Ε.Κ. Σάμου: Καλεί σε κινητοποιήσεις για τις καθυστερήσεις αποκατάστασης των ζημιών από το σεισμό

Με αφορμή την συμπλήρωση έξι μηνών από το φονικό σεισμό των 7 ρίχτερ στις 30 του Οκτώβρη, το Εργατικό Κέντρο Σάμου παραχώρησε συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας τον απολογισμό “των όσων παραλείψεων και αστοχιών έχει καταγράψει στην αποκατάσταση της κανονικότητας”.

Το Ε.Κ.Σ καλεί όλους τους Σαμιώτες στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης 22 Απριλίου στις πλατείες Πυθαγόρα στο Βαθύ και στην κεντρική πλατεία στο Καρλόβασι, ώστε να διεκδικήσουν την επίσπευση των διαδικασιών για την έκδοση αδειών ανακατασκευής, την απόδοση του επιδόματος ενοικίου σε όλους τους σεισμόπληκτους και την πρόσληψη προσωπικού στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες, όπως στη ΔΑΕΦΚ που ευθύνεται για την καθυστέρηση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης και των αδειών επισκευών γενικότερα.

«Η τάξη μεγέθους του προβλήματος αποδεικνύεται από τους ίδιους τους αριθμούς. Π.χ. στο Δήμο Ανατολικής Σάμου από τα 140 κατεδαφιστέα έχουν εγκριθεί τα 23 και στο Δήμο Δυτικής Σάμου από τα 250 κατεδαφιστέα, φάκελος έχει φτιαχτεί για τα 158 και από αυτά εγκρίθηκαν τα 49″, αναφέρει το Εργατικό Κέντρο και προσθέτει: “Σε ό,τι αφορά αυτούς που ξεσπιτώθηκαν η κρατική αρωγή είναι ελάχιστη. Κάποιοι λίγοι πήραν επιδότηση ενοικίου π.χ. στο Δήμο Ανατολικής Σάμου από τις 97 αιτήσεις έχουν εγκριθεί μόνο οι 14. Αντίστοιχα κάποιοι λίγοι επαγγελματίες πήραν μια προκαταβολή για να ξαναστήσουν τη δουλειά τους”.

“Δεν έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών δημόσιων υποδομών (λιμάνι Πυθαγορείου, δρόμος Αυλάκια) ή δημοσίων κτιρίων όπως τα σχολεία, που ως γνωστό είναι πολλά τα κατεστραμμένα και στους δύο δήμους. Ακόμα και οι προκάτ αίθουσες, που μόνο προσωρινή λύση μπορεί να είναι, ήρθαν μόλις πρόσφατα, ενώ πολλές δεν ήρθαν ακόμα», ανέφερε στην εισήγηση της η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Βάσω Βρινιώτη.

Μετά από μια αναλυτική καταγραφή της κατάστασης η κ. Βρινιώτη αναφέρθηκε στα αιτήματα που καλούνται να διεκδικήσουν οι σεισμόπληκτοι Σαμιώτες:

-Αποζημιώσεις 100% σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρήσεις και όσους έχουν πληγεί (κτήρια, υλικοτεχνική υποδομή, αυτοκίνητα κλπ). Μέτρα ουσιαστικής στήριξής τους για όσο καιρό παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους.

-Να ελεγχθούν και να αποκατασταθούν όλα τα δημόσια κτίρια. Ειδικά για τα σχολεία να δοθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα κονδύλια για επισκευές, καθώς και για ανέγερση νέων όπου είναι απαραίτητο. Άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές σε υποδομές όπως τα οδικά δίκτυα, στα λιμάνια κλπ

-Ειδική φροντίδα και μέριμνα για την επισκευή των ιστορικών μνημείων του νησιού και των παραδοσιακών οικισμών

-Τώρα να κατεδαφιστούν ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτήρια με συνοπτικές διαδικασίες

-Καμιά απόλυση εργαζομένου, να παρθούν πίσω όσες έχουν γίνει. Να τεθούν σε αναστολή σύμβασης όλοι οι εργαζόμενοι που οι χώροι δουλειάς τους έχουν υποστεί ζημιές ή παραμένουν κλειστοί, ως την αποκατάστασή τους.

-Να πάρουν αυξημένο επίδομα ανεργίας όλοι οι άνεργοι σε Σάμο και Ικαρία χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.

-Απαλλαγή των πληγέντων από εφορία και δάνεια τραπεζών. Κανένας πλειστηριασμός, κατάσχεση, διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου.

-Προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού σε υπηρεσίες ελέγχου και αποκατάστασης των ζημιών σε περιφέρεια και δήμους.

-Μέτρα αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος