ertnews.gr

Παρουσίαση Νέων Δομών προσφύγων- μεταναστών στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής

23/11 17:51
Παρουσίαση Νέων Δομών προσφύγων- μεταναστών στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής

EUROKINSSI

“Οι νέες δομές θα συμβάλουν αποφασιστικά στην προστασία των νησιών μας, ώστε να μην ξαναβιώσουμε τα γεγονότα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”, τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Ενημερώνοντας το απόγευμα της Δευτέρας, τη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για τη Δημόσια Διοίκηση, Δημόσια Τάξη και Δικαιοσύνη, ο υπουργός παρουσίασε την Σύμβαση για την κατασκευή των κλειστών ελεγχόμενων δομών στη Λέσβο και τη Χίο καθώς και την αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 176.576.000 ευρώ.

Στη Λέσβο, η εγκατάσταση θα γίνει στην τοποθεσία Πλάτη του Δήμου Μυτιλήνης. Ο τελικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 87,5 εκ. ευρώ. Από τα 240 στρέμματα που θα είναι εντός της περίφραξης, η δόμηση ανέρχεται περίπου σε 41 και η χωρητικότητα θα είναι 3.000 θέσεις για γενικό πληθυσμό και ευάλωτες ομάδες.
Στη Χίο, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, θα κατασκευασθεί στη θέση Θόλος, με τελικό προϋπολογισμό περίπου 54,8 εκ. ευρώ. Από τα 141 στρέμματα που θα είναι εντός της περίφραξης, η δόμηση ανέρχεται περίπου σε 18 και η χωρητικότητα θα είναι 1.230 θέσεις για γενικό πληθυσμό και ευάλωτες ομάδες.
Αναφορικά με τις εργασίες αναβάθμισης στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου διευκρίνισε ότι “περιλαμβάνουν μία επέκταση περίπου 30 στρέμματα, για τη δημιουργία επιπλέον 240 θέσεων για ΠΡΟΚΕΚΑ και 20 θέσεων για καραντίνα, με προϋπολογισμό περίπου 21,7 εκ. ευρώ.

Τα έργα χρηματοδοτούνται από το Μηχανισμό Έκτακτης Στήριξης του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης κατά 100% ως προς το κομμάτι που αφορά τη Λέσβο και τη Χίο. Από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφαλείας κατά 75% ως προς το κομμάτι που αφορά το Φυλάκιο Έβρου.
Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO (Οκτώβριος 2021 – GPO). Σύμφωνα με την οποία “το 75,6% των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου πιστεύει ότι η κατάσταση στο μεταναστευτικό έχει βελτιωθεί. Ενώ, όπως τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, “το 62,0% των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου προτιμούν την δημιουργία νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών στις προτεινόμενες τοποθεσίες, σε αντίθεση με τις υφιστάμενες ανοικτές δομές στα σημεία που βρίσκονται σήμερα, τις οποίες προκρίνει το 19,6%”.

Σκληρή κριτική από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Παρουσίαση Νέων Δομών προσφύγων- μεταναστών στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής
Για «χορό εκατοντάδων εκατομμυρίων πίσω από την εμμονή Μηταράκη για το ΚΥΤ στη Βάστρια», έκανε λόγο ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Μπουρνούς, λαμβάνοντας το λόγο στη Διαρκή Επιτροπή. Στάθηκε τόσο στον υψηλό προϋπολογισμό όσο και στον υψηλό αριθμό διαμενόντων που προβλέπεται για τη Λέσβο. Τόνισε πως οι προδιαγραφές χωρητικότητας ουδέποτε τηρούνται όταν υπάρχουν αυξημένες προσφυγικές ροές και θύμισε πως το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, οι διαμένοντες στη Μόρια αυξήθηκαν από τους 5.678 που παραδόθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε 21.000.
«Αξίζει να σημειωθεί πως κανένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεν πήρε το λόγο στην Επιτροπή, για να υπερασπιστεί την κατασκευή των νέων δομών που μετατρέπουν τη Λέσβο και τις άλλες ακριτικές περιοχές της χώρας σε στρατόπεδα προσφύγων για λογαριασμό άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων», σημειώνεται στο δελτίο τύπου του Γιάννη Μπουρνού.

Λαμβάνοντας το λόγο στην Διαρκή Επιτροπή ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, κάλεσε τον Υπουργό και την κυβέρνηση να σταματήσουν να επαίρονται για τη μείωση των ροών, που σχετίζονται με τις παγκόσμιες εξελίξεις, τις συγκυριακές πολιτικές επιλογές της Τουρκίας αλλά και την πανδημία.
Σχετικά με τη Χίο, σημείωσε ότι εκκρεμεί η οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην αίτηση ακύρωσης που έχει υποβάλει το Δήμος Χίου, αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής που έχει χωροθετηθεί η δομή. Παράλληλα θύμισε «την πάνδημη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, όπως εκείνη που εκδηλώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020» με τον ερχομό των ΜΑΤ.

Μ. Κομνηνάκα: Η Κυβέρνηση προχωρά σε τεράστιες φυλακές

«Η κυβέρνηση προχωράει, στη δημιουργία τεράστιων φυλακών προσφύγων και στην αναβάθμιση του φυλακίου του ΚΥΤ στον Έβρο, ενάντια στην πολλαπλώς εκφρασμένη θέληση αλλά και στις ανάγκες των κατοίκων των νησιών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα.
Αναφερόμενη σε σχετική δημοσκόπηση που επικαλέστηκε ο υπουργός, σημείωσε πως το ερώτημα που έπρεπε να τεθεί στους νησιώτες είναι «αν δέχονται να κάνουν τους δεσμοφύλακες της ΕΕ. Αν θέλουν να παραμένει σε ισχύ η απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, που μετατρέπει τα νησιά σε φυλακές. Αλλά αυτή τη δημοσκόπηση έπρεπε να την κάνει κι ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν έφερε τη Συμφωνία και τώρα θυμήθηκε να πει για τις συνθήκες εγκλωβισμού στα νησιά».

Σημείωσε ακόμα ότι γίνεται αναφορά στην αρχική ονομαστική χωρητικότητα των δομών, ενώ αποκρύπτεται ο αριθμός όσων θα εγκλωβίζονται στα ΠΡΟΚΕΚΑ. «Έναν άγνωστο αριθμό, που θα αφορά εγκλωβισμένους επ’ αόριστον, φυλακισμένους και απελπισμένους ανθρώπους, περιμένοντας αν και πότε θα επιστρέψουν στην αθλιότητα από την οποία προσπάθησαν να ξεφύγουν. Που θα διαμορφώνουν βέβαια ένα καθόλα εκρηκτικό μείγμα στα νησιά», επισήμανε η κα Κομνηνάκα. Δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ θα αντιπαλέψει αυτή την πολιτική μέσα και έξω από τη Βουλή.

Γ. Καμίνης: καλούνται οι Χιώτες να επιλέξουν μεταξύ δύο Δομών

Για ανακρίβειες και αντιφάσεις, στις οποίες έχει κατά καιρούς υποπέσει ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης, έκανε λόγο από την πλευρά του ο αρμόδιος Κοινοβουλευτικός Τομεάρχης του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.

«Ο κ. Μηταράκης έκανε αναφορά σε έρευνες γνώμης, σύμφωνα με τις οποίες οι Χιώτες, έχοντας να επιλέξουν μεταξύ δύο δομών, προτιμούν τη δημιουργία δομής στο Θόλος αντί στη ΒΙΑΛ.
«Αυτή είναι η τύχη την οποία επιφυλάσσει στη χιακή κοινωνία; Να επιλέγει μεταξύ δομών; Το ενδεχόμενο να μην υπάρχει καμία υπερδομή το έχει εξετάσει ο κ. Μηταράκης;», τόνισε ο Γιώργος Καμίνης και θυμίζοντας ότι δεν συμφωνεί τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο με αυτές τις δομές.

Έκανε λόγο επίσης για «θεμελιώδεις αντιφάσεις» του κ. Μηταράκη.
«Η πρώτη είναι μεταξύ της πολιτικής που εφαρμόζει και αυτής με την οποία θα βρεθούμε αντιμέτωποι. …Ξέρουμε ότι λόγω του γεωγραφικού περιορισμού, εάν αυξηθούν οι ροές, οι δομές θα γεμίσουν και πάλι», είπε.
Η δεύτερη αντίφαση είναι προσωπικά του ίδιου του Υπουργού, σημείωσε ο κ. Καμίνης που ανέσυρε μεταξύ άλλων ερώτηση του 2016. Σε αυτήν ο κ. Μηταράκης ρωτούσε τον τότε Υπουργό Μετανάστευσης τι θα γίνει με τη δομή στο Μερσινίδι. Μάλιστα είχε επικαλεστεί τους κατοίκους και την αντίδρασή τους στο γεγονός ότι ματαιώθηκε τότε η κατασκευή της δομής καλώντας τον Υπουργό να μην φέρνει τους κατοίκους προ τετελεσμένων γεγονότων. «Τα γεγονότα με την επιστράτευση των ΜΑΤ σε βάρος των Χιωτών ήταν ή δεν ήταν τετελεσμένο;», διερωτήθηκε ο κ. Καμίνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version