Μαγνησία: Συλλαλητήριο στις 8 Δεκεμβρίου για τη θωράκιση του Νοσοκομείου οργανώνουν σωματεία και φορείς

Μεγάλο συλλαλητήριο για τη θωράκιση του Νοσοκομείου Βόλου και των Κέντρων Υγείας του Νομού Μαγνησίας, στις 8 Δεκεμβρίου, στις έξι το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας, αποφασίστηκε σε σύσκεψη εκπροσώπων σωματείων και φορέων της περιοχής που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Μέχρι τότε θα γίνει ενημέρωση όλων των φορέων της Μαγνησίας για την κοινή συμπόρευση και οργάνωση του συλλαλητηρίου.

Συνδικαλιστές από τον χώρο της Υγείας και από εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία τόνισαν την ανάγκη του κοινού αγώνα υγειονομικών και λαού της Μαγνησίας για άμεσα μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας που λυγάνε, όπως αναφέρουν, κάτω από το βάρος των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Νίκος Χαυτούρας: «Για τις δύο Παθολογικές Κλινικές και στα τμήματα Covid, από τις 14 θέσεις ειδικών Παθολόγων που προβλέπονταν πριν την πανδημία, σήμερα καλύπτονται μόνο από 8 γιατρούς, δηλαδή καθημερινά στην εφημερία αντιστοιχεί ένας ιατρός ανά 80 ως 90 ασθενείς. Μάλιστα οι 2 από τους 8 υπηρετούντες ιατρούς, βρίσκονται πολύ κοντά στο ηλικιακό όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης.

Επίσης δεν έχει γίνει διορισμός ούτε ενός πνευμονολόγου. Στη Χειρουργική Κλινική, υπηρετούν μόνο δύο μόνιμοι χειρουργοί και δύο επικουρικοί, ενώ ο Διευθυντής της Κλινικής έχει υποβάλει την παραίτηση του. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στις 10 συνολικά θέσεις, (οι οποίες ούτως ή άλλως δεν επαρκούν για την αυτόνομη λειτουργία του ΤΕΠ), υπηρετούν μόνο ένας Μόνιμος Γενικός ιατρός, ένας Χειρουργός και μία Ορθοπεδικός. Η Παιδιατρική Κλινική, που καλύπτει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το Τμήμα Νεογνών και τη Μαιευτική Κλινική λειτουργεί μόνο με 4 μόνιμους ιατρούς.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα Κέντρα Υγείας του νομού. Στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, καθώς και στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, δεν υπηρετεί κανένας μόνιμος Γενικός Ιατρός ή Παθολόγος».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου, Ντίνος Μηνδρινός, είπε: «Από τις 1.069 οργανικές θέσεις του Νοσοκομείου, είναι καλυμμένες με μόνιμο προσωπικό μόνο οι 596. Από τη μία, το μόνιμο προσωπικό βαίνει συνεχώς μειούμενο και αποτελεί το 56% του συνόλου του προσωπικού και από την άλλη αυξάνεται συνεχώς το προσωπικό με ολιγόμηνες συμβάσεις και ψίχουλα για αποδοχές».

Μαγνησία: Συλλαλητήριο στις 8 Δεκεμβρίου για τη θωράκιση του Νοσοκομείου οργανώνουν σωματεία και φορείς

Ο γραμματέας του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ-ΤΣΑ), Κώστας Γερογιάννης, εκ μέρους των συνταξιουχικών σωματείων, εστίασε στην ανάγκη του κοινού αγώνα όλων των σωματείων της περιοχής ώστε η κινητοποίηση να είναι όσο γίνεται πιο μαζική και δυναμική, “αντίστοιχη των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων που ασκούν εδώ και χρόνια την πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας και που τώρα νοιώθουμε βαθιά στο πετσί μας της συνέπειές της”.

Άλλοι συνδικαλιστές με τις παρεμβάσεις τους στη σύσκεψη δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν να πεθαίνουν συνάνθρωποί μας εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων στο Νοσοκομείο του Βόλου και στις δομές της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή μας, όπως τόνισαν.

Τέλος, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου στον Βόλο, την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου στις 6:00 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Τα σωματεία ζητούν

  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις μονάδες Υγείας – Πρόνοιας. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ολοκληρωμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα με πλήρη εξαντλητική ενημέρωση του λαού, προληπτικό έλεγχο, φαρμακοεπαγρύπνηση και καθολική δωρεάν παρακολούθηση.
  • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ για τον κορονοϊό σε όλους χωρίς εξαίρεση.
  • Μέτρα σε χώρους μεγάλης διασποράς, όπως σχολεία, σχολές, μέσα μαζικής μεταφοράς και τόπους δουλειάς.
  • Να παρθούν τώρα πίσω τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης, που προβλέπει συγχωνεύσεις, ΣΔΙΤ και βάθεμα της εμπορευματοποίησης.
  • Να καταργηθεί το μέτρο της «αναστολής εργασίας» στην Υγεία – Πρόνοια. Να επανέλθουν όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, με συχνά προληπτικά τεστ και αξιοποίηση σε εργασίες χαμηλής επικινδυνότητας.
  • Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας – Πρόνοιας κατά προτεραιότητα, με όσα χρήματα απαιτούνται για τη στελέχωση, εξοπλισμό και ανάπτυξή τους.
  • Να ενισχυθεί με μόνιμες προσλήψεις και υποδομές και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αποσαρθρώνεται διαρκώς.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος