“Teaching Factory” στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Ένα μοντέλο που αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο σύνδεσης πανεπιστημιακών/εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τη βιομηχανική και την επιχειρηματική πράξη, ένας νέος τρόπος σκέψης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και προσπάθειας επίλυσης πραγματικών βιομηχανικών, αλλά και παράλληλα ένα νέο καινοτόμο μοντέλο πανεπιστημιακής, και όχι μόνο, εκπαίδευσης, το οποίο επιτρέπει τη σύνδεση βιομηχανικών μονάδων με τις αίθουσες διδασκαλίας είναι το “Teaching Factory”.

Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας/ΕΛΚΕ έχει τον συντονιστικό ρόλο για τη δημιουργία του Κέντρου Ικανοτήτων και ο ομότιμος καθηγητής Γιώργος Χρυσολούρης, ιδρυτής του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού, είναι ο συντονιστής.
H αρχική επένδυση φτάνει στα 1.007.478,93€, εκ των οποίων τα 382.842,00€ είναι ιδία συμμετοχή και τα 382.842,00€ είναι Εθνική συμμετοχή.
Η ελληνική μεταποιητική βιομηχανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει αυτήν την προσπάθεια, αλλά και να ενισχυθεί από την ανάπτυξη των νέων εφαρμογών και των πιλοτικών δράσεων. Μέσω του έργου επιτυγχάνεται η συνύπαρξη με εταιρείες του εξωτερικού και με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Καινοτομίας , δίνει ουσιαστικά δυνατότητες διεθνοποίησης του Κέντρου Ικανοτήτων, έτσι ώστε οι καλύτερες πρακτικές από το εξωτερικό και από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορούν να ενσωματωθούν στις δραστηριότητες του Κέντρου Ικανοτήτων και να δημιουργηθούν συνέργειες/συνεργασίες μεταξύ Ελληνικών και Ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αλλά και εταιρειών.

Με τη χρήση τεχνολογιών και εφαρμογών του Industry 4.0 οι φοιτητές αποκτούν εμπειρίες βιομηχανικής παραγωγής . Το νέο Κέντρο Ικανοτήτων προωθεί πιλοτικές δράσεις για την επίλυση προβλημάτων στην ελληνική μεταποίηση και βιομηχανία. Οι βιομηχανικοί εταίροι αποκτούν πρόσβαση στην πανεπιστημιακή γνώση και σε ερευνητικά αποτελέσματα.
Από το Κέντρο Ικανοτήτων Teaching Factory θα παρέχονται υπηρεσίες που αρχικά θα αφορούν τη μεταποίηση, αλλά στο μέλλον θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς της οικονομίας, με στόχο πάντα τη σύνδεση του Πανεπιστήμιου και γενικότερα των εκπαιδευτικών υποδομών με την επιχειρηματική πράξη.

Σε κοινή τους δήλωση ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγητής Χρήστος Μπούρας, ο Αντιπρύτανης Έρευνας & Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγητής Παναγιώτης Δημόπουλος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών καθηγητής Βασίλειος Κωστόπουλος, αναφέρουν ότι «το Πανεπιστήμιο Πατρών υποστηρίζει ενεργά το Κέντρο Ικανοτήτων “Teaching Factory” για Κατάρτιση Ανθρώπινου Δυναμικού, Ανάπτυξη και Εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών στην Βιομηχανία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος