Β. Αιγαίο: Μέσω ανακοινώσεων συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τα σημεία υποβολής αιτήματος ασύλου

Μετά την νέα εγκύκλιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και την ανακοίνωση που ξεκαθαρίζει ότι δε θα μεταφέρονται αιτούντες άσυλο για παραμονή σε δομές στα νησιά και τον Έβρο με νέες ανακοινώσεις τους  ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ενώ έσπευσε να απαντήσει το υπουργείο.

Σε νέα κοινή δήλωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  τονίζεται ότι «κάθε τους κυβίστηση επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ούτε σχέδιο ούτε βούληση ουσιαστικής και αποτελεσματικής διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος. Για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται ότι το μόνο σχέδιο που έχουν αφορά το πώς θα μοιράσουν χρήμα στους «δικούς τους», παίζοντας με τις ζωές ανθρώπων και εμπαίζοντας τις τοπικές κοινωνίες. Η παρωδία του επικίνδυνου θιάσου της κυβέρνησης της ΝΔ συνεχίζεται. Η ώρα που θα πέσει η αυλαία, όμως, πλησιάζει και το ξέρουν. Ως τότε, παραμένουμε έτοιμοι να αντιπαλεύουμε άμεσα όλες τις ιδεοληπτικές τους αποφάσεις». Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς, Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης, Έβρου Αναστασία Γκαρά, Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Ψυχογιός, αλλά και ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απαντά σημειώνοντας ότι «η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετώπισε αποφασιστικά το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, πρόβλημα που γιγαντώθηκε με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα, ειδικά για την ακριτική Ελλάδα, την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, 2015-19.  Πλέον οι ροές είναι μειωμένες κατά 90% σε σχέση με το 2019. Οι δομές, σε όλη τη χώρα, περιορίστηκαν σε 35 από 121. Οι νέες κλειστές / ελεγχόμενες δομές αντικαθιστούν τις απαράδεκτες, ανοικτές δομές των ημερών ΣΥΡΙΖΑ.  Στα νησιά μας, θυμίζω, η παρούσα Κυβέρνηση έχει επιτύχει την γενναία αποσυμφόρηση τους. Ειδικότερα, ενώ τον Ιούλιο του 2019 βρίσκονταν 17.057 Πολίτες Τρίτων Χωρών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ήτοι το 20% του συνόλου των ΠτΧ στη χώρα, σήμερα φιλοξενούνται σε αυτά 3.851 (10% του συνόλου της χώρας). Άρα μειώθηκαν και οι διαμένοντες και το ποσοστό αυτών που είναι στα νησιά.

Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν τα νησιά μας αποθήκες ψυχών, δεν είναι πλέον και δεν θα ξαναγίνουν.  Ως προς το ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου, σήμερα παραμένουν για καταγραφή συνολικά 246 αιτούντες άσυλου καθώς ο φράκτης επεκτάθηκε, ενώ 1680 συνοριοφύλακες προσλήφθηκαν.  Ας απολογηθούν λοιπόν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στους ακρίτες για τα πεπραγμένα τους και ας σταματήσουν να ψάχνουν για ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν, προσπαθώντας να αναστατώνουν τις τοπικές κοινωνίες. Η αποσυμφόρηση των νησιών έγινε πράξη, όπως έγινε πράξη η θωράκιση του Έβρου. Η ώρα που θα πέσει η αυλαία του μεταναστευτικού προβλήματος, έφτασε».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Τοπική Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «προκλητική ήταν η προσπάθεια του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να μεταφέρει ουσιαστικά την αρμοδιότητα για τα νέα αιτήματα ασύλου μόνο στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) σε Σάμο, Χίο, Λέσβο, Λέρο, Κω και Ορεστιάδα, όπου και θα οδηγούνταν υποχρεωτικά όλοι οι ξεριζωμένοι για την κατάθεση της αίτησής τους. Το γεγονός ότι το Υπουργείο έσπευσε να τα «μαζέψει άρον άρον» με νεότερη εγκύκλιο σε ορθή επανάληψη, μετά από την κατακραυγή, δεν αλλάζει την ουσία. Άλλωστε, η νεότερη εγκύκλιος παραμένει αόριστη και δημιουργεί ερωτηματικά για το ποια είναι τελικά τα «κατάλληλα σημεία καταγραφής».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος