Β. Κόκκαλης: Καθυστερούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των σεισμόπληκτων στην Ελασσόνα

Σκληρό «πρέσινγκ» άσκησε από το βήμα της βουλής, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης στην κυβέρνηση, για το θέμα των σεισμόπληκτων στις περιοχές του Δαμασίου, του Μεσοχωρίου και του Αμουρίου που δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021, διαμένουν ακόμα στα κοντέινερ. Η συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο ερώτησης του Λαρισαίου βουλευτή, οδήγησε, σύμφωνα με τον Βουλευτή, τον υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη στο να παραδεχθεί «καθυστερήσεις».

Ο κ. Κόκκαλης κρατώντας στα χέρια φωτογραφίες από την τωρινή απαράδεκτη κατάσταση με τα κοντέινερ, έθεσε επίσης μία σειρά από καίρια ερωτήματα για το πότε θα δοθούν χρήματα, πότε θα εκδοθούν οι άδειες, αλλά και για το ύψος του επιτοκίου.

«Κύριε Κόκκαλη, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς ως πολιτεία. Αναγνωρίζουμε και εμείς τις καθυστερήσεις που εμφανίζονται στην έκδοση αδειών επισκευής και ανακατασκευής των κτιρίων και κατ’ επέκταση των εκταμιεύσεων των ποσών στεγαστικής συνδρομής για τις αποκαταστάσεις των κτιρίων», παραδέχθηκε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός κ. Καραγιάννης, σημειώνοντας οτι «Γι’ αυτό άλλωστε, συνέχισε, και στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο προτείναμε την απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, που θα περιορίσει σημαντικά τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις.

Βέβαια οι καθυστερήσεις οφείλονται πολλές φορές και στις δύο πλευρές και οι φάκελοι που φτιάχνονται είναι ελλιπείς. Και γι’ αυτό φροντίσαμε ως πολιτεία και ως αρμόδια υπηρεσία να κάνουμε δύο μέχρι τώρα ενημερωτικά σεμινάρια στους μηχανικούς της περιοχής, προκειμένου να ενημερωθούν επαρκώς για την απαιτούμενη πληρότητα των φακέλων».

Δίνοντας στοιχεία, το κυβερνητικό στέλεχος είπε επίσης ότι «από τα σχεδόν δυόμισι χιλιάδες κτίρια που κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα και χρήζουν επισκευών, έχουν υποβληθεί μετά από σχεδόν δύο χρόνια οχτακόσιοι τριάντα οχτώ φάκελοι. Είναι περίπου το ένα τρίτο και έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα τριάντα τρεις άδειες επισκευής, ενώ σε τετρακόσιες τριάντα δύο περιπτώσεις έχουν παραληφθεί οι βλάβες των κτιρίων και προχωρά η διαδικασία εκπόνησης των μελετών αποκατάστασης από τους μηχανικούς και τους ιδιοκτήτες κατόπιν έγκρισης της υπηρεσίας, ενώ έχουν σταλεί και τριακόσια τριάντα έγγραφα ελλείψεων για τη συμπλήρωση αυτών των φακέλων. Από τα τριακόσια εβδομήντα πέντε κτίρια που κρίθηκαν ακατάλληλα και κατεδαφιστέα έχουν μέχρι σήμερα εκδοθεί τριακόσια εξήντα δύο ΠΑΕΚ, προκειμένου αυτά να κατεδαφιστούν και ακολούθως οι ιδιοκτήτες να προβούν στην ανακατασκευή τους. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου διακόσιες πενήντα πέντε αιτήσεις ιδιοκτητών για βεβαίωση καθορισμού δικαιούχου στεγαστικής συνδρομής και έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα ογδόντα δύο βεβαιώσεις, ενώ έχουν απορριφθεί και έξι αιτήματα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος