“Μυτιλήνη-Αιβαλί ένα τραγούδι δρόμος” – Συναυλία στο Κάτω Κάστρο

Μια μοναδική συναυλία αφιερωμένη στον πολιτισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης.

Η αυθεντική φωνή της Βασιλικής Παπαγεωργίου συναντά τους εξαιρετικούς POLIS Ensemble. Η συναυλία έχει τίτλο «Μυτιλήνη-Αιβαλί ένα τραγούδι δρόμος» και διοργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας του Υπουργείου Πολιτισμού με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.

To συγκρότημα POLIS Ensemble με νέους μουσικούς δημιουργούς συμπράττει με τη μικρασιατικής καταγωγής Βασιλική Παπαγεωργίου, γνωστή από την πολύχρονη πολιτιστική παρουσία της στην Κωνσταντινούπολη και τη συνεργασία της, ως στιχουργός κι ερμηνεύτρια, με το συγκρότημα ΒΟΣΠΟΡΟΣ και Τούρκους και Έλληνες μουσικούς. Η Βασιλική μετά την επιστροφή της από την Πόλη, εγκαταστάθηκε στο νησί της καταγωγής της, τη Λέσβο, απ’ όπου δημιουργεί και συμβάλλει στο ελληνικό αλλά και ελληνοτουρκικό πολιτιστικό γίγνεσθαι με το Μουσικό Εντευκτήριο Πέλαγο που έχει ιδρύσει στην Μυτιλήνη.

Η κάθοδος στις ρίζες της μνήμης μας και η ανάδειξη της παράδοσης ως πηγή έμπνευσης προς νέες μορφές δημιουργικής έκφρασης, πλαισιώνονται από τραγούδια χαράς και λύπης που εκφράζουν το μικρασιάτικο πνεύμα και όργανα παραδοσιακά της Μικρασίας, όπως το κανονάκι, η πολίτικη λύρα, το πολίτικο λαούτο, το νέυ. Οι στίχοι και οι μελωδίες ερμηνευμένα από τη Βασιλική Παπαγεωργίου και μουσικούς του συγκροτήματος, ξεδιπλώνονται μέσα σε μια μικρασιάτικη ατμόσφαιρα ήχων και συναισθημάτων που γεφυρώνουν το παρελθόν με το παρόν μετατρέποντας τη μνήμη της Μικρασίας σε εφαλτήριο για μελλοντική δημιουργία. Επίσης το αφιέρωμα περιλαμβάνει πρωτότυπες συνθέσεις των μουσικών του POLIS Ensemble.

Βασιλική Παπαγεωργίου: φωνή, Νίκος Παραουλάκης: νέυ, Γιώργος Κοντογιάννης: Πολίτικη λύρα, Στέφανος Δορμπαράκης: κανονάκι, Θεόδωρος Κουέλης: κοντραμπάσο, Μανούσος Κλαπάκης: κρουστά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος