Στα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επιστρέφουν από σήμερα οι φοιτητές

Στα αμφιθέατρα και τις αίθουσες διδασκαλίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επιστρέφουν από σήμερα οι φοιτητές, με την πλειοψηφία των τμημάτων να ξεκινά στις 11 Οκτωβρίου, καθώς δεν είχαν ετοιμαστεί πλήρως. Προσελήφθησαν 63 άτομα για να ελέγχουν την είσοδο στους χώρους των διαφόρων campus, αλλά παραμένουν εκκρεμότητες με καθαρίστριες και αμφιθέατρα των 200 ατόμων που θα πρέπει να “σπάσουν” και γίνεται προγραμματισμός. Στο μεταξύ, στο 95% είναι εμβολιασμένοι και εκπαιδευτικοί του Π.Θ., ενώ στο 75% οι φοιτητές, σύμφωνα με τη Βανέσσα Κατσιαρδάνη, γραμματέα του Συλλόγου Διδασκόντων του Π.Θ.

Η κ. Κατσιαρδάνη εξήγησε ότι είναι βασικό το θέμα με τις  αίθουσες όπου σε λίγα τετραγωνικά θα κάνει μάθημα μεγάλος αριθμός φοιτητών. «Θα πάρουμε πρωτοβουλίες για να μην διακινδυνεύσουμε την υγεία τη δική μας και των φοιτητών. Θα δούμε μήπως κάνουμε διπλά μαθήματα και ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες. Επειδή οι καθηγητές είναι μεγάλοι σε ηλικία και πολλοί ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Έχουν προβλήματα που δεν μπορούν να ρισκάρουν να αρρωστήσουν. Προφανώς η ΚΥΑ δεν προβλέπει τίποτα για καθηγητές και φοιτητές που ανήκουν σε τέτοιες ομάδες. Εμείς δεν μπορούμε να ρισκάρουμε και θα περάσουμε σε κάποιο υβριδικό τρόπο διδασκαλίας. Θα το διεκδικήσουμε και εκτιμώ ότι θα το πετύχουμε. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα, να είναι 200 άτομα σε ένα μικρό αμφιθέατρο όπως αυτό στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Λάρισα!».

Επισήμανε ότι οι φοιτητές με ενθουσιασμό επιστρέφουν και αναφέρθηκε στη συνάντησή της με δύο φοιτήτριες που την είδαν το Σαββατοκύριακο στο δρόμο για πρώτη φορά δια ζώσης, μετά από μαθήματα δύο χρόνων διαδικτυακά. «Φώτισε το πρόσωπό τους με την ιδέα ότι όλα θα ξεκινήσουν. Το περιμένουν με χαρά και ανυπομονησία.»

Στην τελευταία υπουργική απόφαση προβλέπεται, ότι το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, όταν προσέρχονται στα Πανεπιστήμια, οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

– Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για Covid-19, τον οποίο έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών.

– Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου.

– Να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορονοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το edupass, στην οποία οι φοιτητές θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ. Τα πιστοποιητικά θα επιβεβαιώνονται από το σύστημα, το οποίο συνδέεται με τις βάσεις του ΕΟΔΥ, ενώ τα δεδομένα θα διαγράφονται μετά από επτά ήμερες.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα σύμβασης παροχής υπηρεσιών από τα πανεπιστήμια να προσλαμβάνουν άτομα για τον αποκλειστικό έλεγχο της διασφάλισης τήρησης των μέτρων. Έχουν εκταμιευθεί 2,6 εκατομμύρια ευρώ προς τα Πανεπιστήμια για τον σκοπό αυτό.

Επίσης, το ΥΠΑΙΘ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, δεσμεύτηκε για τη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων μέσα στα ΑΕΙ.

«Υπέρ της επιστροφής στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία» τάσσεται η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού) με ανακοίνωσή της, ζητώντας, όμως, επιπλέον μέτρα ασφαλείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος