“ΛΑ.ΣΥ.”: Οχι στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στην Αετοράχη Ελασσόνας

Επερώτηση προς την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, για την πρόθεση της κυβέρνησης να εκμισθώσει δημόσια έκταση και να αδειοδοτήσει την εγκατάσταση επιχειρηματικού φωτοβολταικού πάρκου στην Αετοράχη Ελασσόνας, κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας.

Οπως αναφέρεται στην επερώτηση της “ΛΑ.ΣΥ.” “στην περιοχή «Καλιούρα» του χωριού Αετοράχη Ελασσόνας, σε έκταση 1.100 στρεμμάτων χορτολιβαδικής έκτασης, η οποία παραχωρήθηκε ως βοσκότοπος από το ελληνικό δημόσιο στους πρόσφυγες που ήρθαν από τον Πόντο το 1922-1923 και εγκαταστάθηκαν στο εν λόγο χωριό, μεγάλη ιδιωτική εταιρεία ζήτησε την μίσθωσή της από το ελληνικό δημόσιο και την αδειοδότηση για να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο, πετώντας έξω από αυτήν την περιοχή τους αγροτοκτηνοτρόφους του χωριού που την χρησιμοποιούν ως βοσκότοπο εδώ και έναν αιώνα.
Η εγκατάσταση του φωτοβολταικού πάρκου θα ανατρέψει πλήρως τον κτηνοτροφικό-γεωργικό χαρακτήρα του χωριού. Οι κτηνοτρόφοι της Αετοράχης που χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη έκταση ως βοσκότοπο εδώ και ένα αιώνα, θα εκδιωχθούν και θα οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή και το χωριό θα ερημώσει.
Θα προκληθεί επίσης καταστροφή σε βάρος του περιβάλλοντος, σε βάρος φυσικών μνημείων (σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες), αλλά και
κίνδυνοι για την προστασία παρακείμενου δάσους, αφού η εν λόγο έκταση εξαιρέθηκε από δενδροφυτεύσεις και λειτουργεί και ως ζώνη πυροπροστασίας”.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ζητούν να πληροφορηθούν τι ενέργειες προτίθεται να κάνει προς την κυβέρνηση, η Περιφέρεια ώστε να σταματήσει η εκμίσθωση στην ιδιωτική εταιρεία της συγκεκριμένης δημόσιας έκτασης των 1.100 στρεμμάτων στην Αετοράχη για να μην αδειοδοτηθεί και εγκατασταθεί το φωτοβολταικό πάρκο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος