Αρκαδία: Στη Ζάτουνα υλοποιήθηκε το μεγάλο όραμα του Μίκη Θεοδωράκη – Φάρος το Μουσείο

Η Ίδρυση Νεανικής Χορωδίας «Αρκαδίας», τα 70 νέα εκθέματα στη νέα πτέρυγα του Μουσείου Μίκης Θεοδωράκης στη Ζάτουνα και τα δυο νέα παραρτήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εμπλουτίζουν την κιβωτό του μεγάλου μας συνθέτη.

Οι εντυπώσεις από 1ο Διεθνές Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης – ΑΡΚΑΔΙΕΣ Ζάτουνα», που εξελίχθηκε όπως το οραματίσθηκε, όπως το ήθελε ο ίδιος, όπως το είχε σχεδιάσει πριν από 3,5 χρόνια και το είχε εκμυστηρευτεί στον κ. Παρασκευά Παρασκευόπουλο, πρόεδρο του Μουσείου Μίκης Θεοδωράκης Ζάτουνας, ανεξίτηλες.

Αρκαδία: Στη Ζάτουνα υλοποιήθηκε το μεγάλο όραμα του Μίκη Θεοδωράκη – Φάρος το Μουσείο

Ήταν τρείς μέρες μνήμης, τιμής, γιορτής με ένα συμπόσιο που αποτελείτο από πέντε συνεδρίες, ηχηρές παρουσίες ανθρώπων της πολιτικής , της τέχνης και του πολιτισμού που ενώθηκαν για τον Μίκη Θεοδωράκη από την Αθήνα έως την Ζάτουνα Αρκαδίας, ένα χρόνο αφότου ο μεγάλος Έλληνας πέρασε στη ζώσα αιωνιότητα.

Κορυφαία ήταν η στιγμή των εγκαινίων της νέας πτέρυγας του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη που βρίσκεται στη Ζάτουνα Αρκαδίας.

Αρκαδία: Στη Ζάτουνα υλοποιήθηκε το μεγάλο όραμα του Μίκη Θεοδωράκη – Φάρος το Μουσείο.

Εκτίθεται σπάνιο μουσειακό υλικό και ιστορικά ντοκουμέντα.

Αρκαδία: Στη Ζάτουνα υλοποιήθηκε το μεγάλο όραμα του Μίκη Θεοδωράκη – Φάρος το Μουσείο

Στη Ζάτουνα Αρκαδίας ο Μίκης Θεοδωράκης εξορίστηκε μαζί με την οικογένειά του κατά τη περίοδο της χούντας.

Στο ορεινό χωριό της Αρκαδίας η οικογένεια Θεοδωράκη έμεινε από τον Αύγουστο του 1968 έως τον Νοέμβριο του 1969. Τότε κατοικούσαν περίπου 20 οικογένειες.

Ο Μίκης τέθηκε σε κατ’ οίκον απομόνωση από μια ολόκληρη διμοιρία χωροφυλάκων, η οποία τον επιτηρούσε σε εικοσιτετράωρη βάση.

Το μόνο που του επέτρεπαν ήταν να εξέλθει από το σπίτι για τέσσερις ώρες την ημέρα, με συνοδεία δύο αστυνομικών πάντα.

Στη Ζάτουνα ο Μίκης Θεοδωράκης μετέτρεψε τον τόπο εξορίας του σε φάρο αντίστασης και δημιουργίας, ενός τεράστιου μουσικού και πολιτικού έργου.

Θέματα που απασχόλησαν τις συνεδρίες ήταν ο «Ο Μίκης της Ζάτουνας και της Αρκαδίας» με ομιλητές, ανθρώπους που γνώρισαν τον Μίκη στην εκτόπισή του ή εργάσθηκαν για τη διάδοση του έργου του, «Ο Μίκης του λόγου και του βιβλίου», με ομιλητές, εκδότες και συγγραφείς, «Ο Μίκης, η μουσική, ο πολιτισμός», με ομιλητές ακαδημαϊκούς, μουσικολόγους, ιστορικούς.

Αρκαδία: Στη Ζάτουνα υλοποιήθηκε το μεγάλο όραμα του Μίκη Θεοδωράκη – Φάρος το Μουσείο

Το συμπόσιο ολοκληρώθηκε με την 5η Συνεδρία, με θέμα « Ο Μίκης της Πολιτικής. Οι Αγώνες του» με τη συμμετοχή των πολιτικών, Γιώργου Α. Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργού, βουλευτή, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, Ευρωβουλευτή – Αντιπροέδρου Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρώην προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Νίκου Βούτση, Βουλευτή, πρώην υπουργού Εξωτερικών, και με εκπρόσωπο του ΚΚΕ και με επιστολή του πρώην υπουργού Νίκου Κοτζιά.

Ξεχωριστή ήταν και η 4η Συνεδρία του Συμποσίου, το πρωί της Κυριακής 4 Σεπτεμβρίου, με θέμα «Ο Μίκης και η Βυζαντινή Μουσική» με ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη π. Ιάκωβο Κανάκη, Πρωτοσύγκελο Ι.Μ. Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως, και ηγούμενο της μονής και η ξενάγηση στην Ιερά Μονή Φιλοσόφου και φιλοξενία στο Αρχονταρίκι της.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκη Θεοδωράκη, στο προαύλιο χώρο του Μουσείου, με τις υπέροχες φωνές των Παναγιώτη Πετράκη, Σαββέριας Μαργιολά και Άγγελου Θεοδωράκη – Παπαγγελίδη.

Αρκαδία: Στη Ζάτουνα υλοποιήθηκε το μεγάλο όραμα του Μίκη Θεοδωράκη – Φάρος το Μουσείο

Οι εκδηλώσεις γίνονται με την πολύτιμη συμβολή, της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφέρειας Αττικής, της ΔΕΘ – HELEXPO, του Δήμου Ιλίου, το Ιδρύματος «Το σπίτι του Ηθοποιού», του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου και της Ένωσης Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος