Πτολεμαϊδα- Πρόταση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θέμη Μουμουλίδη, για τη δημιουργία Σύγχρονου Βιομηχανικού-Ιστορικού Πάρκου

Την δημιουργία σύγχρονου Βιομηχανικού – Ιστορικού πάρκου, που θα ενώνει τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας, με την είσοδο της πόλης , περιλαμβάνοντας και τις εγκαταστάσεις της ΑΕΒΑΛ, προτείνει με κείμενο-παρέμβαση του, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Π.Ε Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης, ανοίγοντας  έτσι το δημόσιο διάλογο στην περιοχή,  για την επόμενη ημέρα του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας.

Με δεδομένο ότι έχει δρομολογηθεί και προχωρά η κατασκευή της νέας σύγχρονης αντιρρυπαντικής μονάδας “ΠΤΟΛΕΜΑΊΔΑ V” που θα αντικαταστήσει τον παλαιό ΑΗΣ Πτολεμαϊδας -ο οποίος είχε καεί πέρσι και δεν λειτουργεί- ο κ. Μουμουλίδης υποστηρίζει ότι «η σκέψη να κατεδαφιστούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Πτολεμαίδας και να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα λιγνίτη που βρίσκονται στο υπόστρωμα των κτιριακών εγκαταστάσεων και της γύρω περιοχής, είναι μια πρόταση χωρίς δημιουργική προοπτική». Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τάσσεται υπέρ της πολιτικής επιλογής αξιοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΔΕΗ σε όφελος της τοπικής κοινωνίας και με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «η διάσωση των κτιριακών εγκαταστάσεων  είναι επιβεβλημένη, αφού το κτίριο του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας, αποτελεί ζωντανή ιστορία και μνήμη της περιοχής και των εργαζομένων.»

Στο πλαίσιο του προτεινόμενου Σύγχρονου Βιομηχανικού- Ιστορικού  πάρκου, το οποίο θα είναι ένα  από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, μπορούν να φιλοξενηθούν σημαντικές δραστηριότητες, όπως Σύγχρονο Βιομηχανικό Μουσείο, που θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα της περιοχής -Βιομηχανικός τουρισμός-   η δημιουργία Ευρωπαϊκού Συνεδριακού Κέντρου Ενέργειας, καθώς και Μουσείο των αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή των λιγνιτορυχείων , που βρίσκονται επί δεκαετίες αποθηκευμένα και αναξιοποίητα.

Ο κ. Μουμουλίδης, ζητά επίσης το σύνολο της έκτασης από τον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας μέχρι την ΑΕΒΑΛ και την είσοδο της πόλης της Πτολεμαϊδας, σε συνδυασμό με παράλληλα έργα, να αποτελέσει έναν οικολογικό πνεύμονα που είναι απαραίτητος σε μια ιδιαίτερα βεβαρημένη περιοχή και κάνει λόγο για την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης  πόλεων και βιομηχανικών δραστηριοτήτων και τον σχεδιασμό της μεταλιγνιτικής εποχής.

«Αποτελεί πάγια θέση της αριστεράς, η αποκατάσταση και απόδοση των εδαφών  στην κοινωνία, στην οποία άλλωστε ανήκουν και στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ, οφείλει να αναδείξει την κοινωνικά ευαίσθητη και υπεύθυνη πολιτική της, αποδίδοντας σταδιακά στην κοινωνία ποιοτικά αντισταθμίσματα, κάτι  που μέχρι σήμερα δεν συνέβαινε», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στην δημόσια παρέμβαση του ο κ. Μουμουλίδης, επισημαίνοντας ότι «η  πρόταση αυτή συνδυάζεται και συνυπάρχει , με επιτελικές προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ», για ένα σύγχρονο μοντέλο βιώσιμων πόλεων.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΣΥΝΤΑΞΗ: Αντώνης Μαυρίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος