Κι όμως κινείται… “Η ζωή του Γαλιλαίου” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι πρόβες του έργου «Η ζωή του Γαλιλαίου» του Μπέρτολτ Μπρεχτ  στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στην Πάτρα. Μια παράσταση που είχε τεράστια επιτυχία τη χειμερινή περίοδο και που θα επαναληφθεί κατά  τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ένα θεατρικό αριστούργημα  του Μπρεχτ …επίκαιρο , διαχρονικό, άμεσο….       Ο αναμορφωτής του σύγχρονου θεάτρου καταγράφει με ρεαλιστικό και ποιητικό τρόπο τη σύγκρουση του Γαλιλαίου με την Ιερά Εξέταση Ο μεγάλος Ιταλός αστρονόμος, μαθηματικός και φυσικός επιβεβαιώνει την θεωρία του Κοπέρνικου, ότι η Γη στρέφεται γύρω από τον Ήλιο και δεν αποτελεί το κέντρο του Σύμπαντος.

Ο  συγγραφέας σκιαγραφεί με τρόπο μοναδικό τον σπουδαίο επιστήμονα που κινείται ανάμεσα  στη γνώση, την έρευνα και τις πεποιθήσεις της εποχής του.

ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ  ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΗΡΩΕΣ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ Σ΄ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ …λέει ο Μπρεχτ

Η ίδια η ζωή του Γαλιλαίου , το πάθος του για την Έρευνα και τη αποκάλυψη της Αλήθειας, η πεποίθησή του ότι η Επιστήμη πρέπει να   κατακτά τη γνώση  για το καλό της Ανθρωπότητας … οι ανθρώπινες αδυναμίες του… η αυτοκριτική του…  αποδεικνύουν πως τα ζητήματα της ηθικής και της τάξης των πραγμάτων  είναι διαχρονικά.

Η δυσκολία για τον ερμηνευτή είναι ότι ο συγγραφέας δεν τον ηρωοποιεί. Ο Γαλιλαίος, μέγας ερευνητής και επιστήμονας, ήταν συγχρόνως ένας κοινός άνθρωπος με αδυναμίες, καλοπερασάκιας και καλοφαγάς. “Όταν είμαι χορτάτος”, έλεγε, “έχω τις περισσότερες εμπνεύσεις”. Μέσα στη μαυρίλα της Ιεράς Εξέτασης απέτυχε να σταθεί στο ύψος της επιστήμης του. Στο ιεροδικείο υπέκυψε, μη αντέχοντας την ιδέα ότι θα τον κάψουν ζωντανό, σε αντίθεση με τον προγενέστερό του, Τζορντάνο  Μπρούνο.

Κι όμως κινείται… “Η ζωή του Γαλιλαίου” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠάτραςΌπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της παράστασης Κώστας Καζάκος « Η ζωή του Γαλιλαίου  πρέπει να προβληματίσει κυρίως τους νέους ανθρώπους οι οποίοι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την Τέχνη και την Επιστήμη με τον ίδιο σεβασμό». Ο Γαλιλαίος είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση ρόλος του Μπρεχτ».

Το θέατρο, μας είπε ,  είναι η πιο δημοκρατική λειτουργία στις κοινωνίες. Η ομαδική δουλειά επιβάλλει τα ευγενέστερα αισθήματα των συμμετεχόντων, προϋποθέτει γνώση, συντροφικότητα. Το θέατρο δεν ανέχεται ούτε αφεντικά, ούτε δικτάτορες, ούτε κερδοσκόπους. Απευθύνεται σε όλο τον πληθυσμό και μάλιστα, όσο πιο απομακρυσμένος είναι από τις μητροπόλεις τόσο περισσότερο μετράει ο παιδευτικός χαρακτήρας του.

Οι αρχαίοι ποιητές, οι μεγάλοι κλασικοί ανάλωσαν τη ζωή τους για να κατανοήσουν την ουσία αυτού του  θηρίου που λέγεται άνθρωπος. Το ρεπερτόριο που επιλέγεις βοηθάει στη συνειδητοποίηση του κοινού. Όσο πιο βαθιά νοήματα έχει το κείμενο τόσο περισσότερο οικουμενικό γίνεται, διαχέεται στις μάζες.

Η καλοκαιρινή παράσταση αποφασίστηκε να έχει μικρότερη διάρκεια . Οι τελικές δοκιμές θα γίνουν στον ανοιχτό χώρο του Αρχαίου Ωδείου της πόλης.

Κι όμως κινείται… “Η ζωή του Γαλιλαίου” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠάτραςΣτην  Πάτρα εκτός από  τον καλλιτεχνικό  διευθυντή  του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. βρίσκεται και ο μουσικοσυνθέτης  και τραγουδοποιός Διονύσης Τσακνής,ο οποίος υπογράφει και την πρωτότυπη μουσική του έργου.Δεκατέσσερις αυτοδύναμες εικόνες εναλλάσσονται με ένα ευρηματικό σκηνοθετικά τρόπο.         Μια τετραμελής ζωντανή ορχήστρα περιγράφει το πλαίσιο στο οποίο δρα και κινείται ο Γαλιλαίος προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στη σκληρή καθημερινότητα και στην επιστημονική του Αλήθεια.

Γαλιλαίος, ο Κώστας Καζάκος και είκοσι έξι ακόμα ηθοποιοί και μουσικοί… επί σκηνής…

Οι παραστάσεις , για το φετινό καλοκαίρι είναι:

4-5 Ιουλίου Αρχαίο Ωδείο Πάτρα

9 Ιουλίου         Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου

11 Ιουλίου        Θέατρο  Ήλιδας

11-12 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Συντελεστές:

Μετάφραση: Οδυσσέας Νικάκης

Σκηνοθεσία: Κώστας Καζάκος

Σκηνικά-κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου

Μουσική: Διονύσης Τσακνής

Χορογραφία: Μάρω Γαλάνη

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος.

Καλλιτεχνικός Σύμβουλος στον  μπρεχτικό τρόπο:  Μιχαήλ Ζάιμπελ

Βοηθός σκηνοθέτη: Έλενα Αλεξανδράκη.

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Διονύσης Βούλτσος, Ηλίας Γιαννάκης, Φάνης Δίπλας, Αντρέας Θανασούλας,  Δημήτρης Καλαντζής,  Σπύρος Κουβαρδάς, Γιώργος Μάρκου, Πέτρα Μαυρίδη, Γεράσιμος Ντάβαρης,  Θανάσης Σαράντος, Δωροθέα Στεργιώτη.

Συμμετέχουν: Δημήτρης Βαμβακάς, Σπύρος Καλλιβωκάς, Αναστάσιος Λέκκας, Γιάννης Χαρκοφτάκης, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, Τάσος Χρυσόπουλος και οι μικροί: Μάνος Μπαλασκάκης , Αλέξανδρος Παπούλιας.

Ερμηνεύει η Μαρία Ρούτση
Παίζουν οι μουσικοί:
Γιώργος Γεωργιάδης – μαντολίνο
Τάσος Σχίζας – ακορντεόν
Νίκος Σκεπαρνιάς- κιθάρα
Μιχάλης Δάρμας- κοντραμπάσο

Χορηγός επικοινωνίας: ΕΡΤ Α.Ε.

Σύνταξη: Αθανασία Σταμοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος