Διάλεξη με θέμα “Η αρχαιολογία της δικτατορίας: Η περίπτωση της Ισπανίας”

Το τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Π.Θ. διοργανώνει διάλεξη του Alfredo González-Ruibal με τίτλο: «Η αρχαιολογία της δικτατορίας: η περίπτωση της Ισπανίας» που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά σήμερα Τετάρτη στις 19:00.

O Alfredo González-Ruibal είναι ερευνητής στο κέντρο INCIPIT-CSIC της Ισπανίας. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην αρχαιολογία του σύγχρονου παρελθόντος, και συγκεκριμένα στη σκοτεινή πλευρά του 20ου και του 21ου αιώνα: τον πόλεμο, την αποικιοκρατία, τη δικτατορία και τον καπιταλισμό. Από το 2006 συντονίζει ένα ερευνητικό πρόγραμμα για την αρχαιολογία του ισπανικού εμφυλίου πολέμου και της δικτατορίας του Φράνκο (1936-1975). Επίσης πραγματοποιεί επιτόπιες έρευνες στο Κέρας της Αφρικής που προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ προϊστορικής, ιστορικής και σύγχρονης αρχαιολογίας, καθώς αναδυκνείουν τις σχέσεις ανάμεσα στο κράτος και πληθυσμών χωρίς ιθαγένεια που αντιστέκονται στη νεωτερικότητα και στην παγκοσμιοποίηση.

Η διάλεξη θα γίνει στα Αγγλικά.

Για να παρακολουθήσετε τη διάλεξη συνδεθείτε στην ομάδα «Εκδηλώσεις ΙΑΚΑ» του MS-TEAMS με κωδικούς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η πρόσβαση είναι ανοιχτή και χωρίς τη χρήση του MS-TEAMS, από browser Google Chrome ή Microsoft Edge, μέσω του link που θα βρείτε στο κάτω μέρος της παρακάτω σελίδας:
http://www.ha.uth.gr/index.php?page=events-search.display&a=613

Περίληψη της διάλεξης του Alfredo González-Ruibal:

“Το 1936, ένα πραξικόπημα που έγινε από δεξιούς στρατιωτικούς εναντίον της δημοκρατικά εκλεγμένης ισπανικής κυβέρνησης οδήγησε σε έναν τριετή εμφύλιο πόλεμο που έληξε με με τη νίκη των ηγετών των πραξικοπηματιών. Ο Francisco Franco επέβαλλε τη δικτατορία και κυβέρνησε τη χώρα με απόλυτες εξουσίες μέχρι το θάνατό του το 1975. Οι ιστορικοί έχουν γράψει πολλά για την περίοδο χρησιμοποιώντας αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό και προφορικές μαρτυρίες, ωστόσο και η αρχαιολογία έχει πολλά να πει για τη φύση της δικτατορίας και τα εγκλήματά της. Σε αυτή την ομιλία θα παρουσιάσω τα αποτελέσματα των αρχαιολογικών ερευνών σε διάφορους χώρους που σχετίζονται με τη δικτατορία: ομαδικούς τάφους, στρατόπεδα συγκέντρωσης, στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, μνημεία και την θερινή κατοικία του Φράνκο. Τα ευρήματα βρίσκονται σε αντίθεση με τη ρητορική του καθεστώτος, η οποία ήταν κρίσιμη για την παραγωγή της καλοπροαίρετης εικόνας του Φρανκισμού στην Ισπανία ως τις μέρες μας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος