Μειωμένη και φέτος η παραγωγή αμυγδάλου στο Δήμο Τεμπών

Οι παγετοί που επικράτησαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στη Θεσσαλία προκάλεσαν ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες και ειδικότερα στις δενδροκαλλιέργειες. Εξαίρεση, αποτελεί ένας αμυγδαλεώνας στην Όσσα του Δήμου Τεμπών ο οποίος ανήκει στον Κώστα Μητροδήμο.
Μειωμένη και φέτος η παραγωγή αμυγδάλου στο Δήμο Τεμπών
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αμυγδαλοπαραγωγός από την Όσσα, υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος αμυγδαλεώνας είναι φορτωμένος με αμύγδαλα, τη στιγμή που σε απόσταση 100 μέτρων δεν υπάρχει αμύγδαλο για δείγμα. Σε αυτό βοήθησε ο ανεμομείκτης που έχει τοποθετήσει στο χωράφι του από το 2003.
Μειωμένη και φέτος η παραγωγή αμυγδάλου στο Δήμο Τεμπών
Ουσιαστικά πρόκειται για μια ανεμογεννήτρια η οποία διατηρεί τη θερμοκρασία σε τέτοια επίπεδα ώστε το δένδρο κατά τον παγετό να μην υποστεί ζημιά.
Είναι η τέταρτη συνεχή χρονιά όπου οι αμυγδαλοπαραγωγοί του Δήμου Τεμπών βλέπουν τα δένδρα τους χωρίς καρπό εξαιτίας του παγετού. Το κόστος της εγκατάστασης αυτής της ανεμογεννήτριας εξαρτάται από τους ίππους και την στρεμματική κάλυψη.

Οι παραγωγοί αμυγδάλου ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επιδοτηθούν, μέσω σχετικών προγραμμάτων, ώστε να μπορέσουν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες, όπως έχει γίνει εδώ και χρόνια στην Πελοπόννησο με τους παραγωγούς εσπεριδοειδών.
Μειωμένη και φέτος η παραγωγή αμυγδάλου στο Δήμο Τεμπών
“Αυτό θα βοηθήσει να μην χάνονται παραγωγές και οι αγρότες να μην περιμένουν, πότε θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ που καλείται κάθε χρόνο να πληρώνει τεράστια ποσά για αποζημιώσεις”, δήλωσαν στην ΕΡΤ οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Όσσας, Δημήτρης Μητροδήμος και Νίκος Γκουντής.
Να σημειωθεί ότι μόνο στην περιοχή του Συκουρίου του Δήμου Τεμπών παράγεται ετησίως σχεδόν το 50% της εγχώριας παραγωγής αμυγδάλου και το 1% της παγκόσμιας παραγωγής συνολικά στη Θεσσαλία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος