Στη Βουλή φέρνουν τα προβλήματα των σεισμόπληκτων σε Ζάρκο και Γριζάνο βουλευτές του ΚΚΕ

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση  των σεισμοπαθών στο Ζάρκο και το Γριζάνο του νομού Τρικάλων και για  την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που άφησε πίσω του ο μεγάλος σεισμός της 3ης Μαρτίου ζητούν με ερώτηση τους προς τους Υπουργούς  Εσωτερικών,  Οικονομικών, Υγείας, Παιδειας Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών,Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Γιάννης Δέλλης.

Στην ερώτηση τους οι βουλευτές αναφέρουν μεταξύ άλλων:

  • Στο χωριό Ζάρκο

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι από τους μέχρι τώρα ελέγχους, 18 σπίτια και 7 αποθήκες έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει η κατεδάφιση τους, ούτε η απομάκρυνση των μπαζών από όσα υπέστησαν ζημιές.

Επιπλέον δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η καταγραφή των ζημιών που χρήζουν επισκευή και για την απώλεια οικοσκευής και κανείς δεν πήρε ακόμα σχετική αποζημίωση.

Αρκετοί μικροεπαγγελματίες του χωριού, έχασαν την επιχείρησή τους ή υπέστη μεγάλη καταστροφή από τον σεισμό και έμειναν χωρίς κανένα εισόδημα αυτούς τους μήνες…

Επίσης στη δομή υπάρχουν ηλικιωμένοι και οι 15 από τις 20 οικογένειες έχουν άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά δεν υπάρχει καμία υγειονομική κάλυψη στη δομή.

  • Στο χωριό Γριζάνο

Από τους 120 ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα των 600 ευρώ, αυτό εγκρίθηκε και καταβλήθηκε τελικά στο 50% περίπου απ’ αυτούς.

Ενώ έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή για ζημιές και οικοσκευές, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις σε κανένα δικαιούχο….

Το δημοτικό σχολείο και ιδιαίτερα ο παιδικός σταθμός του Γριζάνου έχουν υποστεί φθορές που δεν έχουν επισκευασθεί.

  • Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση ώστε:
    • Να δοθεί έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ στους σεισμόπληκτους ….προκειμένου να μπορέσουν στοιχειωδώς να ανταποκριθούν στις έκτακτες ανάγκες τους
    • Να καταβληθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών σε πρώτη και δεύτερη κατοικία, καταστήματα, αποθήκες από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες.
    • Να δοθεί αποζημίωση στο 100% για τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές επαγγελματιών και γεωργοκτηνοτρόφων.
    • Να μηδενισθούν τα χρέη των σεισμόπληκτων από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας.
    • Να υπάρξει αναστολή πληρωμών σε ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές … Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος.
    • Να προχωρήσουν άμεσα οι κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων σπιτιών και άλλων κτιρίων και να απομακρυνθούν τα μπάζα με ευθύνη και χρηματοδότηση κρατική.
    • Να επισκευασθούν όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί που έχουν υποστεί ζημιές και να χτιστούν νέα κτίρια όπου χρειάζεται. Να παραχωρηθούν προκάτ για σχολικές αίθουσες ως προσωρινή λύση όπου χρειάζεται….

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος