Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου Μαρτυρικών Κοινοτήτων στην Ελασσόνα

Tο κλείσιμο των εργασιών του 1ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ: ΙΣΤΟΡΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΔΙΚΑΙΟ, που διοργάνωσε ο δήμος Ελασσόνας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χθες στο Δομένικο, παρακολούθησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας κ. Α. Βαγενά. Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχε και Ιταλική Αντιπροσωπία, αποτελούμενη από τον Στρατιωτικό Εισαγγελέα Ιταλικής Δικαιοσύνης Dr Marco De Paolis, τον Δήμαρχο Boves Ιταλίας κ. Maurizio Paoletti και την κ. Enrica Di Ielsi από το «Σχολείο της Ειρήνης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στρατιωτικός Εισαγγελέας της Ιταλικής Δικαιοσύνης Dr Marco De Paolis υποστήριξε, μέσω της Ιταλικής Δικαιοσύνης, την πρόταση/αίτημα της Κοινότητας του Δομένικου για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Η κ. Βαγενά επέλεξε να συμμετάσχει διαβάζοντας τη βραβευμένη έκθεση μαθήτριας του Γυμνασίου του Δομένικου, που αναφέρεται στα γεγονότα του Ολοκαυτώματος. Με αυτό τον τρόπο, θέλησε να τονίσει πόσο σημαντική είναι η μεταλαμπάδευση της ιστορικής μνήμης στους νέους, όχι για να τους μεταδώσουμε μίσος, αλλά γνώση της ιστορίας σαν μεγάλο μάθημα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το παράδειγμα της πόλης Boves της Βόρειας Ιταλίας, στο οποίο αναφέρθηκε ο Δήμαρχός της Maurizio Paoletti, με συγκλόνισε. Περιέγραψε τη σφαγή των κατοίκων αυτής της πόλης, από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα, λίγο πριν τη λήξη του πολέμου. Ήταν σαν να περιέγραφε τη σφαγή από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής σε κάποια από τις μαρτυρικές κοινότητες της Πατρίδας μας.
Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι σε κάθε πόλεμο οι λαοί, οι απλοί ταπεινοί άνθρωποι, είναι αυτοί που πληρώνουν το τίμημα. Είτε στο Boves της Ιταλίας, είτε στο Δομένικο, τα Καλάβρυτα, το Δίστομο και όλες τις άλλες μαρτυρικές κοινότητες της Ελλάδας, είτε στη Σερβία με τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ το 1998, είτε στη Συρία, είτε στο Λίβανο, είτε στην Κύπρο το 1974, είτε στην Ουκρανία σήμερα, οι λαοί σφάζονται, εκτελούνται, βιάζονται, πυρπολούνται, ξεριζώνονται από τις εστίες τους σαν πρόσφυγες.
Αυτό είναι που πρέπει να κατανοήσουν οι νέοι, σ’ αυτό θέλω να βοηθήσω με τις πράξεις μου.»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος