Λέσβος: Διαχρονικά τα μηνύματα του έργου του Καζαντζάκη

Επιστημονική ημερίδα του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης

«Σα δεν φτάσει ο άνθρωπος στην άκρη του γκρεμού, δεν βγάζει στην πλάτη του φτερούγες να πετάξει». Μια εξαιρετική εκδήλωση για τα 140 χρόνια από τη γέννηση του μεγαλύτερου Νεοέλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη παρουσίασε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης , με θέμα “Ο Ευρωπαίος Νίκος Καζαντζάκης μέσα από τις μεταφράσεις των έργων του“.

Παιδιά του σχολείο, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, μέσα από τον λογοτεχνικό όμιλο του σχολείου, μελέτησαν και μετέφρασαν Νίκο Καζαντζάκη, ενώ οι επιστήμονες που ήταν προσκεκλημένοι μίλησαν για την παγκόσμια εμβέλειά του, και την διαχρονικότητα των μηνυμάτων των έργων του, καθώς μιλούν για τον συνεχή αγώνα του απλού ανθρώπου. Με αντικείμενο της επιστημονικής ημερίδας τις μεταφράσεις των έργων του Νίκου Καζαντζάκη, μαθητές μετέφρασαν αποσπάσματα από έργα του, που έχουν εκδοθεί στην αγγλική, γερμανική, γαλλική , ιταλική γλώσσα, αλλά και στην Περσική αφού ένα προσφυγόπουλο από το Αφγανιστάν μαθητής του σχολείου, μετέφρασε στη μητρική του γλώσσα ένα απόσπασμα από τον «Ανήφορο».

Λέσβος: Διαχρονικά τα μηνύματα του έργου του Καζαντζάκη

Στην επιστημονική ημερίδα συμμετείχε και η «πνευματική» εγγονή του Νίκου Καζαντζάκη, και κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων των έργων του, Νίκη Σταύρου, νονά της οποίας ήταν η Ελένη Καζαντζάκη. Ανέλαβε το 2011 τις εκδόσεις Νίκου Καζαντζάκη και έχει αφιερώσει τη δράση της στις μεταφράσεις των έργων του και στη διάδοσή τους σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Η κ. Σταύρου μίλησε στην ΕΡΤ Αιγαίου για τη «βαριά» κληρονομιά όχι μόνο της διάδοσης αλλά και διάσωσης του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, αφού σε πολλές μεταφράσεις στο εξωτερικό το έργα του αλλοιώνονται. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν πρωτότυπα χειρόγραφα έργα του Νίκου Καζαντζάκη.

Ουσιαστική η εισήγηση του Λέσβιου στην καταγωγή Ομότιμου καθηγητή θεατρολογίας στο ΕΚΠΑ Θεόδωρου Γραμματά που μέσα από «αντιφατικά ιδεόληκτα του Νίκου Καζαντζάκη μίλησε για την έννοια του έργου του και την ασυμβίβαστη πορεία της ζωής και του.

Αλλά και η εισήγηση της Αφροδίτης Αθανασοπούλου αναπληρώτριας καθηγήτριας νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Παν/μιο της Κύπρου που μίλησε για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια εμβέλεια της σκέψης και τους έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

Την εκδήλωση στήριξε η διεθνής επιτροπή φίλων Νίκου Καζαντζάκη που μετέδιδε ζωντανά διαδικτυακά την εκδήλωση. Το σκίτσο με τον Νίκο Καζαντζάκη να βλέπει την Ευρώπη, φιλοτέχνησε μαθήτρια του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος