Νέοι πρόσφυγες στη Χίο – Συγκινητική ιστορία ζευγαριού που πήρε άσυλο

Μια μέρα πριν τη σύσκεψη εκπροσώπων των τοπικών αρχών με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και 101 πρόσφυγες- μετανάστες έφθασαν στη Χίο ξημερώματα Πέμπτης, 8 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 3 περιστατικά, στα δύο εκ των οποίων εντοπίστηκαν πρόσφυγες ανοικτά της Αγίας Ελένης από το ολλανδικό σκάφος της FRONTEX.

Στις 2.30 ξημερώματα Πέμπτης, σε φουσκωτή λέμβο επέβαιναν 43 άτομα, τα οποία και περισυνέλεξε το σκάφος της FRONTEX. Ακολούθησε στις 4.30 το πρωί βάρκα με 42 άτομα που έφτασαν στη νότια πλευρά του λιμανιού και μετά από μισή ώρα, πάλι το ολλανδικό σκάφος περισυνέλεξε 16 άτομα.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κεντρικό Λιμεναρχείο το βράδυ της Τετάρτης συνελήφθησαν 3 άτομα που προσπάθησαν να επιβιβαστούν με πλαστά έγγραφα (γαλλικές ταυτότητες αλλά και πλαστά έγγραφα με σφραγίδα Λέσβου) στο πλοίο της γραμμής.
Συγκεκριμένα ένας 56χρονος και δύο 24χρονοι  συνελήφθησαν όταν σε έλεγχο που διενεργήθηκε κατά την επιβίβαση σε Ε/Γ – Ο/Γ πλοίο, βρέθηκαν στην κατοχή τους τρεις πλαστές ταυτότητες καθώς και τρία πλαστά υπηρεσιακά σημειώματα. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΠΗΡΑΝ ΑΣΥΛΟ!

Συγκινητική η ιστορία δύο νέων ανθρώπων, ζευγαριού από τη Συρία την οποία και αναδημοσιεύουμε από σελίδα κοινωνικής δικτύωσης αλληλέγγυου πολίτη στη Χίο:

«Ο Μοχάμεντ και η Φατιμά (τυχαία ονόματα) έφτασαν στη Χίο πριν 6 περίπου μήνες από τη Συρία. Η πόλη τους βομβαρδίστηκε, μα δεν ήταν αυτός ο μόνος λόγος που ήρθαν εδώ. Το ζευγάρι δεν μπορεί να κάνει παιδί και βάση των νόμων της πατρίδας τους ο άντρας έχει το δικαίωμα να χωρίσει τη σύζυγό του ή να παντρευτεί μία γυναίκα άλλη.

Η αγάπη του για εκείνη τον έκανε να την πάρει να φύγουν, να διασχίσουν όρη, να ρισκάρουν τη ζωή τους.
Έφτασαν λοιπόν στο νησί, φωλιάζοντας την αγάπη τους σε μια αυτοσχέδια σκηνή.

Καθηγήτρια Αγγλικών εκείνη και εκείνος με γνώσεις πολλές, αποφασίζουν λοιπόν να διδάξουν τα παιδιά των καταυλισμών.

Ένα πρωινό με βρίσκει η Φατιμά και μου λέει ότι είναι έγκυος, κλάψαμε αγκαλιασμένες από χαρά μέχρι να διαπιστωθεί, μετά από λίγες μέρες, ότι από την ταλαιπωρία σταμάτησε η περίοδος της… Καλούνται για συνέντευξη και λαμβάνουν την απάντηση ότι δεν γίνεται δεκτή η αίτηση ασύλου τους.

Αποφασίζουν να την προσβάλουν και περιμένουν στωικά. 
Σήμερα λοιπόν, πρωί- πρωί με τραβά από το χέρι ο Μοχάμεντ και μου λέει να μην του πω «καλημέρα δάσκαλε»- όπως συνήθιζα- αλλά συγχαρητήρια!!»

Κέρδισαν την ένσταση της απόφασης!!

Ξυπόλυτοι πιαστήκαμε και οι τρεις αγκαλιά, κλαίγαμε και γελούσαμε. Στο καλό να πάνε!».

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος