O ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας για τα έργα εκτροπής του Αχελώου

Στο θέμα των έργων εκτροπής του Αχελώου, αναφέρεται ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Β. Ζωγράφος, με αφορμή τις αναφορές του πρωθυπουργού για τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο κατά τη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ.

Ο κ. Ζωγράφος σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής: “Συμφωνούμε με την ρήση του πρωθυπουργού ότι η κατασκευή των έργων κορυφής για την εκτροπή υδάτων του Αχελώου στη Θεσσαλία σε ποσοστό 60% αποτελεί πονεμένη ιστορία. Γιατί δαπανήθηκαν (σωστότερα, σπαταλήθηκαν) πόροι που προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ για ένα έργο ημιτελές, χωρίς να διαφαίνεται πιθανότητα να ολοκληρωθεί. Μια πιθανότητα που εδράζεται στην εκτίμηση μας ότι τα 500 εκατομμύρια ευρώ που υπολογίζεται ότι απαιτούνται για την ολοκλήρωση των έργων κορυφής, δεν μπορούν και δεν πρέπει να διατεθούν για έργο αμφίβολης οικονομικής σκοπιμότητας (κατά την εκτίμηση του ΣτΕ) και προστιθέμενης αξίας στην οικονομία της περιοχής.
O ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας για τα έργα εκτροπής του Αχελώου
Ο κ. Πρωθυπουργός προσθέτει: «Νομίζω ότι με την ελπίδα ενός έργου τεχνικά, αλλά και συνταγματικά εξαιρετικά δύσκολου, της εκτροπής, μερικής μεταφοράς υδάτων, σπαταλήσαμε πολύ νερό». Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσθέσουμε εμείς ότι οι μεγάλες ποσότητες, οι οποίες καταναλώθηκαν αφαιρέθηκαν με την υπεράντληση ύδατος για άρδευση. Η μεγάλη μείωση των υπόγειων αποθεμάτων νερού, ορθώς χαρακτηρίζονται σπατάλη, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων, αφού η μείωση αυτή ευθύνεται για το περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος της αειφορίας του θεσσαλικού κάμπου.
Σε αυτό το σημείο θέλω να υπογραμμίσω μια αποστροφή που κατά τη γνώμη μου συνιστά μεταμέλεια του πρωθυπουργού: «Θα έπρεπε», προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης, «όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε προτάξει και άλλα έργα, μικρότερης εμβέλειας, που να καλύπτουν το υδατικό έλλειμμα στον θεσσαλικό κάμπο». Άθελά του ο κ. Μητσοτάκης δικαιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που προχώρησε, αντί της ολοκλήρωσης του έργου εκτροπής υδάτων του Αχελώου, στην αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών, σε συμπερίληψη μικρότερων φραγμάτων, λιμνοδεξαμενών, για να καλυφθούν οι ανάγκες άρδευσης. Δικαιώνει επίσης τη διαμαρτυρία μας στην απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να μην υλοποιεί το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του κόμματός μας για τρία συνεχή έτη, στερώντας έτσι την εισροή πόρων από το Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν, καταλήγει ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας “σε κάθε αντικειμενικό παρατηρητή, ποιος κορόιδευε τους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου όλες τις προηγούμενες δεκαετίες και ποιος κυβέρνησε με αποκλειστικό του γνώμονα την βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος