Θεσσαλία: Ημερίδα για το ρόλο της αστυνομίας στην καθημερινή ζωή των ΑμΕΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία» που διοργάνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, χθες, Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 11.00.

Οι εργασίες της ημερίδας ξεκίνησαν με χαιρετισμούς που απηύθυναν:

  • ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, Ταξίαρχος Αστέριος Μαντζιώκας, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε το σύνολο των συμμετεχόντων για την παρουσία τους, στάθηκε στο ρόλο ευθύνης και υποχρέωσης που καλείται να διαδραματίσει η Ελληνική Αστυνομία για την ισότιμη αντιμετώπιση των Ατόμων με Αναπηρία, χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις, με σεβασμό στα δικαιώματα και την προσωπικότητά τους.
  • ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, κ. Ιερώνυμος, ο οποίος εξήρε την προσφορά των αστυνομικών στο κοινωνικό σύνολο και τον τρόπο αντιμετώπισης των Ατόμων με Αναπηρία, λειτουργώντας και ως Σώμα κοινωνικών λειτουργών, ενώ τόνισε ότι τα Άτομα με Αναπηρία αξίζουν τον απόλυτο σεβασμό όλων.
  • ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και αστυνομικών Υπηρεσιών προς όφελος της κοινωνίας, επισήμανε τα έργα και τις ενέργειες που πραγματοποιούνται από την Περιφέρεια για τη διευκόλυνση των Ατόμων με Αναπηρία, δημιουργώντας συνθήκες ίσων ευκαιριών και ομαλής προσβασιμότητας.
  • ο Εισαγγελέας Εφετών, Διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, Διευθυντής Κατάρτισης & Επιμόρφωσης Κατεύθυνσης των Εισαγγελέων της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, κ. Σταμάτιος Δασκαλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ισχύουσα νομοθεσία καθώς και στην προστασία των έννομων δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, στο πλαίσιο αυτονομίας τους, ενώ τόνισε την ανάγκη μη απομόνωσης των ατόμων αυτών και υποστήριξής τους από τους αρμόδιους φορείς.
  • ο Υποδιοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Σταύρος Παπαγεωργίου, ο οποίος ανέπτυξε το πρόβλημα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρία, αναφερόμενος παράλληλα στον καθημερινό αγώνα όλων ενάντια στις προκαταλήψεις και την ανισότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν είμαστε όλοι ίδιοι αλλά είμαστε όλοι ίσοι».
  • η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας, κα Δήμητρα Παππά, η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις που ανέλαβε το Κέντρο κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τα Άτομα με Αναπηρία, απαρτιζόμενο από καταρτισμένη ομάδα επιστημόνων, ενώ τόνισε ότι κοινό όραμα αποτελεί η ισότιμη αντιμετώπιση των ατόμων αυτών.

Θεσσαλία: Ημερίδα για το ρόλο της αστυνομίας στην καθημερινή ζωή των ΑμΕΑ

Στο δεύτερο σκέλος της ημερίδας, αναπτύχθηκε η θεματολογία της, από τους εισηγητές:

  • τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, κ. Στέφανο Πάικο, ο οποίος έθιξε το θέμα της προσβασιμότητας ως κλειδί για την εξάλειψη των διακρίσεων. Ο κ. Πάικος, αφού συνεχάρη όλους τους συντελεστές για τη διοργάνωση και πραγματοποίηση της ημερίδας, ανέλυσε την έννοια του όρου «Άτομα με Αναπηρία» και επισήμανε τις αρχές και αξίες που διέπουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ταυτόχρονα παρέθεσε παραδείγματα ομαλής πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία, χωρίς διακρίσεις, καθώς και στον τρόπο που μπορεί να συμβάλει σε αυτό η Ελληνική Αστυνομία και οι λοιποί φορείς.
  • την Αστυνόμο Β’ Μαρία Κορώνη, Ψυχολόγο της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, η οποία έδωσε, μέσα από την επιστημονική της γνώση και κατάρτιση, τον άξονα ψυχολογικής διάστασης μιας αναπηρίας, αναφερόμενη παράλληλα στις ψυχολογικές επιπτώσεις στον άνθρωπο, στα στάδια προσαρμογής, καθώς και την ψυχο-κοινωνική υποστήριξη και ενσωμάτωση.
  • τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή Αθανάσιο Κουλούρη, Διοικητή του Τμήματος Τροχαίας Βόλου, ο οποίος τόνισε ότι ο ρόλος και η συμβολή μας, ως Ελληνική Αστυνομία, στην καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία, είναι ουσιαστικός και η εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης σε όλους τους χώρους πρέπει να αποτελεί αδιάλειπτα προτεραιότητά μας. Παράλληλα σκιαγράφησε τα προβλήματα στην κυκλοφορία των ΑμεΑ, ιδίως εντός του αστικού ιστού, αναδεικνύοντας την ανάγκη περαιτέρω ευαισθητοποίησης όλων των αρμόδιων φορέων.

Θεσσαλία: Ημερίδα για το ρόλο της αστυνομίας στην καθημερινή ζωή των ΑμΕΑ

Τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο Προϊστάμενος του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, Αστυνόμος Β’ Πέτρος Παπαδημητρίου.

Την ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Πολιτείας και τοπικών φορέων, σωματείων – συλλόγων ατόμων με αναπηρία, συνδικαλιστικών φορέων και οργανώσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, απόστρατοι του Σώματος και αστυνομικό προσωπικό από όλες τις Υπηρεσίες της Θεσσαλίας.

Σημειώνεται ότι η ημερίδα ήταν ελεύθερα προσβάσιμη για όλο το κοινό.
Σκοπός της ήταν η ενεργοποίηση των ευαίσθητων αντανακλαστικών όλων των πολιτών για τους συνάνθρωπούς μας με αναπηρία, η επισήμανση των ίσων δικαιωμάτων τους και ο σεβασμός της προσωπικότητάς τους στις διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητας, καθώς και η αποτύπωση του ρόλου και της συμβολής της Ελληνικής Αστυνομίας στην καθημερινή ζωή τους.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να οργανώνει ανάλογες δράσεις και στο μέλλον.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος