Λέσβος: Η “ταυτότητα” του ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ και οι προετοιμασίες πριν την επίσκεψη Πάπα

Τρία εικοσιτετράωρα πριν την άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου «στις πηγές της ανθρωπιάς», όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε στο τελευταίο μήνυμά του τη Λέσβο, και είναι πυρετώδεις οι προετοιμασίες για την άφιξή του στο νησί.

Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας, τόσο στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης κατά την άφιξη του Ποντίφικα στις 10.10 το πρωί της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου, όσο και κατά την διάρκεια της διαδρομής 11 χιλιομέτρων, που θα διανύσει μέχρι το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ, ενώ εξονυχιστικός θα είναι ο έλεγχος όσων θα περάσουν την πόρτα του ΚΥΤ το πρωί της Κυριακής.

Η Λέσβος, όπως και το 2016 στην πρώτη επίσκεψη του Πάπα, θα αποτελέσει κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος ενώ εκατοντάδες δημοσιογράφοι και μέλη τηλεοπτικών συνεργείων θα βρεθούν στο νησί.

Στο μεταξύ, εντατικά συνεχίζονται οι εργασίες ώστε στον καταυλισμό της προσωρινής δομής του Καρά Τεπέ να είναι όλα έτοιμα. Από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αντικατάστασης όλων των σκηνών με οικίσκους, ήδη έχουν φτάσει 93 νέοι οικίσκοι στο ΚΥΤ.

Λέσβος: Η “ταυτότητα” του ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ και οι προετοιμασίες πριν την επίσκεψη Πάπα

Σήμερα στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ ζουν 2.222 πρόσφυγες και μετανάστες, ο μικρότερος αριθμός από το ξεκίνημα της προσφυγικής κρίσης του 2015, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δημογραφικά τους στοιχεία. Το 53% είναι άνδρες, το 19% γυναίκες και το 28% ανήλικα παιδιά.  Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και 22 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, που φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο εκτός του ΚΥΤ, ενώ 90 εξ αυτών είναι οι νεοφιχθέντες, οι οποίοι διαμένουν στην δομή καραντίνας που βρίσκεται εντός του καταυλισμού.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των διαμενόντων στο ΚΥΤ, 64%, είναι Αφγανικής καταγωγής, με τους Σομαλούς ν’ ακολουθούν σε ποσοστό 13%, από το Κονγκό το 6%, από τη Συρία το 4% και από άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής σε πολύ μικρότερα ποσοστά.

Σε προσφυγικό καθεστώς είναι 258 πρόσφυγες, με επικουρική προστασία 285, ενώ αιτούντες άσυλο είναι 835 και με μεταγενέστερο αίτημα 161. Οι αιτήσεις που έχουν απορριφθεί ανέρχονται στις 509.

Λέσβος: Η “ταυτότητα” του ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ και οι προετοιμασίες πριν την επίσκεψη Πάπα

Η πρώτη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο και στο ΚΥΤ της Μόριας ήταν στις 16 Απριλίου του 2015, ένα σχεδόν μήνα μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, με κλείσιμο των συνόρων και μείωση των προσφυγικών ροών, όπου στο ΚΥΤ της Μόριας διέμεναν τότε 2.890 πρόσφυγες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος