Ν. Παππάς: «Κατά περίπτωση οι ΣΔΙΤ στην υγεία, με γνώμονα τη δημόσια ωφέλεια»

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε στο πλαίσιο περιοδείας του στα Τρίκαλα ο πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς. Σε ό,τι αφορά στην πανδημία ο κ. Παππάς τάχθηκε υπέρ της επίταξης των ιδιωτικών κλινικών, σύμφωνα και με τα όσα υποστηρίζει η ΟΕΝΓΕ, ενώ σε ό,τι αφορά στο θέμα της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην υγεία εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να δει κανείς το θέμα κατά περίπτωση και πάντως με προτεραιότητα τη δημόσια ωφέλεια, έναντι του ιδιωτικού συμφέροντος. Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα του νοσοκομείου Καλαμάτας, που το 2017 υποκατέστησε τους εργολάβους και προχώρησε σε απευθείας προσλήψεις στην καθαριότητα, τη φύλαξη, τη σίτιση  και παρήγγειλε το δικό του νοσοκομειακό οξυγόνο.

Μίλησε για εξαντλημένο υγειονομικό προσωπικό και για νοσοκομεία σε κακή κατάσταση, εξηγώντας ότι μέριμνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις, η αύξηση των αποδοχών των υγειονομικών, η μονιμοποίηση επικουρικών και συμβασιούχων και η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η περιοδεία του κ. Παππά, στο πλαίσιο εξόρμησης διαρκείας των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του συνεδρίου του κόμματος στα τέλη Φεβρουαρίου, ξεκίνησε από τη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) των Τρικάλων. Ο κ. Παππάς τάχθηκε στο πλευρό των ακαδημαϊκών και των φοιτητών, εξηγώντας ότι η Σχολή έχει σαφώς την επάρκεια να υλοποιεί προγράμματα αναψυχής και αθλητισμού, εξηγώντας ότι πρόκειται για ζήτημα που άπτεται της ασφάλειας και της υγείας του πληθυσμού. Ακολούθησε συνάντηση με την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, με τον πρώην υπουργό να δηλώνει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές και θα προχωρήσει σε προοδευτική κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής. Σχολίασε επίσης το γεγονός ότι συνεδριάζει η εξεταστική επιτροπή για την λίστα Πέτσα, χωρίς την παρουσία του Στέλιου Πέτσα, μίλησε για ραγδαία δημοσκοπικά φθορά της Ν.Δ. και τόνισε: «Δεν μπορούν να ξεγελάσουν το λαό. Έχει έρθει η ώρα του λογαριασμού. Και όσο και να βλέπει κανείς συγκεκριμένες τηλεοπτικές εκπομπές, ο επιχειρηματίας ξέρει τα προβλήματά του και η πραγματικότητα έχει βρει τον δρόμο της».

Απάντησε επίσης για το θέμα των τελευταίων κυβερνητικών παροχών, επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ λογικό, ενώπιον των αδιεξόδων, οι εκλογές να περνούν κάθε μέρα από το μυαλό του Μητσοτάκη γιατί βιώνει αδιέξοδα και δεν βλέπει που είναι το σημείο στήριξης. Το Ταμείο Ανάκαμψης καθυστερεί, η πανδημία καλπάζει, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά υποφέρουν».

Σχολίασε επίσης το νέο Πτωχευτικό Κώδικα, λέγοντας ότι «είναι κομμένος και ραμμένος για τις τράπεζες και τους πιστωτές και δεν αποτελεί δεύτερη ευκαιρία. Η βασική κριτική είναι ότι δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία και αντιμετωπίζει το φυσικό πρόσωπο όμοια το νομικό πρόσωπο. Η επιλογή της Ν.Δ. είναι απολύτως συμβατή με την κεντρική στρατηγική της εκκαθάρισης των μικρών επιχειρήσεων και φαίνεται αυτό με επιστρεπτέες προκαταβολές, δεν διευκόλυνε την πρόσβαση των μικρών σε εγγυοδοτικά προγράμματα του δημοσίου. Είναι επιλογές που εμπίπτουν στην στρατηγική που επισήμως έχει καταγράψει και θεωρεί τις μικρές επιχειρήσεις και τα εργασιακά δικαιώματα τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Και μάλιστα η κυβέρνηση δεν την υιοθέτησε απλώς, αλλά θέλησε να την κάνει προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των ποσών του ταμείου ανάκαμψης. Μία προοδευτική διακυβέρνηση αυτό θα το αναθεωρήσει. Θ διεκδικήσει την αναθεώρηση δημοσιονομικών στόχων. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί την μεγαλύτερη λιτότητα στην Ευρώπη, 10,5 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2024. Και τώρα που συζητιέται το Σύμφωνο Σταθερότητας πάει να συναινέσει σε πρόταση που δεν μπορεί να υπηρετηθεί. Το 60% του χρέους ως προς το ΑΕΠ, λένε να το κάνουν 100%. Όταν ο στόχος πάει στο 100% σημαίνει ότι πρέπει να μειώνει 4 μονάδες κατ’ έτος, δηλαδή 8 δις πλεόνασμα το χρόνο. Χειρότερα δηλαδή από το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο. Και στην Ευρώπη χρειάζονται τολμηρές προτάσεις».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος