Ρόδος: Γραφείο στις Βρυξέλλες ιδρύει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Την πρόταση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, για ίδρυση και λειτουργία γραφείου στις Βρυξέλλες, ενέκρινε ομόφωνα το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας.
Η λειτουργία του γραφείου έχει ήδη δρομολογηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Χατζημάρκου στις Βρυξέλλες και αποτελεί απόρροια του στρατηγικού προσανατολισμού της Περιφερειακής Αρχής για την ανάδειξη της νησιωτικότητας, στο κατ’ εξοχήν κέντρο λήψεως των αποφάσεων.
Σημειώνεται ότι το γραφείο στις Βρυξέλλες αποτελούσε εξ’ αρχής αναπόσπαστο κομμάτι του γενικότερου διεκδικητικού πλαισίου που έχει εκπονήσει η Περιφερειακή Αρχή, ωστόσο η υλοποίησή του καθίσταται αδήριτη ανάγκη και επιταχύνεται, μετά την διαπίστωση ότι για την ελληνική πολιτεία ο όρος νησιωτικότητα είναι παντελώς άγνωστος και η οποιαδήποτε αναφορά σε αυτόν είναι απολύτως προσχηματική και κενή περιεχομένου. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το τελευταίο διάστημα έχει υποστεί τις βαρύτατες συνέπειες της νοοτροπίας του κεντρικού κράτους, που αντιμετωπίζει τους νησιώτες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Αφενός λόγω της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά της Περιφέρειας που αντιπροσωπεύουν το 85% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητάς της, αφετέρου εξαιτίας του χρηματοδοτικού κενού, το οποίο υπολογίζεται σε 52 εκατ. ευρώ περίπου και προκύπτει μετά την απόφαση ελληνικής κυβέρνησης και Κομισιόν να κλείσει το τρέχον ΕΣΠΑ στο τέλος του έτους, μόνο με τους κοινοτικούς πόρους και χωρίς της εθνική συμμετοχή, που ανέρχεται στο 50% του προγράμματος. Πέραν της αναγκαιότητας ανάδειξης της νησιωτικότητας και κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, ένας επιπλέον σοβαρότατος λόγος που καθιστά επιβεβλημένη την παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις Βρυξέλλες είναι το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Σημειώνεται ότι πάγιο αίτημα του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου τόσο προς το Επίτροπο Μετανάστευσης κ. Δ. Αβραμόπουλο, όσο και προς τον α’ Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. F. Timmermans, είναι, μέρος των πόρων που θα κατευθυνθούν στην χώρα μας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, να διατεθούν απευθείας στις Περιφέρειες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. «Η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις Βρυξέλλες είναι επιτακτική ανάγκη» επανέλαβε ο Περιφερειάρχης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και πρόσθεσε πως «εφόσον για το κεντρικό κράτος οι αποφάσεις που αφορούν την νησιωτικότητα είναι κάτι εντελώς άγνωστο, είμαστε ηθικά και πολιτικά δεσμευμένοι, απέναντι στους νησιώτες, να μεταφέρουμε το θέμα εκεί που βρίσκεται πλέον το κέντρο λήψης των αποφάσεων».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος