“O Έννιο στη μεγάλη οθόνη” στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας

Η κινηματογραφική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος, η οποία συστάθηκε προσφάτως υπό την επωνυμία “Ennio on big screen” (“ο Έννιο στη μεγάλη οθόνη”), διοργανώνει στον κήπο του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00, την προβολή της σπάνιας κινηματογραφικής ταινίας “Le secret” (“Το μυστικό”, 1974).
Ισχυριζόμενος ότι είναι φυγάς που γνωρίζει ένα κρατικό μυστικό, ένας άγνωστος μπαίνει στη ζωή ενός παντρεμένου ζευγαριού και την αλλάζει για πάντα.
Το “Le Secret”, ένα σεμνό αλλά σχολαστικά δομημένο ψυχολογικό θρίλερ από τον σκηνοθέτη Robert Enrico, αποτελεί ένα πρώιμο δείγμα της νέο – πολάρ λογοτεχνίας, η οποία ήταν δημοφιλής από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 στη Γαλλία, αντικατοπτρίζοντας τον κυνισμό του κοινού για τις επιχειρήσεις και τους κρατικούς θεσμούς σε μια περίοδο κατά την οποία αναδύονταν δικαστικά και πολιτικά σκάνδαλα με πρωταγωνιστές υψηλά ιστάμενα πρόσωπα.
Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Francis Ryck, Le compagnon indésirable, καθρεφτίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες στη Γαλλία σχετικά με την κρατική εξουσία, ιδιαίτερα σχετικά με το πόσο μακριά θα μπορούσε αυτή να φτάσει προκειμένου να συγκαλύψει ένοχα μυστικά.
Η απόπειρα της κυβέρνησης να αποκρύψει πληροφορίες σχετικές με τις πρακτικές του Γαλλικού στρατού κατά τον αλγερινό πόλεμο, μια απόπειρα που οδήγησε σε απαγόρευση κυκλοφορίας βιβλίων και ταινιών, ενέτεινε αυτές τις αγωνίες της κοινωνίας.
Η απόκοσμη μουσική επένδυση του κορυφαίου κινηματογραφικού συνθέτη Ennio Morricone προσδίδει επιπλέον ένταση και αγωνία στην αγχώδη ατμόσφαιρα του έργου. Η ταινία που έγινε τεράστια επιτυχία στη Γαλλία δεν έχει προβληθεί ξανά στην Ελλάδα. Ο μαέστρος έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών το 1992.
Διάρκεια: 102’ Πρωταγωνιστούν: Jean-Louis Trintignant, Marlène Jobert, Philippe Noiret.
Η προβολή της ταινίας είναι αφιερωμένη εκτός από τον Ennio και στον έναν εκ τον πρωταγωνιστών της, στον σπουδαίο ηθοποιό Jean-Louis Trintignant ο οποίος και απεβίωσε προσφάτως (17/6/22).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος