Απλήρωτοι 400 κτηνοτρόφοι της Λέσβου από τις συνδεδεμένες ζωικού κεφαλαίου

Ανάστατοι είναι 400 περίπου αγροτοκτηνοτρόφοι στη Λέσβο, και χιλιάδες σε όλη τη χώρα, που βγήκαν εκτός συστήματος από τις πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων ζωικού κεφαλαίου που έγιναν την Παρασκευή.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο υπεύθυνος του Κέντρου Ενημέρωσης Αγροτών Λέσβου Στρατής Κεφάλας, «για πρώτη φορά φέτος σε όσους είχαν απόκλιση πάνω από το 20% της παραγωγής γάλακτος σε σχέση με τα επιλέξιμα αιγοπρόβατα που δηλώθηκαν στην αίτηση ενιαίας ενίσχυσης, δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις αλλά βγήκαν εντελώς από το σύστημα και δεν πληρώθηκαν καθόλου”.  Οι κτηνοτρόφοι πληρώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής αλλά αυτό δε συνέβη και για χιλιάδες κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα, που η απόκλιση ξεπερνούσε το 20%, ενώ στη Λέσβο εκτιμάται ότι πρόκειται για 400 αγρότες. O κ. Κεφάλας διευκρινίζει ότι αν και στον φορέα που είναι υπεύθυνος, ένα μικρό ποσοστό των αγροτών έμεινε εκτός, και περισσότερα στοιχεία θα έχουμε τις επόμενες ημέρες, εν τούτοις , “έπρεπε να γνωστοποιηθεί σε όλους τους τόνους προς τους αγρότες η απόφαση να ισχύσει από φέτος η εξαίρεση από τις πληρωμές, σε όσους δεν καταφέρουν να έχουν την απόδοση που θα έπρεπε”.

“Από αυτά τα χρήματα περιμέναμε να πληρώσουμε ζωοτροφές και να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Γιατί δεν μας ενημέρωσαν ότι φέτος θα έκοβαν τελείως όποιον δεν έφτανε το στόχο να λάβουμε και εμείς τα μέτρα μας;”, τονίζουν αγανακτισμένοι κτηνοτρόφοι στην ΕΡΤ Αιγαίου.

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, για το αιγοπρόβειο κρέας καθορίστηκε  το ύψος συνδεδεμένης στο ποσό των 10,53 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο, οπότε οι απώλειες για τους κτηνοτρόφους που βγήκαν εκτός συστήματος είναι μεγάλες. Τα χρήματα αυτά για τους περισσότερους κτηνοτρόφους ήταν χρεωμένα για  ζωοτροφές που φέτος οι τιμές τους εκτοξεύτηκαν και έκαναν την παραγωγή ακόμα πιο ακριβή για τον αγρότη.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Στρατής Κόμβος, από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, «από την ενημέρωση που έχουμε από τους αγροτικούς συλλόγους το 40% των κτηνοτρόφων του νησιού, πήρε μειωμένα ποσά ή πετάχτηκε εντελώς από το σύστημα ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δε θα δοθεί η δυνατότητα ενστάσεων. Στο νησί δραστηριοποιούνται περίπου 3,5 χιλιάδες κτηνοτρόφοι. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και είναι απαράδεκτο. Μέχρι τώρα όσοι είχαν απόκλιση ακόμα και πέραν του 20% πληρώνονταν με ποινές ή αυτό που αναλογούσε στο προϊόν που είχαν παραδώσει. Ποτέ δεν τους έκοψαν τελείως όπως έγινε τώρα. Αυτό είναι απαράδεκτο καθώς τον εξοντώνεις κυρίως τον φτωχό παραγωγό. Η Ομοσπονδία θα πιέσει προς κάθε κατεύθυνση για να μην επιτραπεί να συμβεί αυτό».

Τα κέντρα υποδοχής αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης στη Λέσβο, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, βρίσκονται από την Παρασκευή σε επικοινωνία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να δοθεί η δυνατότητα ενστάσεων και να διορθωθούν αν γίνεται κάποιες αδικίες καθώς ο κίνδυνος για τους κτηνοτρόφους αυτούς είναι ακόμα μεγαλύτερος αφού λογικά θα εξαιρεθούν και από την ενίσχυση για το γάλα που αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος