ertnews.gr

Διαμαρτυρία για την μη άρση κατάπλου των σκαφών στα Δωδεκάνησα

22/06 12:33
Διαμαρτυρία για την μη άρση κατάπλου των σκαφών στα Δωδεκάνησα

Την άρση κατάπλου των σκαφών στα Δωδεκάνησα ζητούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι επιχειρηματίες του θαλάσσιου τουρισμού. Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους, «παρακολουθούμε το άνοιγμα της αγοράς, όπως η Κυβέρνησή σας υλοποιεί εδώ και 25 ημέρες και διαπιστώνουμε καθημερινά από τα δελτία ειδήσεων και social media, ότι οι επιχειρήσεις που ανοίγουν αποτελούν εν τοις πράγμασοι την βασική πηγή εξάπλωσης του ιού, εάν δεν τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα, όπως έχουν καθοριστεί από τους ειδικούς λοιμωξιολόγους (ΕΟΔΥ).
Στον χώρο του yachting και του θαλάσσιου τουρισμού με τον οποίο ασχολούμαστε, τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, και δη τα μεγάλα θαλαμηγά πλοία των μεγιστάνων του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι, βρίσκονται σε «χώρο καραντίνας» εκ των πραγμάτων, λόγω της φύσης των συγκεκριμένων πλοίων, με τεράστιους χώρους ενδιαίτησης (σαλόνια, καμπίνες, κουζίνες, τουαλέτες κλπ), δηλαδή ως αυτοτελείς και αυθύπαρκτες μονάδες, οι οποίες δεν έχουν καμία εξάρτηση από την χώρα ελλιμενισμού τους, πλην της θέσης ελλιμενισμού σε κάποιο λιμάνι ή μαρίνα η οποία και είναι και ελεγχόμενη. Συνεπώς τα συγκεκριμένα πλοία, αποτελούν την ασφαλέστερη μορφή τουρισμού για τη χώρα μας, και κάθε χώρα, εν μέσω πανδημίας.

Αδυνατούμε, προσθέτουν, να κατανοήσουμε, γιατί, μολονότι οι πολίτες των χωρών (Κύπρος, Ισραήλ, Μάλτα, Κροατία κτλ.), οι οποίοι μετά από μιας ώρας ταξίδι (αεροπορικώς), είναι ελεύθεροι να μετακινηθούν σε όλα τα μέρη της Ελλάδος και δη των νησιών μας, εντούτοις, τα πληρώματα των πλοίων (πολίτες της ίδιας χώρας), έπειτα από τουλάχιστον τρεις έως και δέκα ημέρες ταξίδι (άρα και τυχόν εκδήλωση του ίου εντός του πλοίου, εάν υπάρχει κρούσμα), υπόκεινται στους υγειονομικούς ελέγχους που ήδη έχετε αναφέρει, και στην απαγόρευση της ελεύθερης μετακίνησης στην Ελληνική επικράτεια και ειδικά των νησιών. Νομίζουμε ότι αυτή η διάκριση του νόμου σε βάρος των νησιών μας (για ακόμη μία φορά), στερείται κάθε λογικής και παρακαλούμε θερμά για την άμεση αποκατάσταση αυτής της αδικίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version