ertnews.gr

Χίος: Εξώδικη δήλωση 15 κατοίκων για το έθιμο του ρουκετοπόλεμου

30/03 15:47
Χίος: Εξώδικη δήλωση 15 κατοίκων για το έθιμο του ρουκετοπόλεμου

Σε εξώδικη δήλωση προς τον Δήμο Χίου και τον Διοικητή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χίου, με κοινοποίηση και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου προχώρησαν και φέτος κάτοικοι της περιοχής του Βροντάδου σχετικά με τη διεξαγωγή του εθίμου του ρουκετοπόλεμου.

Συγκεκριμένα μέσω δικηγόρου των Αθηνών, 15 άτομα που όπως αναφέρουν διατηρούν τις κύριες κατοικίες τους στην περιοχή του Βροντάδου ζητούν να μην πραγματοποιηθεί το έθιμο αφού πρόκειται για «παράνομη και επικίνδυνη για τις ζωές μας και τις περιουσίες μας διεξαγωγή του «εθίμου» της εκτόξευσης των ρουκετών».
Να σημειωθεί ότι χθες υπήρξε συνάντηση εκπροσώπων του Δήμου Χίου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του φορέα Τουρισμού Χίου που είχαν επικοινωνία και με τον νομικό εκπρόσωπο των συγκεκριμένων κατοίκων, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί που κατέληξε η συζήτηση.

Τι αναφέρει η εξώδικος δήλωση

«Στην περιοχή του Βροντάδου έχει επικρατήσει παρανόμως, όπως μαρτυρά και η κατάθεση το 2016 σχετικής βουλευτικής τροπολογίας για την νομιμοποίηση του φαινομένου, που όμως, δεν υπερψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο, εν είδει εθίμου, η εκτόξευση ρουκετών μεταξύ των εκκλησιών των δύο ενοριών της περιοχής, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής, κατά την Αναστάσιμη Ακολουθία, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην εξώδικη δήλωση που συνεχίζει:

Χίος: Εξώδικη δήλωση 15 κατοίκων για το έθιμο του ρουκετοπόλεμου
Χίος: Βροντάδος- παρέλαση ρουκετατζήδων (ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ)

«Κάθε χρόνο, δίχως τον παραμικρό έλεγχο από την Πολιτεία και τις αρμόδιες προς τούτο αστυνομικές αρχές, αλλά και χωρίς την παραμικρή κύρωση σε βάρος των συμμετεχόντων στην εν λόγω παράνομη δραστηριότητα, παρασκευάζονται και εκτοξεύονται δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες, οι οποίες υποτίθεται ότι στοχεύουν τον τρούλο και το καμπαναριό της απέναντι εκκλησίας. Την ίδια στιγμή όμως, στοχεύουν κυριολεκτικά τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας, ενώ θέτουν σε προφανή κίνδυνο τις ζωές μας».


Μνημονεύεται εξάλλου πως το Πάσχα του 2007 δύο πολίτες είχαν υποστεί καθολικά εγκαύματα από τον ρουκετοπόλεμο, ενώ εξηγούν πως κατασκευάζονται οι ρουκέτες.
«Επειδή ο Δήμος Χίου έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες κάλυψης των οικιών μας, παρανόμως και δίχως νόμιμο έρεισμα, με σύρματα που ουδόλως μας προστατεύουν από τις ρουκέτες» και έτσι «συνομολογεί την ευθεία εμπλοκή του στην διεξαγωγή των παράνομων πράξεων, αφού μόλις στις 24.03.2023 έδωσε άδεια (με ομόφωνη απόφαση) για την τηλεοπτική μετάδοση των παράνομων πράξεων που βαφτίζει «έθιμο» σε ζωντανή σύνδεση στο πανελλήνιο», προστίθεται στο έγγραφο, γίνεται αναφορά και στο δυστύχημα των Τεμπών.

«Επειδή στην απευκταία περίπτωση που συμβεί κάποιο δυστύχημα και χαθεί κάποια ανθρώπινη ζωή ουδείς θα μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν γνώριζε. Επειδή πιστεύουμε ότι το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που κόστισε τη ζωή σε 57 συμπολίτες μας θα αποτελέσει έναυσμα ώστε να παύσετε να κωφεύετε και να αποφασίσετε να δράσετε ώστε να σταματήσετε ένα «έθιμο» προτού κοστίσει και αυτό ανθρώπινες ζωές», αναφέρεται χαρακτηριστικά και ζητείται και πάλι να μην πραγματοποιηθεί το έθιμο του ρουκετοπόλεμου.

Χίος: Ι.Ν. Αγίου Μάρκου Βροντάδου
Μέλη συνεργείου ανάβουν τις ρουκέτες στο παραδοσιακό “ρουκετοπόλεμο” στο Βροντάδο της Χίου το βράδυ της Ανάστασης, Κυριακή 15 Απριλίου 2012. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version