Πρόταση Ζωής: Νέες δράσεις στον τομέα της πρόληψης για τα επόμενα δύο χρόνια

Πρόταση Ζωής: Νέες δράσεις στον τομέα της πρόληψης για τα επόμενα δύο χρόνια

Τους στρατηγικούς άξονες της «Πρόταση Ζωής» τα επόμενα δύο χρόνια παρουσίασαν σήμερα ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ευθύμης Ζηγγιρίδης και επιστημονικοί συνεργάτες του Κέντρου Πρόληψης που πάνω από 20 χρόνια δρα στον τομέα της πρόληψης στη σχολική κυρίως κοινότητα. Τα προγράμματά του αφορούν πρόληψη στον τομέα των κάθε είδους εξαρτήσεων, διαχείρισης του άγχους, αντιμετώπισης του Bullying αλλά και θέματα σωστής ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης νηπίων και παιδιών δημοτικού.

 Η Εταιρεία «Πρόταση Ζωής» είναι μία εταιρεία μη κερδοσκοπική με επταμελές διοικητικό συμβούλιο και σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων προγραμμάτων για πρόληψη και προαγωγή της ψυχικοκοινωνικής υγείας. Αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνο με σεμινάρια και διαλέξεις αλλά με βιωματικά εργαστήρια, συναντήσεις εκπαίδευσης, τεχνικές επικοινωνίας κ.α. όλα αυτά που αλληλεπιδρούν με την τοπική κοινωνία.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Δ.Σ., Ευθύμης Ζηγγιρίδης, το Κέντρο Πρόληψης επαναοριοθετεί τους στόχους του προσαρμοζόμενο στις σημερινές ανάγκες και γινόμενο ποιο ευέλικτο, με ξεκαθαρισμένους ρόλους για προσωπικό και διοίκηση αλλά και καλύτερη αξιοποίηση της υλικοτεχνικής δομής με στόχο να υπάρχει μεγαλύτερη απήχηση στην κοινωνία.

Συστάθηκε νέος Εσωτερικός Κανονισμός έπειτα από διαβούλευση και θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες κυρίως για να αποφευχθεί η αρνητική επικάλυψη αρμοδιοτήτων, να αυξηθεί η αποδοτικότητα του κέντρου και να εξαλειφθούν οι εσωτερικές αγκυλώσεις στο εσωτερικό της εταιρείας.

Με απόφαση του Δ.Σ. διευρύνεται η εταιρική βάση και πλέον στους κόλπους του θα έχουν εκπροσώπους η Ένωση Γονέων ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος.

Επιπλέον διευρύνεται και το φάσμα των κοινωνικών ομάδων που απευθύνεται πέραν της σχολικής κοινότητας με target group  ακόμη και τους δημοσιογράφους αλλά και τους εργαζόμενους στους δήμους για θέματα που τους προβληματίζουν.

Τελευταίος στρατηγικός άξονας είναι η διαμόρφωση της επικοινωνιακής πολιτικής που θα αναπτυχθεί μέσα από ενημερωτικά φυλλάδια, καμπάνιες ραδιοτηλεοπτικές, διοργανώσεις ημερίδων και διημερίδων με συγκεκριμένες θεματολογίες, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, μόνιμη δικτύωση με τοπικούς φορείς.

 

Πρόγραμμα ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης των νηπίων

 Από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η εφαρμογή του προγράμματος εκπαίδευσης 22 νηπιαγωγών για τη σωστή ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη των νηπίων. Η εκπαίδευση θα είναι τριήμερη και οι νηπιαγωγοί θα εκπαιδευτούν στο εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας, σε ένα διαδραστικό παραμύθι με τίτλο Ο Ρούλης Κουβαρούλης. Όπως επισήμανε η επιστημονικά υπεύθυνη του Κ.Π., Ζωή Γώγου, πρόκειται για ένα υλικό που έχει στόχο την υγιή ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη των νηπίων και την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης. Στόχος είναι τα παιδιά να λύσουν τις απορίες τους χωρίς να τραυματιστεί η αθωότητα και παιδικότητά τους.

«Στόχος τα παιδιά να μάθουν να αγαπούν το σώμα τους και τους άλλους. Ανάλογα εργαστήρια πραγματοποιούνται και στους μαθητές της Γ’ δημοτικού και μαθητές γυμνασίου και Λυκείου. Πιστεύουμε ότι αυτό θα δράσει προληπτικά για την ψυχοσεξουαλική τους ανάπτυξη, που συμβάλλει στην ανάπτυξη μια υγιούς προσωπικότητας», τόνισε.

Μια άλλη θεματική ενότητα έχει να κάνει με πειθαρχία και οριοθέτηση. «Συνήθως μας ζητούν ενημέρωση οι γονείς. Το πρόγραμμα αυτό συνεχίζεται για πολλοστή χρονιά και στόχο έχει να καταλάβουν οι γονείς τι είναι πειθαρχία και να την ξεχωρίσουν από την τιμωρία. Πρόκειται για μία εκπαιδευτική διαδικασία με στόχο τον έλεγχο των παιδιών. Αναλύονται τα κίνητρα που κινούνται έτσι τα παιδιά και πως αντιμετωπίζονται ώστε στην οικογένεια να μην υπάρχουν εντάσεις.

 

Το άγχος στη σχολική ζωή

 Ένας σημαντικός παράγοντας που παρεμποδίζει την σωστή ανάπτυξη των παιδιών αλλά παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία ενός σχολείου είναι το άγχος των μαθητών. Και γι αυτό γίνονται παρεμβάσεις εδώ και χρόνια όπως ανέφερε η ψυχολόγος του Κ.Π., Μαίρη Μπακατσέλου. «Επιπλεόν γίνονται παρεμβάσεις για θέματα άγχους ενόψει των πανελληνίων εξετάσεων. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μαθητές της Γ’ Λυκείου. Μετά τα Χριστούγεννα ξεκινάμε με μία ομάδα με 20 μαθητές και στα παιδιά της Γ’ Λυκείου του 5ου Λυκείου που μας καλούν αδιαλείπτως.  Το θέμα  είναι να μάθουν οι μαθητές να διαχειρίζονται αγχογόνες καταστάσεις και να μην πέφτουν στις εξαρτήσεις ακόμη και στις ηλεκτρονικές», εξήγησε η κ. Μπακατσάλου. Επίσης ανέφερε ότι 2000 μαθητές έχουν εμπλακεί σε δράσεις για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, ενώ εκπαιδεύτηκαν 150 δάσκαλοι δημοτικού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ενδείξεις για μείωση των περιστατικών bullying.  “Μαθαίνουμε στους μαθητές να ελέγχουν την επιθετικότητά τους, αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά τους και με σωστή διαχείριση των φαινομένων που συμβαίνουν στην τάξη και στη σχολική ζωή. Το καλό είναι ότι υπάρχουν αιτήματα για συνέχιση των συνεργασιών» επισήμανε.

 Κάπνισμα όχι εμείς

Με επιτυχία υλοποιείται και το πρόγραμμα «Κάπνισμα όχι εμείς» που αποτελεί ένα εργαλείο πρόληψης του καπνίσματος στα σχολεία. Το πρόγραμμα, όπως ανέφερε η κοινωνιολόγος Γιούλη Πετροπούλου Γ, δημιουργήθηκε από σύμπραξη πολλών κέντρων πρόληψης από τη Β. Ελλάδα και το Θεαγένειο Νοσοκομείο. Απευθύνεται σε μαθητές πέμπτης και έκτης δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου. «Τα παιδιά του Δημοτικού θέλουν να πειραματιστούν και παρασύρονται από τους φίλους και συμμαθητές, άρα είναι βασικό να γίνεται πρόληψη εκεί. Πέρα από τη γνώση για τις συνέπειες του καπνίσματος, στόχο έχει να υπάρξει μια αρνητική στάση απέναντι στις επιπτώσεις του καπνίσματος. Να μπορούν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά πρότυπα που προέρχονται από ΜΜΕ, τους γονείς αλά και τον ευρύτερο κύκλο. Να συνειδητοποιήσουν τι επίδραση έχει στη ζωή τους η επιρροή της παρέας. Τους μαθαίνουμε να καλλιεργούν στρατηγικές αντιμετώπισης αυτής της πίεσης. Να μπορούν επίσης να εκφράσουν την προσωπική τους γνώμη και να διαφοροποιούνται».

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ήδη έχουν εκπαιδευτεί 30 δάσκαλοι από 16 σχολεία ενώ εκπαιδεύτηκαν και άλλοι 25 καθηγητές γυμνασίων από εννιά γυμνάσια του νομού που θα το τρέξουν στα σχολεία μέχρι το Μάιο το 2020.

 

Ο κήπος με τις 11 γάτες

 Ένα από τα παλαιότερα προγράμματα του κέντρου είναι αυτό για την πρόληψη των ουσιοεξαρτήσεων για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού, μέσω ενός παραμυθιού με τίτλο «Ο κήπος με τις 11 γάτες» που έγραψε Ιταλός συγγραφέας. Όπως τόνισε η Δήμητρα Σωτηροπούλου, κοινωνική λειτουργός, στόχος του προγράμματος είναι η αποφυγή εξαρτητικής συμπεριφοράς από νέους και η προαγωγή της ψυχικής υγείας. «Επειδή το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού που είναι μακριά από το πρόβλημα των ναρκωτικών αλλά στη ζωή τους υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να τους οδηγήσουν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές (πένθος, διαζύγια, κ.α.)τα παιδιά μέσα από ήρωες που είναι γάτες ταυτίζονται με αυτούς και επιλέγουν τις σωστές συμπεριφορές. Φέτος εκπαιδεύτηκαν 20 εκπαιδευτικοί από νηπιαγωγεία και δημοτικά και θα το εφαρμόσουν μέχρι το Μάιο  2020 και μία φορά το μήνα θα συναντιόμαστε μαζί τους για ανατροφοδότηση», ανέφερε η κ. Σωτηροπούλου.

 

 

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος