Έρχεται στην Τρίπολη το φεστιβάλ κινηματογράφου “6ο Arcadian Screenings”

Μ’ ένα μεγάλο αφιέρωμα, στους Αγώνες των Ελλήνων, το 6o Αrcadian Screenings, συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το 1821, με μια πρωτότυπη κινηματογραφική θεματολογία.

Το φεστιβάλ κινηματογράφου της Τρίπολης περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ, πρωτότυπες παραγωγές που θα κάνουν πρεμιέρα στο φεστιβάλ με ψηφιοποιημένα φιλμ του 1928 και του 1971, και με ζωντανές και κινηματογραφημένες αφηγήσεις των Αρκάδων που διέσωσαν τεκμήρια, ημερολόγια, φωτογραφίες και φιλμ.

Οι προβολές θα γίνουν στο προαύλιο του Πνευματικού Κέντρου της Τρίπολης, από 14 έως και 18 Ιουνίου με ώρα έναρξης 9 μ.μ. Η πρωτοτυπία του αφιερώματος, δεν αφορά μόνο στη μορφή των ντοκουμέντων, τα οποία προβάλλονται, αλλά πηγάζει από τη ματιά των σκηνοθετών.

Ο σκηνοθέτης, Αλέξανδρος Παπαηλιού, στην ταινία του: «Η Ανατολή Έδυσε», δίνει ψυχή στις πολεμικές ανταποκρίσεις από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και το ημερολόγιο μιας θρυλικής μορφής της ελληνικής δημοσιογραφίας.

Ο σκηνοθέτης, Φίλιππος Κωνσταντόπουλος, σε μια πρωτότυπη παραγωγή του Arcadian Screenings, κινηματογραφεί τη βιωματική εξιστόρηση των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13, όπως καταγράφηκε από Αρκάδες πολεμιστές σε ημερολόγια γραμμένα στο μέτωπο.

Πρόκειται για τα ημερολόγια του Νικήτα Πανόπουλου και του Πανάγου Αναγνωστόπουλου, όπως τα διέσωσε ο Βαγγέλης Μαντζουράνης, της Εταιρείας Διάσωσης Αρχείων Πελοποννήσου.

Σε μια δεύτερη, επίσης πρωτότυπη παραγωγή, στο ντοκιμαντέρ «Ένας Όμηρος», ο Φίλιππος Κωνσταντόπουλος, παρουσιάζει το ημερολόγιο ομηρίας του Γεωργίου Ρωμαίου, από τα Βούρβουρα, όπως το βρήκαν και το διέσωσαν τα εγγόνια του, Γιώργος Ρωμαίος και Γιώργος Θεοχάρης.

Το ντοκιμαντέρ τεκμηριώνουν, αλλά και φωτίζουν τους πρωταγωνιστές με παρεμβάσεις τους, ο καθηγητής Ιστορίας Κώστας Αγγελάκος, ο Μίμης Φωτόπουλος, διευθυντής Πολεμικού Μουσείου Τρίπολης, η ψυχίατρος Έφη Καψιμάλλη, ο βαλκανιολόγος Νικόλαος Ροδομέτωφ. Την πρωτότυπη μουσική έγραψε ο συνθέτης Σταμάτης Λακμέτας.

Σε άλλη πρωτότυπη προβολή, o Ιωάννης Π. Λαγός, παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Η Ταινία της Πελοποννήσου», παραγωγής του 1928, όπως το διέσωσε στο προσωπικό του αρχείο και το ψηφιοποίησε το Arcadian Screenings, από τις πρωτότυπες μπομπίνες της εποχής. Είναι το πρώτο ιστορικά ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που γυρίστηκε ποτέ στην Πελοπόννησο.

Σε μια διαχρονική βιωματική καταγραφή του εθίμου της μεταφοράς της εικόνας του Άη Γιώργη από τα Κάτω στα Άνω Δολιανά, ο Γιώργος Καραγιάννης, και η ΚΟΙΝΣΕΠ 5 μας μεταφέρουν πάλι από «κάτω» την αποτύπωση της προφορικής παράδοσης.

Ένα φιλμ του 1971, δείχνει τη «Στεμνίτσα» και τις αγωνίες των κατοίκων της πενήντα χρόνια πριν. Σαν να γυρίστηκε… χτες.

Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται, με την πρεμιέρα της ταινίας «Η Μεγάλη Νύχτα της Δικτατορίας», του Γιάννη Ξηρουχάκη.

Προβολές θα γίνουν και στο Άστρος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών στην Τρίπολη:

Δευτέρα 14/6/2021

9.00 μ.μ. Η Ανατολή Έδυσε, σκηνοθεσία Αλέξανδρος Παπαηλιού (διάρκεια 80 λεπτά).

Τρίτη 15/6/2021

9.00 μ.μ. Η μεταφορά του Αι Γιώργη στα Δολιανά, σκηνοθεσία: Γιώργος Καραγιάννης (διάρκεια 29 λεπτά).

9.30 μ.μ. Στεμνίτσα, παραγωγή 1971. (Διάρκεια 22 λεπτά).

Τετάρτη 16/6/2021

9.00 μ.μ. Ημερολόγια Αρκάδων Πολεμιστών (διάρκεια 55 λεπτά).

Σκηνοθεσία: Φίλιππος Κωσταντόπουλος.

Πέμπτη 17/6/2021

9.00 μ.μ. Η ταινία της Πελοποννήσου», ένα ντοκιμαντέρ βωβού κινηματογράφου παραγωγής 1928 (Διάρκεια 40 λεπτά). Αφηγείται o Ιωάννης Π. Λαγός.

9. 45 μ.μ. Η Μακρά Νύχτα της Δικτατορίας. Σκηνοθεσία Γιάννης Ξηρουχάκης. (Διάρκεια 44 λεπτά).

Παρασκευή 18/6/2021

9.00 μ.μ. Ένας Όμηρος, (διάρκεια 44 λεπτά), Σκηνοθεσία Φίλιππος Κωσταντόπουλος.

Το φεστιβάλ στηρίζει το Υπουργείο Πολιτισμού – Αθλητισμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος