Σκηνικό προβοκάτσιας στην Λέσβο;

Πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές που καταγγέλλουν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο με στόχο να δημιουργηθούν επεισόδια και να στραφούν οι κάτοικοι των νησιών κατά των προσφύγων και των αλληλέγγυων πολιτών. Φυσικά στο βάθος υπάρχει πάντα ο απώτερος στόχος της πολιτικής εκμετάλλευσης με τη γνωστή μέθοδο του αποπροσανατολισμού, της αποσταθεροποίησης και στη συνέχεια την εμφάνιση των αυτόκλητων σωτήρων.

Υπηρεσιακοί παράγοντες που παρακολουθούν στενά το σκηνικό κλιμακούμενης έντασης που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες ημέρες στη Λέσβο επισημαίνουν, πως σημαίνοντα ρόλο έπαιξαν αναρτήσεις σε παραδημοσιογραφηκές ιστοσελίδες και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και ανυπόστατες φήμες που κυκλοφόρησαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η είδηση σχετικά με την “παρεμπόδιση” της υποστολής της σημαίας στη Μυτιλήνη, η οποία διαψεύστηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έστω και με καθυστέρηση ημερών. Συγκεκριμένα με δελτίο τύπου το ΓΕΣ αναφέρει:

“Ενημέρωση περί δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε ακύρωση του Τελετουργικού Έπαρσης και Υποστολής Σημαιών από Αγήματα του Στρατού.

Αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου στα οποία γίνονται αναφορές περί ακύρωσης του τελετουργικού έπαρσης και υποστολής της Σημαίας από αγήματα του Στρατού στη Ν. Λέσβο, ενημερώνουμε ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στις προβλεπόμενες διαδικασίες και ούτε ποτέ τέθηκε τέτοιο ζήτημα”.

Η αναπαραγωγή ωστόσο της ανυπόστατης είδησης οδήγησε στα όσα συνέβησαν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στην προκυμαία της Μυτιλήνης (τυχαίο;).

Άλλο επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φήμη που κυκλοφόρησε το πρωί της περασμένης Κυριακής και αφορούσε μαζική απέλαση μεταναστών από τη Μυτιλήνη στην Τουρκία. Η φήμη που αποδείχτηκε απλά ανυπόστατη οδήγησε στα επεισόδια που συνέβησαν την ίδια μέρα στο χοτ σποτ της Μόριας. Ακολούθησε σειρά δημοσιευμάτων με δήθεν ξεσηκωμό χιλιάδων προσφύγων, οι οποίοι ξεκίνησαν για να “καταλάβουν” τη Μυτιλήνη. Όπως αναφέρεται και στη σελίδα της Χρυσής Αυγής Λέσβου, μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν στα μπλόκα περιφρούρησης για να σώσουν τους κάτοικους από τη “λαίλαπα των μεταναστών” (τυχαίο;).

Την επόμενη ημέρα (Δευτέρα) μέλη της Χρυσής Αυγής παρεισφρήσαν στη διαδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Μόριας μετατρέποντας την σε παραλήρημα μισαλλοδοξίας και ρατσισμού. Ο Πρόεδρος αλλά και αρκετοί κάτοικοι της Μόριας δήλωσαν στην ΕΡΤ πως στάθηκαν στο πλευρό των προσφύγων από την πρώτη στιγμή και το χωριό τους απέχει από οποιαδήποτε ρατσιστική συμπεριφορά. Αυτό που ζητούν μάλιστα είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που διαμένουν στο πρώην στρατόπεδο και να σταματήσει η εξαθλίωση αυτών των ανθρώπων που οδηγεί σε παραβατικές συμπεριφορές. Επίσης το βασικό και συνάμα δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Μόριας για αποζημίωση από το κράτος σχετικά με τις ζημιές στις περιουσίες τους πνίγηκε ανάμεσα στα ρατσιστικά συνθήματα και τα επεισόδια έξω από το δημαρχείο.

Σε μία σοβαρότατη καταγγελία προχώρησε σήμερα ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο νησί. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος Λέσβου τόνισε: Η κατάσταση είναι τόσο εκρηκτική στο νησί που αρκεί μία σπίθα για να ανάψει μεγάλη φωτιά. Σε αυτό συντελούν και άνθρωποι οι οποίοι προβοκάρουν, θα έλεγα, προσπαθούν δηλαδή να δημιουργήσουν αναστάτωση στην κοινωνία της Μυτιλήνης και της Λέσβου γενικότερα. Ορισμένοι εξ αυτών πιστεύω ότι αναζητούν να χυθεί και αίμα. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Αν μου ζητηθεί μπορώ να καταγγείλω πρόσωπα τα οποία υποδαυλίζουν την κοινωνική σταθερότητα του νησιού. Αυτά τα άτομα μπορεί είναι από το εσωτερικό, αλλά και από το εξωτερικό”.

Κομβικό ρόλο στην απομόνωση όσων θέλουν να καλλιεργήσουν κλίμα διχασμού στο νησί παίζουν οι αρχές σημειώνει ο έμπειρος σε ζητήματα ρατσιστικής βίας Γιώργος Κοσμόπουλος.

Αναφερόμενος στα γεγονότα επιθέσεων αλληλέγγυων, αλλά και δημοσιογράφων σε Λέσβο αλλά και Χίο ο Ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας, Γιώργος Κοσμόπουλος σχολίασε χαρακτηριστικά: “Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δεχθεί καταγγελίες για επιθέσεις κατά προσφύγων και αλληλέγγυων στα νησιά Λέσβος και Χίος. Τα συγκεκριμένα περιστατικά δε θα πρέπει να περάσουν απαρατήρητα από τις αρχές. Η αδράνεια των αρχών σε αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί”.

Ρεπορτάζ: Ηλίας Μαραβάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος