Οι “μπακαλόγατοι” της Πάτρας

Κάποτε υπήρχαν μπακάληδες, που πουλούσαν τυρί σε τενεκέ , φασόλια και φακές με τη σέσουλα , ρέγγες  στη λαδόκολλα που  ήξεραν και τα προβλήματα  κάθε νοικοκυράς είτε αυτή πλήρωνε στην ώρα της είτε τους άφηνε πάντα «φέσι»!

Τα χρόνια πέρασαν και οι συνήθειες άλλαξαν … Το βάρος των καθημερινών αναγκών το κάλυπταν οι μεγάλες αλυσίδες των  σούπερ μάρκετ. Ωστόσο εν μέσω κρίσης όλο και πιο συχνά στις γειτονιές της Πάτρας  συναντάμε μικρά μαγαζιά που διαθέτουν  και του πουλιού το γάλα!

«…βρίσκω  τοπικά προϊόντα πολύ καλής ποιότητας» μας είπε η κα Μαρία ενώ η κα  Ειρήνη υποστηρίζει πως «…τα φασόλια γίνονται αμέσως και με το χύμα αλεύρι φτιάχνω καλύτερα τσουρέκια».

Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο πολλοί καταναλωτές επιστρέφουν  σε πιο  παραδοσιακά μαγαζιά  που δειλά- δειλά διεκδικούν τη θέση τους στην  Αγορά.

Παντοπωλεία φτιαγμένα με μεράκι , με προϊόντα «ντελικατέσεν» , πολλά από αυτά εμπλουτισμένα με βότανα, μπαχάρια και βιολογικά προϊόντα έχουν καταφέρει  να προσεγγίσουν μεγάλη μερίδα του Πατρινού κοινού!

Οι γειτονιές  γέμισαν χρώματα και πλημμύρισαν  με αρώματα, «…ξέρουμε τι τρώμε … βρίσκουμε πράγματα που  στα ράφια των στο σούπερ μάρκετ  δεν υπάρχουν… μας θυμίζουν το χωριό και τη μάνα μας».

Συναντάμε βέβαια και κλασσικά παντοπωλεία που αντιστέκονται σθεναρά στις αλλαγές της εποχής  και έχουν τη δική τους πελατεία. Σε πείσμα των καιρών πολλά μπακάλικα «αντέχουν» ακόμα και σήμερα και άλλα πάλι… νέας κοπής γκουρμέ παντοπωλεία με Α΄ ποιότητας προϊόντα έχουν καταφέρει να επαναφέρουν  όχι μόνο τη χαμένη αίσθηση της αυθεντικής γεύσης αλλά και την προσωπική επαφή με τον πελάτη.

Σύνταξη: Αθανασία Σταμοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος