Λέσβος: Με αεροπλάνο θα επιστρέφουν οι Σύριοι στην Τουρκία

Ξεκίνησε την Κυριακή στο hot spot της Μόριας η εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει στο σύνολό τους σχεδόν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν φτάσει μετά τις 20 Μαρτίου στη Λέσβο. Η υπηρεσία ασύλου ενισχύθηκε με 46 άτομα από τις Βρυξέλλες και από την Αθήνα και έχει ως στόχο να εξετάζει 50 αιτήματα την ημέρα, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα αναπτυχθεί δύναμη 400 ατόμων, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Κατ΄ εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ Τουρκίας , οι μετανάστες που τα αιτήματά τους δεν γίνονται αποδεκτά θα επιστρέφουν με το πλοίο στην Τουρκία ενώ  όπως είπε στην ΕΡΤ και την ΕΡΑ ΑΙΓΙΟΥ η επιτελάρχης της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη “οι Σύριοι θα επιστρέφουν με αεροπλάνο από τη Μυτιλήνη στα Άδανα της Τουρκίας εκεί όπου λειτουργεί κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Όπως προβλέπει η συμφωνία , όσοι Σύριοι πρόσφυγες επιστρέφουν στην Τουρκία τόσοι θα προωθούνται σε χώρες της Ευρώπης”.

Βέβαια η συμφωνία κάνει λόγω μόνο για Σύρους πρόσφυγες, και όχι για πρόσφυγες από το Ιράκ ή το Αφγανιστάν που έρχονται από εμπόλεμες περιοχές, αλλά και για μερικές μόνο χιλιάδες ανθρώπων που θα μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη.

Τη συμφωνία καταδικάζουν διεθνείς οργανώσεις ζητώντας διευκρινήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα κρίνονται ως απαράδεκτα τα αιτήματα ασύλου των προσφύγων αλλά και το τι τύχη περιμένει τους πρόσφυγες που δε θα συμπεριληφθούν στη διαδικασία μετεγκατάστασης.

Στη Λέσβο βρίσκονται περί τους 3,5 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που στο σύνολό τους έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου ενώ 950 άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ ενώ ένας μικρός αριθμός προσφύγων και μεταναστών, 15 άτομα, έχουν εκφράσει βούληση να επιστρέψουν στην Τουρκία. Ταξίδι που θα πραγματοποιηθεί από τη Λέσβο πιθανόν με μετανάστες και από τη Χίο, μετά όμως από την επίσκεψη του Πάπα στη Μυτιλήνη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος