Λάρισα: “Η πόλις” στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για τον Νίκο Καζαντζάκη

Το Θεσσαλικό Θέατρο στηρίζει πάντα της συνέργειες των φορέων της πόλης και των εκδηλώσεών τους, επαναλαμβάνοντας, στα πλαίσια του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «η Φύση στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη», που πραγματοποιείται από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη – ΔΕΦΝΚ, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Λαρισαίων, την πολύ επιτυχημένη παράσταση με τίτλο Η πόλις, Μυθιστορηματική ανθρωπογεωγραφία της Λάρισας, του Μάκη Λαχανά, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Ι. Τσουμάνη, την  Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 9μ.μ.στο θέατρο Κώστας Τσιάνος.

Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων στο 2410533417 Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-14:00 και την ημέρα της παράστασης 10:00-14:00 και 18:00-21:00.

Προπώληση: viva.gr

Γενική είσοδος 5 ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Ο συγγραφέας

Ο ψυχίατρος και συγγραφέας Μάκης Λαχανάς (1924-2010) υπήρξε ένα σημείο αναφοράς για τη Λάρισα. Σπούδασε ιατρική στη Θεσσαλονίκη, νευρολογία στο Μόναχο και ψυχιατρική στην Τυβίγκη. Πέρα από τις επιστημονικές του εργασίες πάνω στη σχιζοφρένεια, έγραψε διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα, θεατρικά έργα και δοκίμια. Διακρίθηκε για το μεταφραστικό του έργο, ενώ εξέδιδε από το 1976 και για δεκαετίες το λογοτεχνικό περιοδικό Σπαρμός.

Η παράσταση

Η Πόλις, μυθιστορηματική ανθρωπογεωγραφία της Λάρισας, είναι το τελευταίο έργο του Λαχανά. Εκδόθηκε το 2009, έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του, και είναι αφιερωμένο στους πρόσφυγες όλου του κόσμου.

Ο συγγραφέας αναδημιουργεί μνήμες από τη δική του οικογένεια, που ζούσε στην ακμάζουσα Αδριανούπολη, στην Ανατολική Θράκη. Η αφήγηση αρχίζει το 1912, πριν από το ξέσπασμα του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Οι γυναίκες και τα παιδιά της οικογένειας Φλωριά, που εμπορευόταν το μετάξι της Αδριανούπολης στις παραδουνάβιες χώρες, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη.

Αναζητώντας καταφύγιο καταλήγουν στη Λάρισα. Η οικογένεια τοποθετείται σε ένα παλιό αρχοντικό στον Άγιο Κωνσταντίνο (συνοικία των εύπορων μουσουλμάνων στην οθωμανική εποχή), όπου πρέπει να συγκατοικήσει με οικογένειες από διάφορα μέρη που έρχονται κατά κύματα, ως το 1922, όταν καταφθάνουν οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη: αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο Λαχανάς ξεδιπλώνει την αφήγηση της Λάρισας, της εποχής του Μεσοπολέμου, μέσα από τη ματιά των προσφύγων και μέσα από τις προσωπικές του μνήμες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος