Καλάβρυτα: Η συγκλονιστική μαρτυρία της Παρασκευούλας που επέζησε από το Ολοκαύτωμα (video)

Με μια συγκινητική παρουσίαση στα Καλάβρυτα -εκεί όπου εκτυλίχθηκε μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του Β Παγκοσμίου πολέμου στις 13 Δεκεμβρίου 1943- ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μένιος Σακελλαρόπουλος μας σύστησε την Παρασκευούλα την πρωταγωνίστρια του νέου  βιβλίου του.

Μια αληθινή ιστορία με φόντο τα ισοπεδωμένα Καλάβρυτα, ένα ολόφωτο μήνυμα στην ανθρωπότητα από μία συγκλονιστική γυναίκα, τη Βίβιαν Στεφάνου, για τη δύναμη της ψυχής του ανθρώπου, που χτίζει φάρους για ν’ απλώσει το φως!

«Η Βίβιαν Στεφάνου που είναι η ηρωίδα του βιβλίου και ηρωίδα των Καλαβρύτων, δεν είναι μόνο το “Κορίτσι της Στάχτης” αλλά και το κορίτσι που δείχνει ότι η απόσταση απ’ τον όλεθρο ως την κατάκτηση της ζωής, μικραίνει σημαντικά όσο τα βιώματα μας τελικά γίνονται όχημα πίστης, αισιοδοξίας και διαρκούς πορείας προς το μέλλον».

Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, κατά την ομιλία του, το μεσημέρι του Σαββάτου, στην εκδήλωση παρουσίασης στα Καλάβρυτα του νέου βιβλίου του Μένιου Σακελλαρόπουλου, με τίτλο “Το Κορίτσι της Στάχτης”.

Το βιβλίο, μέσα απ’ την προσωπική ιστορία και διαδρομή της ηρωίδας, αναφέρεται στο Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα και σ’ όλα τα σημαντικά γεγονότα που σφράγισαν την μεταπολεμική περίοδο της χώρας. 

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος με γλαφυρό τρόπο περιγράφει την ιστορία αυτής της γυναίκας  που βρέθηκε το Σάββατο στα Καλάβρυτα μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Όταν τη ρωτήσαμε εάν θυμάται κάτι από εκείνη τη μέρα μας είπε, πως θυμάται πολύ έντονα τις φωτιές και την απόγνωση των ανθρώπων… σκηνές που την ακολουθούν μέχρι σήμερα!

“Η Παρασκευούλα, και η πολυκύμαντη διαδρομή της, είναι μόνο η αφορμή. Η αιτία -ας μού το επιτρέψει ο συγγραφέας- είναι το μεγαλείο της ανθρώπινης φύσης και της ανθρώπινης ψυχής. Είναι οι μεγάλες εσωτερικές δυνάμεις μας, είναι εκείνα τα υψηλά ιδεώδη που φωλιάζουν στις καρδιές όσων στ’ αλήθεια έχουν γερές βάσεις που τους οδηγούν στη ζωή, με ψηλά το κεφάλι, άκαμπτους στις κακουχίες, ανυποχώρητους στους συμβιβασμούς, πάντα με το βλέμμα μπροστά και αισιόδοξα. Μαχητές, δηλαδή, και νικητές στη μάχη τους” τονίστηκε στην εκδήλωση.

Η Παρασκευούλα, πεντέμισι χρόνων εκείνη τότε, νιώθει να χάνεται το μυαλό της, να λαβώνεται η ψυχή της. Κρύβεται με τ’ αδέλφια της στο βουνό, δυο μερόνυχτα περπατούν θρηνώντας τον πατέρα…

Ο Μητροπολίτης ζητάει από τις οικογένειες να δώσουν παιδιά για υιοθεσία στην Αυστραλία. Με φλογισμένα μάτια η μικρή σηκώνει το τρεμάμενο χεράκι της και φωνάζει: «Εγώ θα πάω στην… Αυστραλία, εγώ!» Το αεροσκάφος Ντακότα με το όνομα «Αέρας» αναλαμβάνει να συνεχίσει την ιστορία, που ράγισε πέτρες και γκρέμισε βουνά!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος