ertnews.gr

Αύξηση κονδυλίου για τη δίκαιη μετάβαση της Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή

14/05 23:11
Αύξηση κονδυλίου για τη δίκαιη μετάβαση της Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή

ερτ τρίπολης (αρχείο)

Επιπλέον 3 δισ. ευρώ για την δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών της Μεγαλόπολης -και της Δυτικής Μακεδονίας- θα διατεθούν μέσω της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, με αποτέλεσμα η συνολική πίστωση, που θα διατεθεί στις πιο πάνω περιοχές, για τον συγκεκριμένο σκοπό, να ανέλθει στα 5 δισ. ευρώ.

Αυτό γνωστοποίησε ο Κωστής Μουσουρούλης, πρόεδρος της Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας, της Μεγαλόπολης και των νησιών, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

‘Οπως ανακοίνωσε, τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ, θα προέλθουν από το ταμείο Invest EU και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το πρώτο θα λειτουργεί υπό ειδικό πλαίσιο, για την κάλυψη των αναγκών της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, ενώ η Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων, θα παράσχει χρηματοδοτική διευκόλυνση – αλλά και απευθείας επιδότηση 25% – στο κόστος της δημόσιας επένδυσης.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πίστωση, για τη μετάβαση, ανερχόταν σε 2 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα Ταμεία Δίκαιης Μετάβασης και Ανάκαμψης.

Όπως δήλωσε ο Κώστας Μουσουρούλης, προετοιμάζεται νέα πρόσκληση εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος, για δημόσια και ιδιωτικά έργα, προσθέτοντας, ότι, τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, θα αναλάβει να τα ωριμάσει η πολιτεία, χωρίς κόστος για τους επενδυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version