Στις δομές των Σερρών Λογοθέτης, Κωνσταντίνου και η αναπληρώτρια Γ.Δ. της Κομισιόν Μπ. Γκμίντερ

Επίσκεψη στις δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο του Νομού Σερρών πραγματοποίησαν σήμερα η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Κομισιόν (DG HOME) και Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης Μπεάτε Γκμίντερ, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο  Μάνος Λογοθέτης και ο Ειδικός Γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων του Υπουργείου Μετανάστευσης Βαγγέλης Κωνσταντίνου.

«Οι τοπικές κοινωνίες και οι διαμένοντες στις δομές θέλουν να γνωρίζουν ότι θα είναι σύντομη η διαμονή τους εδώ. Εμείς βοηθάμε τόσο ανθρωπιστικά όσο και με χρηματοδοτήσεις» δήλωσε η κ. Γκμίντερ. 

Ο Ειδικός Γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων του Υπουργείου Μετανάστευσης Βαγγέλης Κωνσταντίνου δήλωσε ικανοποιημένος από την κατάσταση που επικρατεί στη Δομή των Σερρών, χαρακτηρίζοντας την από τις καλύτερες στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι πραγματοποιούνται γρήγορα οι διαδικασίες αίτησης ασύλου ενώ είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη με βασικό θέμα το πως μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ταμείο που έχει το υπουργείο δράσεις που θέλει να υλοποιήσει ο Δήμος για να βοηθηθεί η τοπική κοινωνία».

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε: «Πέρα από την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε μέσω της ΚΕΔΕ, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Χρυσάφη για αυτήν τη συνεργασία.  Στόχος μας είναι να υπάρχει συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Αντιλαμβανόμαστε το φόρτο που υπάρχει πολλές φορές από τις δομές μας. Σήμερα όμως βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε προχωρήσει σε μια πολύ σοβαρή αποσυμφόρηση. Σε μελλοντικό χρόνο το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα είναι και ακόμα πιο έντονο. Βλέπουμε ότι σιγά σιγά δεν γεμίζουν οι δομές. Στην δομή των Σερρών είμαστε στο 1/3 της χωρητικότητας. Αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται και στην υπόλοιπη χώρα. Δεν πιστεύουμε ότι άμεσα θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Εμείς τις δομές τις δημιουργήσαμε και τις συντηρούμε για να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα υποδοχής. Δεν πιστεύουμε ότι το μεταναστευτικό έχει τελειώσει για την Ελλάδα. Έχει περιοριστεί. Οι προσπάθειες μας πιάνουν τόπο αλλά είναι ένα πρόβλημα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξανά ανακύψει. Στο πλαίσιο αυτό εμείς μπορούμε να μειώνουμε τις χωρητικότητες αλλά δεν θέλουμε να κλείσουμε τις δομές»

Για τους αιτούντες άσυλο στις Σέρρες:

«Η κατάσταση είναι δυναμική. Σήμερα στις Σέρρες έχουμε περίπου 400 άτομα. Είμαστε στο 1/3 της δυναμικότητας. Όπως πάνε τα πράγματα δεν έχουμε κανέναν λόγο, εκτός από το να τακτοποιήσουμε κάποιες κατανομές γιατί σε κάποιες δομές έχουμε πολύ περισσότερο κόσμο. Αυτό όμως σταδιακά αν συνεχίσουμε με τον ίδιον ρυθμό θα εκλείψει.  Θα μιλάμε για πολύ περιορισμένες χωρητικότητες στις δομές. Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Το προσφυγικό είναι ένα πράγμα που εμείς δεν ελέγχουμε. Οφείλουμε όμως και απέναντι στην Ελληνική κοινωνία να είμαστε οργανωμένοι και έτοιμοι ανά πάσα στιγμή».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος