις 14 εργάτες, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες ενός νησιού σχεδόν 50.000 κατοίκων και 53 κοινοτήτων.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η δημοτική αρχή έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με ιδιώτη, γεγονός που ουσιαστικά επιβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος, Ν. Σπίνος, ο οποίος επισήμανε ότι ο Δήμος θα διαβουλευτεί με τον όποιο ιδιώτη εργολάβο, αναλάβει μέχρι τον επόμενο Μάρτιο το τμήμα της καθαριότητας, ο οποίος θα πάρει και το προσωπικό που χρειάζεται.

«Εμείς θα του πούμε να πάρει έμπειρο προσωπικό, τους συμβασιούχους που δούλευαν τόσα χρόνια στην αποκομιδή, όμως δεν πιστεύω ότι θα τους χρειαστεί όλους. Ελπίζουμε ότι κάποιους από τους 39 αυτούς συμβασιούχους θα τους προσλάβουμε τον Μάρτιο με οκτάμηνες συμβάσεις. Όσους περισσότερους μπορούμε», κατέληξε.

«Ωραία και μόνη η Ζάκυνθος»… βρωμάει και ζέχνει – Αμάζευτα επί μέρες και πάλι τα σκουπίδιαΤην ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή, κατηγορούν ευθέως τον δήμαρχο, Ν. Αρετάκη, ότι λειτουργεί βάσει σχεδίου προκειμένου να παραχωρήσει τις υπηρεσίες καθαριότητας σε ιδιώτη, αφού πρώτα τις απαξιώσει. Είναι χαρακτηριστικό, όπως τονίζουν, ότι το 80% τους στόλου οχημάτων τής αποκομιδής βρίσκεται σε διάλυση.

«Ο κ. Αρετάκης, εσκεμμένα, δεν εκμεταλλεύτηκε τη δυνατότητα που δόθηκε από το υπουργείο το 2021 για πρόσληψη μονίμου προσωπικού, οπότε και θα μπορούσε να προσλάβει 40 επιπλέον άτομα στην καθαριότητα, όπως επίσης και ότι τον περασμένο Οκτώβρη δεν προκήρυξε 8μηνες συμβάσεις, με το επιχείρημα ότι το χειμώνα δεν έχει σκουπίδια”, τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων στην αποκομιδή, Σ. Χαριάτης.

«Ωραία και μόνη η Ζάκυνθος»… βρωμάει και ζέχνει – Αμάζευτα επί μέρες και πάλι τα σκουπίδια

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος