“Ο λόγος των γυναικών” το Σαββατοκύριακο στη Ραψάνη Λάρισας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας – «Ξενώνας Ραψάνης» του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων με θέμα: “Ο λόγος των γυναικών” το Σάββατο 31/7 στην κεντρική πλατεία της Ραψάνης και την Κυριακή 1/8 στο θεατράκι του Μουσείου Οίνου και Αμπέλου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το διήμερο των εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

Το Σάββατο 31/7, στις 19.00, την εκδήλωση θα ανοίξουν σύλλογοι γυναικών της περιοχής του Δήμου Τεμπών (Ραψάνη, Συκούριο, Γόννοι), όπου θα μας μιλήσουν για τη σημασία της δημιουργίας των συλλόγων, τη δράση τους, αλλά και για θέματα που απασχολούν τη γυναίκα σήμερα, στην καθημερινότητα, στην εργασία, στην κοινωνική ζωή. Στη συνέχεια το λόγο θα πάρει η Γεωργία Ματζίρη, ψυχολόγος, από τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων Δήμου Λαρισαίων, όπου, με βάση τις παρεμβάσεις του Ξενώνα, θα αναφερθεί στις έμφυλες διακρίσεις, τις δυσκολίες και τις ανάγκες των γυναικών. Την πρώτη μέρα της εκδήλωσης θα κλείσει η Αιμιλία Βουλβούλη, κοινωνική ανθρωπολόγος, ερευνήτρια στο Α.Π.Θ., αναδεικνύοντας ζητήματα ισότητας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας μέσα από το παράδειγμα του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας.

Την Κυριακή 1/8, στις 20.00, η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την Ιωάννα Γιαννακοπούλου, εκπαιδευτικό, όπου θα μας παρουσιάσει και σχολιάσει αποσπάσματα από την ερευνητική της εργασία γύρω από το προξενιό και το θεσμό της προίκας, βασιζόμενη στις προφορικές ιστορίες γυναικών του Θεσσαλικού κάμπου, αναδεικνύοντας μέσα από τις αφηγήσεις ζητήματα γύρω από τη θέση και το ρόλο της γυναίκας. Στην παρουσίαση θα παρέμβει η Βακιρτζηδέλη Σοφία, βιβλιοθηκονόμος ΜA, Προισταμένη Τμήματος Γ.Α.Κ. Φθιώτιδας.
Η συνέχεια θα ανήκει στη Βασιλική Λάζου, ιστορικό, διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ., η οποία θα μας παρουσιάσει τη συμμετοχή και δράση των γυναικών στους αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία, με κυριότερους σταθμούς την επανάσταση του 1821, τον πόλεμο του 1940 και την Αντίσταση που ακολούθησε, καθώς και τη δράση στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Την εκδήλωση θα κλείσει το μουσικό σύνολο “Μέλιγμα”

Το συντονισμό και των δύο ημερών θα πραγματοποιήσει η Αιμιλία Βουλβούλη, κοινωνική ανθρωπολόγος, ερευνήτρια στο Α.Π.Θ.

Για αναλυτικό πρόγραμμα και πληροφορίες επικοινωνίας:
https://www.facebook.com/events/208509881081495

Home

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος