Δέκα θέσεις για τις δημοτικές εκλογές από τους Ενεργούς Πολίτες του Βόλου

Οι Ενεργοί Πολίτες Βόλου δηλώνουν την ενεργή παρουσία τους στις επικείμενες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, δίνοντας στη δημοσιότητα διακήρυξη με τις θέσεις τους ενόψει των επικείμενων εκλογών για σειρά κρίσιμων θεμάτων της καθημερινότητας, όπως η αέρια ρύπανση, η ποιότητα του νερού, η εγκατάσταση σταθμού LNG στον Παγασητικό, η ανακύκλωση, τα αδέσποτα, τα σχολεία, οι χώροι άθλησης και οι κοινωνικές δομές.

Οι Ενεργοί Πολίτες Βόλου δηλώνουν την ενεργή παρουσία τους στις επικείμενες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και καλούνε όλους να γίνουν ενεργοί πολίτες για ένα καλύτερο δήμο με δημοκρατία και ποιότητα ζωής.

1)   Να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα

Μέλημα της νέας Δημοτικής Αρχής των Ενεργών Πολιτών θα είναι η άμεση παύση της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ Lafarge. Επιπλέον θα ξεκινήσει συζήτηση για την απομάκρυνση του εργοστασίου από το πολεοδομικό συγκρότημα σε βάθος 10 ετών με διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Υποχρέωση της τσιμεντοβιομηχανίας να δέχεται έλεγχο από τοπική επιτροπή κοινωνικού ελέγχου. Υποχρεωτική χρήση φυσικού αερίου με το οποίο είναι συνδεδεμένη. Λεπτομερής έλεγχος από τις υπηρεσίες του Δήμου σε όλες τις ρυπογόνες βιομηχανίες-βιοτεχνίες της περιοχής. Ενίσχυση φτωχών οικογενειών στον τομέα της θέρμανσης για να αποφευχθεί η αιθαλομίχλη τον χειμώνα. Ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης της αέριας ρύπανσης  και σύνδεσή του με εφαρμογή με τα κινητά μας τηλέφωνα. Πραγματοποίηση επιδημιολογικής έρευνας με εξειδικευμένους επιστήμονες Ιταλικού πανεπιστημίου για τις πηγές ρύπανσης μέσω των επιπτώσεών τους στα παιδιά του Βόλου (έχει ήδη προσυμφωνηθεί με τον επικεφαλής του πανεπιστημίου).

2)   Να πιούμε καθαρό νερό

Οι κάτοικοι της περιοχής μας έχουν να πιουν καθαρό πηγαίο νερό από τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Άμεση εκπόνηση νέου λεπτομερούς διαχειριστικού σχεδίου για το νερό στην πόλη μας από ελληνικό Πανεπιστήμιο. Έλεγχος σε όλες τις διαρροές του δικτύου ύδρευσης. Δημόσιες βρύσες παντού και απευθείας σύνδεση πάρκων με πηγαίο νερό από τις πηγές του Πηλίου. Μείωση των εμφιαλωμένων νερών και της κατάχρησης του πλαστικού. Διεκδίκηση των εκατομμυρίων ευρώ που πήρε ιδιωτική εταιρεία από τα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ με την ανοχή του Δήμου. Βελτίωση της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού. Δημιουργία σωστού δικτύου άρδευσης στα χωριά με έλεγχο από τις τοπικές κοινότητες.

3)   Να πετάξουμε έξω από τον τόπο μας το πανάκριβο LNG

Καμία εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Παγασητικό κόλπο. Δεν συμφέρει κανέναν πολίτη του Βόλου να γίνει η συγκεκριμένη επένδυση. Η χωροθέτησή του στην Κριθαριά σύμφωνα με επίσημους γεωλογικούς χάρτες βρίσκεται πάνω στο πιο ενεργό ρήγμα της Μαγνησίας εγκυμονώντας κινδύνους. Λέμε όχι σε ένα πανάκριβο καύσιμο που μας επιβάλλεται επειδή το απαιτεί ένας γενικότερος δουλικός ενεργειακός σχεδιασμός.

4)   Ανακυκλώνουμε-Επαναχρησιμοποιούμε-Κομποστοποιούμε

Καμία σκέψη για κατασκευή εργοστασίου SRF στον Δήμο Βόλου. Αντ’ αυτού θα δημιουργήσουμε μία σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Μέσα στα πρώτα δύο χρόνια θα δημιουργήσουμε 5 πράσινα σημεία όπου θα λειτουργήσουν ως κέντρα ανακύκλωσης, επανάχρησης και κομποστοποίησης. Το κεντρικότερο πράσινο σημείο θα λειτουργήσει ως κόμβος (Hub) επανάχρησης όπου τα κέρδη του θα διανέμονται σε άπορες οικογένειες. Δημιουργία δεκάδων μικρών ομάδων επαγγελματιών με την αρωγή του Δήμου που θα επικεντρωθούν στη διαχείριση των απορριμμάτων με τους πλέον οικολογικούς τρόπους. Θα δημιουργήσουμε έτσι 200 τουλάχιστον νέες θέσεις εργασίας στην πόλη μας.

5)   Περισσότερα χρήματα στον Δήμο-Λιγότερα Δημοτικά Τέλη στους πολίτες

Όλες οι κυβερνήσεις που διοίκησαν τη χώρα μας απομυζούν την τοπική αυτοδιοίκηση με στόχο να την ελέγξουν και να μην μπορεί να ορθώσει ανάστημα. Απαιτούμε όλους τους πόρους που συνταγματικά και δικαιωματικά ανήκουν στην πόλη μας. Μειώνουμε αναλογικά τα τέλη προς τους πολίτες μέσω τις εύρεσης νέων τρόπων χρηματοδότησης και δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων από νέους της περιοχής μας με αρωγή του Δήμου. Καθιέρωση διαγωνισμού καλύτερης επιχειρηματικής ιδέας από νέους, όπου ο  Δήμος θα χρηματοδοτεί με άτοκο δανεισμό τις τρεις καλύτερες με μόνη υποχρέωση να λειτουργήσουν στον Βόλο για τα επόμενα 5 χρόνια.

6)   Παιδεία-ΙστορίαΠολιτισμός

Δημιουργία νέων σχολικών κτηρίων και νέων αιθουσών. Βελτίωση των υπαρχουσών δομών για την προστασία των παιδιών μας. Προσεισμικός έλεγχος σε όλα τα κτήρια του Δήμου με έμφαση στα σχολικά κτήρια. Κάθε γειτονιά αποκτά το πολιτιστικό της κέντρο και τη βιβλιοθήκη της. Ιδρύουμε το «Φεστιβάλ Πολιτισμού Βόλου» όπου κάθε γειτονιά συμμετέχει με δική της πολιτιστική εκδήλωση. Ενίσχυση της γνώσης τοπικών ιστορικών γεγονότων για τα οποία δεν διδαχθήκαμε τίποτε. Εκτύπωση βιβλίου για την τοπική ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος για την αργοναυτική εκστρατεία και Μουσείου Αργοναυτικής Εκστρατείας. Το σημαντικό ιστορικά, επιστημονικά και αρχαιολογικά είναι η όλη αργοναυτική εκστρατεία και όχι μόνο το μεταφορικό μέσο των μυθικών αργοναυτών. Ξαναλειτουργεί το τρενάκι του Πηλίου από τον Σταθμό του Βόλου μέχρι τις Μηλιές. Δημιουργούμε νέο όραμα της πόλης για τον τουρισμό και προκηρύσσουμε μελέτη για την ανάδειξη των κτηρίων της πόλης μας.

7)   Ενισχύουμε το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου Βόλου

Ενισχύονται όλες οι κοινωνικές Υπηρεσίες ώστε να υπάρξει μέριμνα για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Η πόλη μας έχει δεκάδες ανθρώπους που χρήζουν μέριμνας και κοινωνικής προστασίας. Δεν έχουν ανάγκη από δωρεάν σουβλάκια στην πλατεία Αγίου Νικολάου, αλλά από αξιοπρεπή στέγη και εργασία. Δημιουργία θέσεων εργασίας για τις ευπαθείς κοινωνικά  ομάδες. Στέκι πρόνοιας σε κάθε γειτονιά και δομή φιλοξενίας θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

8)   Ελεύθερη πρόσβαση-Κυκλοφοριακό-Απρόσκοπτη άθληση

Η πρόσβαση στους ανοιχτούς χώρους, στα πάρκα και στα πεζοδρόμια έχει μετατραπεί σε στίβο μάχης. Ανοίγουμε τους δημοτικούς χώρους και τους απελευθερώνουμε από εμπόδια και καταπατήσεις. Ορίζουμε το ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς ως τον πλέον οικολογικό και υγιεινό τρόπο μεταφοράς. Μειώνουμε το κυκλοφοριακό με στοχευμένες κυκλοφοριακές αλλαγές και πεζοδρομήσεις μετά από έρευνα. Δημιουργούμε πραγματικό δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Ενισχύουμε την άθληση και τους δημοτικούς αθλητικούς χώρους. Ιδρύουμε δημοτικά γυμναστήρια σε κάθε περιοχή του Δήμου.

9)   Σεβασμός στα αδέσποτα ζώα

Ιδρύουμε Δημοτικό Κτηνιατρείο για τη στείρωση των αδέσποτων ζώων και ξεκινάμε καμπάνια μείωσής τους στον Δήμο μας. Τοποθέτηση τσιπ σε όλα τα ζώα και αυστηρές ποινές στους παραβάτες και σε όσους εγκαταλείπουν τα ζώα τους σε ελεύθερους χώρους του Δήμου. Δημιουργία δημοτικού ξενοδοχείου ζώων για όσους πολίτες δεν μπορούν να υποστηρίξουν τα ζώα τους για μικρό χρονικό διάστημα. Μέχρι να λυθεί το πρόβλημα άμεση αποζημίωση πολιτών που πέφτουν θύμα επίθεσης αδέσποτων. Στόχος είναι στο τέλος της πενταετίας να μην κυκλοφορεί στον Βόλο κανένα αδέσποτο ζώο.

10)  Για να ζήσουμε πραγματική Δημοκρατία

Η υπάρχουσα νοοτροπία και κουλτούρα δεν βοηθά στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Μετατρέπουμε όλους τους πολίτες σε ενεργούς. Ενισχύουμε την άμεση Δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε. Κυρίαρχος του Δήμου μας γίνεται ο λαός και όχι ο κάθε είδους δερβέναγας. Συχνά τοπικά δημοψηφίσματα για τα καίρια ζητήματα του τόπου μας. Πιστεύουμε στη Δημοκρατία και επενδύουμε σε αυτήν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος