Λ. Αβραμάκης: «Tα εργοστάσια της ΕΒΖ δεν έχουν παράγει ούτε κόκκο ελληνικής ζάχαρης»

Έντονη κριτική για την απουσία των τεύτλων από τα χωράφια του Νομού Σερρών και τα εργοστάσια της ΕΒΖ που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτη, ασκεί με ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με τη συνυπογραφή 29 ακόμη Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι “παρά τις υποσχέσεις τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ιδιώτης επενδυτής δεν έχουν τηρήσει ούτε μια από τις δεσμεύσεις τους στους παραγωγούς τεύτλων, με αποκορύφωμα βέβαια τις εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους που αγοράστηκε μέρος μόνο της συνολικής παραγωγής τεύτλων προκειμένου να διατεθεί για ζωοτροφές. Οι παραγωγοί τεύτλων αναγκάστηκαν υπό αυτές τις συνθήκες να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια τεύτλων για φέτος, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη απώλεια εισοδημάτων. Καταγγέλλουν μάλιστα ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης διαπραγματεύεται με τον ιδιώτη επενδυτή ερήμην των ενδιαφερόμενων παραγωγών. Αποτέλεσμα την κατάστασης που εχει διαμορφωθεί είναι η  πλήρης  αθέτηση κάθε δέσμευσης, καθώς δεν έχει παραχθεί ακόμα ούτε ένας κόκκος ελληνικής ζάχαρης στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες και οι παραγωγοί που πίστεψαν τις εγγυήσεις και τις δεσμεύσεις, έχοντας μάλιστα υπογράψει και σύμβαση για την απορρόφηση των τεύτλων σε συμφωνημένη τιμή, βρέθηκαν με τα τεύτλα αζήτητα και τις τράπεζες να τους κυνηγούν για τα χρέη που προκάλεσε η επένδυση στην παραγωγή τεύτλων”.

Οι Βουλευτές ζητούν να αποζημιωθούν οι αγρότες που υπέστησαν ζημιές από την αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων από τον ιδιώτη.

Ζητούν επίσης να ξεκαθαριστούν άμεσα οι όροι αλλά και το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του εργοστασίου της ΕΒΣ στις Σέρρες για την παραγωγή ελληνικής ζάχαρης.

Τέλος οι Βουλευτές προτείνουν την προπληρωμή των τεύτλων στην τιμή της κατώτατης ποιότητας από τον επενδυτή και εν συνεχεία να πληρώνει τη διαφορά ανάλογα με την ποιότητα, προκειμένου να μην βρεθούν εκ νέου χρεωμένοι όσοι επιλέξουν να σπείρουν ξανά τεύτλα στο ενδεχόμενο νέας αθέτησης δεσμεύσεων και υποχρεώσεων εκ μέρους του ιδιώτη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος